Poszło i działa bez problemu.
Poszło i działa bez problemu.
Marki trzy.
Panowie pomocy. Jak nauczyc lightrooma 3.6 zeby usowal automatycznie stuck pixele. Mam kilka bialych i fioletowych i niestety nie usowaja sie automatycznie. Co zrobic zeby je zmapowac bo wlasnie zaczynam obrabiac slub i mnie szlak trafi jak znow bede musial je recznie usowac na fotkach z wysokim iso.
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
Czy da się ustawić dane metadata żeby ZAWSZE się dodawały do eksportowanego pliku ?
Obecnie zawsze muszę przeklikać zakładkę, dodać ten preset którego zawsze używam i wtedy wyeksportować. Istnieje szansa zautomatyzowania tego kompletnie ?
Możesz ustawić opcje eksportu które zawsze używasz i stworzyć preset. Następnym razem gdy będziesz chciał wyeksportować wystarczy że klikniesz na "export with preset"
Mam stworzony present metadaty który chciałbym włożyć do presetu eksportu pliku. Podczas tworzenia presetu eksportu pliku mam w zakładce metadata zaznaczone all, tak by wszystkie dane zostały przenoszone dalej, nie mogę natomiast wymusić by zawsze mój preset metadaty był doklejany. Jak to zaaplikować ?
Mam nadzieję że w miarę jasno to opisałem ; p
Tomicher poszukaj po prawej stronie w oknie importuJa mam tak ustawione ale nie mam teraz przy sobie swojego kompa.
Jeżeli chodzi ci o dodanie do metadata informacji typu prawa autorskie, tagi, kontakt itd to przy imporcie. Czasami nie jest to praktyczne i potrzeba dodać metadata tylko do grupy zdjęć. Robi się to podobnie jak z synchronizacją ustawień w serii zdjęć tylko że musi być to załatwione w trybie Library.
Faktycznie działa to wszystko poprawnie.
Dziękuje.
Wyczytalem ze LR w module Library domyslnie wyswietla zdjecia w Adobe RGB, czy mozna to zmienic? Zdjecia wywolane do jpg w DPP a przegladne w LR Library wygladaja tragicznie, maja czerwony zafarb. Wspomne ze zarzadzanie kolorami w DPP mam odpowiednie, CS5 wyswietala te jpg (sRGB) identycznie jak w DPP.
Metoda zarządzania kolorem w Lightroomie jest dla użytkownika niewidoczna i w zasadzie nieistotna (poza momentem kiedy zdjęcia eksportuje się do plików lub drukuje, w tym momencie się nadaje jakiś profil docelowy, zgodnie z potrzebami). Problem ma swoją przyczynę raczej w błędnej kalibracji monitora lub uszkodzonym pliku ICC z profilem monitora, nie w Lightroomie. W programie nie ma opcji, które można "popsuć" aby osiągnąć efekt o jakim piszesz.
Jeśli chodzi o teorię, to Lightroom pracuje na własnej syntetycznej przestrzeni barw o bardzo dużym rozmiarze, do której i z której konwertowane są barwy ze zdjęć zgodnie z przypisanym profilem (najczęściej sRGB, Adobe RGB). Jak wspomniałem, sam proces jest niewidoczny dla użytkownika i z tego względu niekonfigurowalny.