Strona 134 z 155 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136144 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 331 do 1 340 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Domyślnie Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Cytat Zamieszczone przez Tomek_poznan Zobacz posta
    Dzień Dobry,

Czy mogę prosić o pomoc. Chcę uporządkować swoją bibliotekę i zrobić kilka rzeczy. Ale boję się, że wszystko trafi... nie powiem co (mistrzem komputerowym nie jestem).

Otóż zmieniam komputer i przy tej okazji chciałbym:

1. Zdjęcia i katalog (?) ze starego komputera mieć na dysku zewnętrznym. Niby nie ma problemu, ale chciałbym mieć dostęp do tych zdjęć na nowym komputerze. Jak to sprawnie przeprowadzić, żeby się nie zdziwić.

2. Na nowym komputerze chciałbym oszczędzić miejsce na dysku. Jak to zrobić najsprawniej? Czy wykupić usługę w chmurze? Jak tak - to jakiej? Czy korzystać z przenośnego dysku po USB? Czy też korzystać z dysku, który mam, ale go nie uruchomiłem (Lenovo EZ)? Jak w tych konfiguracjach najlepiej importować zdjęcia do nowego komputera, żeby od razu trzymać porządek?

Pozdrawiam,

T.
    ad1. Sam się prosisz o kłopoty. Trzymanie LR.CAT na dysku zewnętrznym owszem ma jedną zaletę: można używać LRa naprzemiennie np. na lapku i stacjonarnym mając ZAWSZE ten sam katalog, bez żadnego przenoszenia z jednego na drugi komp - czyli dokonasz zmian w zdjęciach na jednym kompie i one będą na drugim (po przepięciu dysku zewnętrznego oczywiście).
    Przerabiałem taką pracę, ale już zamknąłem ten etap bezpowrotnie! Niestety taka konfiguracja powodowała iż czasem współpraca z dyskiem zewnętrznym nie poszła dobrze i sypnął się katalog LR'a. Po prostu przy kolejnym otwarciu Lightrooma wyskoczył błąd otwarcia LR.CAT i... kaplica. Na szczęście PRAWIE po każdym zamknięciu LR'a robiłem baka, to PRAWIE jednak się zemściło, bo akurat jak ten problem z dyskiem zewnętrznym wystąpił (dwukrotnie mi się zdarzyło), to nie miałem najnowszego baka i kilka godzin pracy ze zdjęciami poszło w luft!

ad.2 Katalog LRa moim zdaniem powinien być na stabilnym, szybkim dysku wewnętrznym, nie ma co robić oszczędności. Można np. kupić laptopa z miejscem na drugi dysk i wstawić ten drugi duży i szybki tylko do pracy ze zdjęciami itp.

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Dziękuję za odpowiedź!

Może wynika to z moich niewielkich "umiejętności komputerowych" - ale faktycznie katalog lepiej chyba trzymać na dysku wewnętrznym. On sam nie zajmuje jakiejś ogromnej ilości miejsca.

A same pliki da się trzymać gdzie indziej? Jak to zrobić?

T_P

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Jak chcesz mieć większą niezawodość (kosztem odrobiny prędkości), włącz w ustawieniach generację plików XMP.
    Kiedyś miałem wszystko w jednym LRCAT ale trochę LR zaczął mulić po 100tys zdjęć, więc rozdzieliłem na 3 katalogi. Minus tego taki, że pluginy i ustawienia zewnętrznych programów trzeba ręcznie skopiować z jednego folderu do drugiego jeśli chce się mieć wszędzie tak samo.

LR od wersji LR5 ma opcję generacji smart previous - czyli możesz pracować na kopiach zdjęć z komputera na laptopie a potem tylko synchronizujesz ustawienia.

Aha. katalog lepiej trzymać na jakimś szybkim dysku...nie ze względu na sam katalog, ale przeważnie z automatu w podfolderze tworzą się prevki zdjęć i one potrafią nieźle zamulić. Same zdjęcia tez można na innym dysku trzymać.
    Ostatnio edytowane przez dreamstorm ; 08-06-2015 o 14:05
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Dopiero zaczyna

Witam, mam lightrooma 5.6
    Próbowałem zainstalować presety do tworzenia timelapsów. Pomimo tego ,że były oznaczone jak pasujące do lightrooma 4,5 i 6 to niestety nie działają. Macie może jakieś pomysły lub linka do działających na 100%?

Dzięki wielkie za pomoc

Dopiero zaczyna

Pomysł mam następujący i prośba do znawców czy zadziała:

1. Kopiuję wszystkie rawy, tiffy i jpgi ze starego komputera (nazwijmy do Win).
    2. Kopiuję katalog, folder podglądów z Win.
    3. Wszystko idzie ma dysk zewnętrzny.
    4. Odpalam nowy komputer (nazwijmy go Mac).
    5. Zmieniam nazwę katalogu dodając zapisek: "z Win".
    6. Przegrywam katalog "z Win" na dysk wewnętrzny Mac.
    7. Odpalam LR, wybieram dodaj katalog i dodaje katalog "z Win".
    8. Po dodaniu katalogu wszystkie zdjęcia pozostają na dysku zewnętrznym, ale ja wszystkie zdjęcia z tego katalogu robię jako Smart Previews i katalog ze smart previews trzymam na dysku wewnętrznym.

