Ale ja o JPG a nie o RAW pytałem...
a jeszce inne pytanie, jestem przekonany że gdzieś było, tylko nie mogę teraz znaleźć...chciałbym aby Metadata preset był załączany do wszystkich importowanych zdjęć do katalogu. Da się? Jak?
Lightroom zapisuje metadane XMP do plików RAW, DNG, JPEG i TIFF.
Preset z metadanymi i ustawieniami wywoływania możesz włączyć w oknie importu, w panelu Apply During Import (po prawej stronie).
Szukalem ,szukalem i zdecydowalem sie zadac pytanie w tym dziale...
Jak sadzicie czy do obrobki zdjec studyjnych uzywac:
a. Lightrooma
b.Photoshopa
Zdaje sobie sprawe ,ze nawet z darmowego programu mozna wyciagnac wiele.Dylemat polega na zakupie oprogramowania do studia.
Osobiscie bardziej preferuje LR i to za jego prostote w obsludze. Do PS nigdy nie moglem przywyknac.
Czekam na Wasze opinie na ten temat
Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia
LR to przede wszystkim katalog zdjec. plus sensowna wywolywarka.
PS to przede wszystkim program do obrobki plikow graficznych. plus ta sama wywolywarka.
funkcjonalnie pod wzgledem konwersji RAW jest podobnie, moze z lekka funkcjonalna przewaga LR. kwestia do rozstrzygniecia pozostaje to, czy potrzebujesz dodatkowych mozliwosci edycyjnych PS-a i chcesz za nie zaplacic. z Twojej specyfikacji wychodzi mi, ze z tych mozliwosci tak czy siak nie korzystasz, wiec moze jednak LR. plusem jest to, ze licencja jest od razu na 3 kompy, wiec mozesz tez sobie na jakim lapsie zainstalowac do pracy w terenie. z PS-em nie wiem czy taka rozpusta (3 stanowiska na jedna licencje) jest...
Jak potrzebujesz wykonać szparowanie czy retusz zdjęć, raczej typowe czynności w odniesieniu do zdjęć studyjnych, to wybór jest raczej prosty :-) Lightroom lepiej sprawdza się przy obróbce dużych serii zdjęć reportażowych, koncertowych, ślubnych. Kiedy trzeba coś dopieścić, to raczej tylko w PS.
Lightrooma można było (nie wiem czy jeszcze ta oferta jest aktualna) otrzymać prawie za darmo przy zakupie tabletu Wacom Intuos4 od rozmiaru M w górę. Przy czym sam tablet to przynajmniej 1500 zł, ale jeśli planujesz wydatki na studio to może PS i tablet z LR w pakiecie jest jakąś opcją?
Hmmm powiem,ze PS tak strasznie mi nie lezy,ze podswiadomie bardziej akceptuje LR. Musze dokladnie przeanalizowac emat,dlatego prosze Was o rade.
Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia