Nie wiem i już przestałem szukać przyczyny
Nie wiem i już przestałem szukać przyczyny
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Nie używam Photoshopa ale jutro sprawdzę
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Spróbuję jak będę mieć jakiś napływ chęci bo walczę z tym od 3 dni i chyba już wszystkie opcje wykorzystałem eksportu. Dzisiaj jeszcze odpaliłem RAW'A po korekcie w LR w ACR i niby ustawienia odczytał z LR ale ostrość zbliżona do JPG po eksporcie z LR. W związku z tym mam obawy, iż LR mocno przekłamuje na podglądzie w DEVELOP. Zresztą z barwami i jasnością jest podobnie. W porównaniu z tym co widzę w ACR to LR ma tendencję do sztucznego przyciemniania zdjęć i przez to po otwarciu w ACR wartość ekspozycji jest przesadzona o jakieś 0.2 - 0.3 EV. Nasycenie tez musiałem zmniejszyć
Hej, chcę zrobić format i zainstalować wszystko od podstaw. Mam do was pytanie, czy jak zrobię zwykły backup to po reinstalce będę mógł przywrócić LR z katalogami i wszystkim innym (ustawienia) jak mam do tej pory? Czy muszę zrobić coś jeszcze?
pozdrawiam
Podpowiedzcie, czy przy zmianie wartości parametru exposure w panelu develop, gdy zmian dokonuje strzałką w góre i w dół, można zmienić wartość przeskoku. U mnie jest to 0,10 wartości i trochę mnie to wkurza. Jeśli można to regulować to jak. Mam na myśli oczywiście przeskok wartości podczas użycia strzałek ewentualnie scrollem.
darecky, wszystko zależy od tego co robiłeś ze zdjęciami. Jeżeli np. używałeś specyficznych (własnych) profili kolorystycznych, to równie je musisz skopiować i wgrać po reinstalce. Jeżeli nie, to kopia biblioteki wystarczy. Możliwe, że LR zapyta Cie o lokalizację plików raw, ale to jednym kliknięciem się załatwia. Oczywiście musisz zrobić kopie presetów, tych z modułu develop, eksportu, importu, ustawienia galerii internetowych, jeżeli takich używasz.
Presety możesz ręcznie kopiować lub skopiować konkretne katalogi z lokalizacji gdzie jest zainstalowany LR.
U mnie jest tak:
C:\Users\Marek\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom i tam masz
Develop presets, Export presets ...
Profile (Camera Profile) o ile masz swoje:
C:\Users\Marek\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\Cam eraProfiles\
Ostatnio edytowane przez blackninja ; 08-01-2016 o 00:51
Marki trzy.
Wielkie dzieki backninja. W weekend zamierzam przeorac dysk. Wlasnych profili nie mialem a jedynie praca na rawach wiec pewnie tragedii nie Będzie. Pozdrawiam
czy LR dołączany do Samsungów to pełna wersja czytająca RAWy także z Canonów?
=============
www.fotolux4.blogspot.com/