9. Finalnie - w LR na Mac mam 2 katalogi: Nowy oraz "z Win". Ten drugi ma start previews i jak potrzebne są oryginały to mogę w każdym momencie podłączyć dysk zewnętrzny.

Zadziała to wszystko?

T.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Tomek_poznan Zobacz posta
    Pomysł mam następujący i prośba do znawców czy zadziała:

1. Kopiuję wszystkie rawy, tiffy i jpgi ze starego komputera (nazwijmy do Win).
    2. Kopiuję katalog, folder podglądów z Win.
    3. Wszystko idzie ma dysk zewnętrzny.
    4. Odpalam nowy komputer (nazwijmy go Mac).
    5. Zmieniam nazwę katalogu dodając zapisek: "z Win".
    6. Przegrywam katalog "z Win" na dysk wewnętrzny Mac.
    7. Odpalam LR, wybieram dodaj katalog i dodaje katalog "z Win".
    8. Po dodaniu katalogu wszystkie zdjęcia pozostają na dysku zewnętrznym, ale ja wszystkie zdjęcia z tego katalogu robię jako Smart Previews i katalog ze smart previews trzymam na dysku wewnętrznym.

9. Finalnie - w LR na Mac mam 2 katalogi: Nowy oraz "z Win". Ten drugi ma start previews i jak potrzebne są oryginały to mogę w każdym momencie podłączyć dysk zewnętrzny.

Zadziała to wszystko?

T.
    przede wszystkim czy to w ogole jest konieczne?
    w ciagu mojej dlugiej praktyki tak na prawde nigdy nie mialem potrzeby do siegania zasobow skatalogowanych.
    moze zdazylo sie to 1 , 2 razy.
    czy warto utrudniac sobie zycie wiele lat katalogowaniem , kopiowaniem zarzadzaniem , po to zeby byc moze nigdy do tego nie siegac - tak na wszelki wypadek ?
    Katalogujac w LT uzalezniasz sie od LT - byc moze wpadna na pomysl chmury jak z PS i jestes uzalezniony , plac za to, zeby korzystac z katalogu robionego ich programem.

oczywiscie kazdy ma takm jakies wlasne potrzeby , przemyslenia , zachowania , niekoniecznie musza byc zgodne z moimi , ale kogo interesuja nasze zasoby , oprocz nas samych ?
    Przyznam sie szczerze , ze jesli ktos mi chce pokazac swoje zdjecia na swoim komputerze to robi mi sie slabo - tak na prawde to nikogo nie interesuje.

Komercyjnie ? - jesli potrzebujesz cos jeszcze raz, to nalezy powtorzyc sesje, w ten sposob spada bezrobocie ;-).

Z autopsji.
    pewien bardzo przed laty znany fotografik , zwyciezca wielu prestizowych konkursow , autor wielu wystaw , niezwykle utytuowany fotograf lamal sobie glowe jak zarchiwizowac swoje zbiory ( wowczas negatywy ) .
    Wlozyl w to mase czasu i pracy : Dzisiaj kiedy juz od paru lat nie ma go wsrod zywych, psa z kulawa noga nie interesuje co robil . Para szla w gwizdek. Obawiam sie, ze tak samo jest z naszymi zdjeciami.

Mam bardzo dobry sposob na archiwizowanie .
    Wszystko po obrobce wyrzucam - nie ma i nie bedzie .
    Slowem archiwizuje na wiecznosc nic :-))

Zostaje wynik w postaci jpg lub tif w zwyklach folerach.

Wiem to nie jest odpowiedz na Twoje pytanie , ale czy rzeczywiscie archiwizacja za pomoca wlasnie LT jest konieczna ?

Dopiero zaczyna

Podoba mi się podejście. Nic dodać, nic ująć.
    Ale mamy nieco zdjęć, których nie przejrzałem, nie wywołałem i nie wydrukowałem.
    A i ja mam czasem ochotę przejrzeć. A że jestem amatorem i nie wołam wszystkiego hurtem do jpgów.

T.

Dopiero zaczyna

Witam,

Znalazłem interesująco mnie estetykę zdjęć B&W. Opis tutaj : Scraps & Pieces: 6 kroków do BW

Proszę napiszcie jakie kroki musiałbym wykonać w LR aby uzyskać taki efekt.

pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Jelenia Góra

Witam.
    Uruchamiam dzisiaj LR a tu taki komunikat: "The Lightroom catalog named "Lightroom 5 Catalog" cannot be opened because another application alredy has it opened". Wiecie jak sobie z tym poradzić?
    pzdr

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Strona 134 z 155 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136144 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów