Strona 140 z 155 PierwszyPierwszy ... 4090130138139140141142150 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 391 do 1 400 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Cytat Zamieszczone przez lux Zobacz posta
    czy LR dołączany do Samsungów to pełna wersja czytająca RAWy także z Canonów?
    Nigdy nie miałem w ręku LR "samsungowego" to się wypowiem Nie ma wersji LR przeznaczonego tylko do jednego modelu/producenta aparatów. To i za przeproszeniem nef'y przeczyta
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Coś już napisał Awatar domelek
    Miasto
    Sędziszów Młp.

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Strzałka w górę/dół z wciśniętym klawiszem Shift: zmiana ekspozycji o 0,33
    Strzałka w górę/dół z wciśniętym klawiszem Alt: zmiana ekspozycji o 0,02
    Dzięki Merde, domyślam się, że nie można samemu określić wartość tego przeskoku prawda?
    Ostatnio edytowane przez domelek ; 09-01-2016 o 10:44

Bywalec Awatar PMP
    Miasto
    Poznań

Zastanawia mnie pewna sprawa. Mianowicie, gdy korzystałem z DPP to tam było tak, że tylko pliki RAW można było dowolnie obrabiać, przy JPGach cała pierwsza zakładka (ekspozycja, balans bieli i in.) była nieaktywna. Teraz gdy zacząłem korzystać z LR, zauważyłem, że bez względu na rodzaj pliku RAW czy JPG, można wykonywać wszystkie działania, które w DPP były nieaktywne. Pytanie moje zatem brzmi, co zyskuje w tej sytuacji robiąc RAWy, jeśli JPGi mogę w pełni "obrabiać"?

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez PMP Zobacz posta
    Zastanawia mnie pewna sprawa. Mianowicie, gdy korzystałem z DPP to tam było tak, że tylko pliki RAW można było dowolnie obrabiać, przy JPGach cała pierwsza zakładka (ekspozycja, balans bieli i in.) była nieaktywna. Teraz gdy zacząłem korzystać z LR, zauważyłem, że bez względu na rodzaj pliku RAW czy JPG, można wykonywać wszystkie działania, które w DPP były nieaktywne. Pytanie moje zatem brzmi, co zyskuje w tej sytuacji robiąc RAWy, jeśli JPGi mogę w pełni "obrabiać"?
    To weź dla tej samej sceny zrob raw i jpg. Na obu wyciągnij coś z cieni albo przygaś światła. Jeśli nie zobaczysz różnicy, zapomnij o raw, szkoda miejsca na karcie.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie

straszne pytanie - "można" w tym przypadku różni się od "można" i to znacznie - trzeba poczytać trochę (teorii) w internetach - abonament na googla odnowić

tak na szybko
    14 bitów na kolor
    dane bez kompresji stratnej
    balans bieli można zmieniać bezkarnie czyli bez jakiegokolwiek wpływu na jakość obrazka (w jotpegu to tak nie działa nawet jak suwak w sofcie jest)
    większość zmian - zmiany ekspozycji, edycja krzywej, edycja koloru na poziomie raw nie prowadzi do takich strat na jakości jak edycja jotpega

z drugiej strony jotpegi z puszki są często bardzo przyzwoite i osiągnięcie podobnego efektu może być poza zasięgiem poczatkującego obrabiatora (ale zawsze jest jeszcze dpp czy wywołanie rawa w korpusie więc można się ratować wywołując rawa tak jakby zrobił to anonimowy inżynier firmy canon) stąd tyle koszmarków edycyjnych prezentowanych w internetach.
    z trzeciej strony jak obrabiator będzie psuł jotpega to pewnie też wyjdzie koszmarek - jeszcze większy niz z obróbki rawa
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Panowie jak to jest z tym lightroomem z zestawu? Adobe Photoshop Lightroom 5 5.6 5.7 Full English version with DVD | eBay
    Ostatnio edytowane przez Camilo ; 06-02-2016 o 12:15

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kaliningrad

Witam , mam problem z LR chcialbym zaimportowac folder z wybranymi zdjeciami , Lr importuje nie wszystkie tylko czesciwo ( te ktore nie byly juz zaimprtowane) .W LR4 byla mozliwosc wlaczenia przy imporcie ,,import z duplikatami , w Lr 5 nie moge znalesc , moze jakas podpowiedz> dziekuje.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Lr 5.5 i 5.7 presety czy będą działac

Czy preset zrobiony w Lightroomie 5.5 będzie działał na Lightroomie 5.7 ?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Lr 5.5 i 5.7 presety czy będą działac

Cytat Zamieszczone przez marcin857 Zobacz posta
    Czy preset zrobiony w Lightroomie 5.5 będzie działał na Lightroomie 5.7 ?
    watek przeniesiony do zbiorczego. na przyszlosc zachecam do korzystania z wyszukiwarki. raczej goraco zachecam
    www albo tez flickr

Strona 140 z 155 PierwszyPierwszy ... 4090130138139140141142150 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów