Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
U mnie dokładnie tak samo jak wyżej. Z tym, że procesor w tej chwili na 2.67 GHz. Przedtem podkręcałem do 3.3 ale zaprzestałem, bo nie gra to wielkiej roli.

Rawy mam tylko na HDD. Cały mój zbiór zdjęć czyli całe dtzewo z rwami i jpegami ze wszystkich aparatów to ok 700 GB. W jednym folderze może być np. 600 -700 - 900 rawów. Jeśli jest więcej z jakiejś okazji to zwykle robię podfoldery, nie ze względu na LR, ale dla organizacji, bo więcej niż 1000 zdjęć dziennie raczej nie robię.

Puszka z największymi plikami to 6d.

A liczby Windows Experience Index z Win7 (skala 1.0 do 7.9) to:
7.4-7.7-7.3-7.3-7.9. (Procesor, pamięć, GUI, grafika, dysk)
Jakoś wcale się nie dziwię, że LR płynnie działa. Natomiast trochę dziwne, że gwphoto narzeka - choć to dość indywidualna sprawa co kto nazywa płynna pracą a co cięciem
Mam tylko 8 GB ramu index z Win7 to: 6.9-7.0-3.6-5.4-7.2 Gdy wyostrzenie, odszumienie mam na 0 i wyłączę korekcję obiektyw to LR 5.2 działa nawet dość płynnie z wyjątkiem powiększania do 100% na to muszę poczekać ze 2s, aż się obraz wyostrzy To się dzieje jak mam we wczytanym folderze tak 1,5 - 2 tyś zdjęć. Jeśli jest setka czy dwie to działa dużo lepiej.