Zastanawia mnie pewna sprawa. Mianowicie, gdy korzystałem z DPP to tam było tak, że tylko pliki RAW można było dowolnie obrabiać, przy JPGach cała pierwsza zakładka (ekspozycja, balans bieli i in.) była nieaktywna. Teraz gdy zacząłem korzystać z LR, zauważyłem, że bez względu na rodzaj pliku RAW czy JPG, można wykonywać wszystkie działania, które w DPP były nieaktywne. Pytanie moje zatem brzmi, co zyskuje w tej sytuacji robiąc RAWy, jeśli JPGi mogę w pełni "obrabiać"?
straszne pytanie - "można" w tym przypadku różni się od "można" i to znacznie - trzeba poczytać trochę (teorii) w internetach - abonament na googla odnowić
tak na szybko
14 bitów na kolor
dane bez kompresji stratnej
balans bieli można zmieniać bezkarnie czyli bez jakiegokolwiek wpływu na jakość obrazka (w jotpegu to tak nie działa nawet jak suwak w sofcie jest)
większość zmian - zmiany ekspozycji, edycja krzywej, edycja koloru na poziomie raw nie prowadzi do takich strat na jakości jak edycja jotpega
z drugiej strony jotpegi z puszki są często bardzo przyzwoite i osiągnięcie podobnego efektu może być poza zasięgiem poczatkującego obrabiatora (ale zawsze jest jeszcze dpp czy wywołanie rawa w korpusie więc można się ratować wywołując rawa tak jakby zrobił to anonimowy inżynier firmy canon) stąd tyle koszmarków edycyjnych prezentowanych w internetach.
z trzeciej strony jak obrabiator będzie psuł jotpega to pewnie też wyjdzie koszmarek - jeszcze większy niz z obróbki rawa![]()
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Panowie jak to jest z tym lightroomem z zestawu? Adobe Photoshop Lightroom 5 5.6 5.7 Full English version with DVD | eBay
Ostatnio edytowane przez Camilo ; 06-02-2016 o 12:15
Witam , mam problem z LR chcialbym zaimportowac folder z wybranymi zdjeciami , Lr importuje nie wszystkie tylko czesciwo ( te ktore nie byly juz zaimprtowane) .W LR4 byla mozliwosc wlaczenia przy imporcie ,,import z duplikatami , w Lr 5 nie moge znalesc , moze jakas podpowiedz> dziekuje.
https://helpx.adobe.com/lightroom/he...-options.html#
Punkt 2
(Tapnięte z iPada)
Czy preset zrobiony w Lightroomie 5.5 będzie działał na Lightroomie 5.7 ?