Strona 113 z 147 PierwszyPierwszy ... 1363103111112113114115123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 121 do 1 130 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Mieszany widok

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Cytat Zamieszczone przez robaczek Zobacz posta
    Witajcie. Czy ktoś wie, w jakim programie ocenić zdjęcie gwiazdką, tak, żeby później ta ocena była też widoczna w lightroomie?
    Tak, wiemy - w lightroomie.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Tak, wiemy - w lightroomie.
    Bridge też całkiem spoko.

Coś już napisał

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.

Witam
    Mam pytanie odnośnie zakupu presetów do LR. Znalazłam kilka ciekawych ale niestety wszystkie są płatne nie w złotówkach ale w dolarach. Kompletnie nie wiem jak się zabrać za ich zakup. Czy może ktoś już kupował presety na własnie takich zagranicznych stronach?

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez K@SI@ Zobacz posta
    Witam
    Mam pytanie odnośnie zakupu presetów do LR. Znalazłam kilka ciekawych ale niestety wszystkie są płatne nie w złotówkach ale w dolarach. Kompletnie nie wiem jak się zabrać za ich zakup. Czy może ktoś już kupował presety na własnie takich zagranicznych stronach?
    No, niektórzy kupują od lat całkiem sporo na "zagranicznych stronach", może nie akurat presetów do LR, ale jakie to ma znaczenie? Skoro zadajesz takie pytanie, to moim zd. trzeba by zacząć od poznania podstawowych zasad bezpiecznego dokonywania zakupów online. Z pewnością warto założyć konto Paypal - większość szanujących się stron umożliwia skorzystanie z płatności Paypal, kupującego to nic nie kosztuje (kupując w cywilizowanym świecie, bo w biedolandach sprzedawcy potrafią doliczać dodatkową opłatę w przypadku niektórych opcji płatności).
    Jednak co do presetów do LR, to kolega wyżej już słusznie zauważył, że jest w sieci mnóstwo doskonałych darmowych presetów i szkoda naprawdę pieniędzy akurat na to, zwłaszcza, że każdy preset można modyfikować i zapisywać jako nowy ile dusza zapragnie.

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    większość szanujących się stron umożliwia skorzystanie z płatności Paypal, kupującego to nic nie kosztuje (kupując w cywilizowanym świecie, bo w biedolandach sprzedawcy potrafią doliczać dodatkową opłatę w przypadku niektórych opcji płatności).
    Tak samo jak płacenie w sklepie kartą debetową "nic nie kosztuje" :-)
    Kupujący płaci prowizję dla PayPala w cenie towaru. Cudów nie ma.
    Z moich skromnych doświadczeń wynika, że całkowity koszt dla sprzedającego to 3-4%.
    Do tego przewalutowanie odbywa się po kursie mniej korzystnym niż kantorowy.

Ale ogólnie PayPal jest OK, bardzo upraszcza i przyspiesza sprawę płatności zagranicznych.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Tak samo jak płacenie w sklepie kartą debetową "nic nie kosztuje" :-)
    Kupujący płaci prowizję dla PayPala w cenie towaru. Cudów nie ma.
    Z moich skromnych doświadczeń wynika, że całkowity koszt dla sprzedającego to 3-4%.
    Do tego przewalutowanie odbywa się po kursie mniej korzystnym niż kantorowy.

Ale ogólnie PayPal jest OK, bardzo upraszcza i przyspiesza sprawę płatności zagranicznych.
    najlepsze są przelewy internetowe, ale na Zachodzie jeszcze ich nie opanowali

a teraz ad rem: nie wiem, czy warto płacić za presety do Lr. one są tak ograniczone, że właściwie nie ma za co płacić - tam jest naprawdę tylko parę opcji.
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    najlepsze są przelewy internetowe, ale na Zachodzie jeszcze ich nie opanowali
    Zwykłe przelewy mają dosyć poważną wadę - od wykonania przelewu do zarejestrowania wpływu na koncie odbiorcy mija od kilku godzin do kilku dni[1].
    Do tego z reguły nie ma systemu automatycznego informowania sprzedawcy o wpływie środków.

A przelewy błyskawiczne (mTransfer itp. mają taką samą wadę jak PayPal - również są ekstra płatne).

[1] z wyjątkiem operacji w obrębie tego samego banku

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

K@SI@ - jak dla mnie kupno presetów jest trochę bezsensu - mnóstwo darmowych presetów można znaleźć na deviantarcie czy lightroomkillertips.com ... albo stworzyć coś samemu. i moim zdaniem ostatnia z propozycji jest najbardziej rozwijająca...
    ebe ebe

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Ja też tylko PayPalem płacę... Ale doradzam nie dołaczać karty kredytowej, bo można się zdziwić...W razie włamu
    Co do kosztów to można się umówić... Zazwyczaj sprzedawca bierze na siebie...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Strona 113 z 147 PierwszyPierwszy ... 1363103111112113114115123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów