Strona 24 z 155 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474124 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Takie pytanko z ciekawości. Jeżeli importuje JPGa do katalogu i coś na nim robię, to oryginał pozostaje nie naruszony. Zmiany są zapisywane gdzie? W pliku katalogu tak?
    Była taka opcja do zapisywania plików xmp obok zdjęć, dokładnie na modłę ACR-a, ale za chiny nie pamiętam gdzie to było (i w gruncie rzeczy po to tutaj zaglądam )
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Była taka opcja do zapisywania plików xmp obok zdjęć, dokładnie na modłę ACR-a, ale za chiny nie pamiętam gdzie to było (i w gruncie rzeczy po to tutaj zaglądam )
    Edit/Catalog Setings/Metadata i dać ptaszka przy Automatically write changes into XMP

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Ale ja o JPG a nie o RAW pytałem...

a jeszce inne pytanie, jestem przekonany że gdzieś było, tylko nie mogę teraz znaleźć...chciałbym aby Metadata preset był załączany do wszystkich importowanych zdjęć do katalogu. Da się? Jak?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Lightroom zapisuje metadane XMP do plików RAW, DNG, JPEG i TIFF.

Preset z metadanymi i ustawieniami wywoływania możesz włączyć w oknie importu, w panelu Apply During Import (po prawej stronie).

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Ah! Dzięki!

Domyślnie

Szukalem ,szukalem i zdecydowalem sie zadac pytanie w tym dziale...
    Jak sadzicie czy do obrobki zdjec studyjnych uzywac:
    a. Lightrooma
    b.Photoshopa

Zdaje sobie sprawe ,ze nawet z darmowego programu mozna wyciagnac wiele.Dylemat polega na zakupie oprogramowania do studia.
    Osobiscie bardziej preferuje LR i to za jego prostote w obsludze. Do PS nigdy nie moglem przywyknac.
    Czekam na Wasze opinie na ten temat
    Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

LR to przede wszystkim katalog zdjec. plus sensowna wywolywarka.
    PS to przede wszystkim program do obrobki plikow graficznych. plus ta sama wywolywarka.

funkcjonalnie pod wzgledem konwersji RAW jest podobnie, moze z lekka funkcjonalna przewaga LR. kwestia do rozstrzygniecia pozostaje to, czy potrzebujesz dodatkowych mozliwosci edycyjnych PS-a i chcesz za nie zaplacic. z Twojej specyfikacji wychodzi mi, ze z tych mozliwosci tak czy siak nie korzystasz, wiec moze jednak LR. plusem jest to, ze licencja jest od razu na 3 kompy, wiec mozesz tez sobie na jakim lapsie zainstalowac do pracy w terenie. z PS-em nie wiem czy taka rozpusta (3 stanowiska na jedna licencje) jest...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ac3 Zobacz posta
    Szukalem ,szukalem i zdecydowalem sie zadac pytanie w tym dziale...
    Jak sadzicie czy do obrobki zdjec studyjnych uzywac:
    a. Lightrooma
    b.Photoshopa

Zdaje sobie sprawe ,ze nawet z darmowego programu mozna wyciagnac wiele.Dylemat polega na zakupie oprogramowania do studia.
    Osobiscie bardziej preferuje LR i to za jego prostote w obsludze. Do PS nigdy nie moglem przywyknac.
    Czekam na Wasze opinie na ten temat
    Jak potrzebujesz wykonać szparowanie czy retusz zdjęć, raczej typowe czynności w odniesieniu do zdjęć studyjnych, to wybór jest raczej prosty :-) Lightroom lepiej sprawdza się przy obróbce dużych serii zdjęć reportażowych, koncertowych, ślubnych. Kiedy trzeba coś dopieścić, to raczej tylko w PS.

Lightrooma można było (nie wiem czy jeszcze ta oferta jest aktualna) otrzymać prawie za darmo przy zakupie tabletu Wacom Intuos4 od rozmiaru M w górę. Przy czym sam tablet to przynajmniej 1500 zł, ale jeśli planujesz wydatki na studio to może PS i tablet z LR w pakiecie jest jakąś opcją?

Domyślnie

Hmmm powiem,ze PS tak strasznie mi nie lezy,ze podswiadomie bardziej akceptuje LR. Musze dokladnie przeanalizowac emat,dlatego prosze Was o rade.
    Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ac3 Zobacz posta
    Hmmm powiem,ze PS tak strasznie mi nie lezy,ze podswiadomie bardziej akceptuje LR. Musze dokladnie przeanalizowac emat,dlatego prosze Was o rade.
    No ale nie da się jednym programem zastąpić drugiego. To są narzędzia przeznaczone do różnych celów, które łączy silnik do wywoływania RAW-ów (jakkolwiek implementacja tegoż w Lightroomie jest zdecydowanie wygodniejsza w obsłudze). W praktyce najlepiej mieć po prostu oba.

Strona 24 z 155 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474124 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów