Strona 112 z 147 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 111 do 1 120 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Co do ustawień zdjęć to masz dwie drogi. Albo skopiować katalog, albo wygenerować XMP i w nowym systemie zrobić zwyczajny import zdjęć do nowego katalogu. Osobiście wole opcje z XMP co daje mi niezależność w obec LR i mogę w przyszłości otworzyć jedno zdjęcie w ACR i mam poprzednie ustawienia.
    Profile z color checker:
    Mac: /Users/<username>/Library/Application Support/Adobe/Camera Raw/Camera Profiles/
    PC (If you cannot see this path, you may need to right-click on your folder, choose Properties, and check Hidden to see the hidden files)
    Vista or Windows 7: C:\Users\<username>\AppData\Roaming\Adobe\CameraRa w\CameraProfiles
    XP: C:\Documents and Settings\<username>\Application Data\Roaming\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles
    Presety:
    Documents and Settings/[user name]/Application Data/Adobe/Lightroom folder
    Reszta:
    File locations in Windows XP

The Photoshop Lightroom application is the Lightroom.exe file, located in the Program Files/Adobe/Adobe Photoshop Lightroom 3 folder.
    The preferences file is Lightroom 3 Preferences.agprefs, located in Documents and Settings/[user name]/Application Data/Adobe/Lightroom/Preferences.
    The Documents and Settings/[user name]/My Documents/My Pictures/Lightroom folder contains:
    Lightroom 3 Catalog.lrcat, the Lightroom database file
    Lightroom 3 Catalog.lrcat.lock, which prevents you from overwriting data
    The Lightroom 3 Catalog Previews.lrdata folder, which contains additional folders for preview files and data
    Catalog backups are saved in Documents and Settings/[user name]/[catalog location]/[catalog name]/Backups/.

Installed and custom presets and templates have filenames ending in .lrtemplate and are located in folders in the Documents and Settings/[user name]/Application Data/Adobe/Lightroom folder.
    Registration information is located in the C:\ProgramData\Adobe\Lightroom\Lightroom 3.0 Registration.lrreg file. Lightroom 3 reads the Lightroom 2.0 or 1.0 registration registry entry when it validates upgrade serial numbers. If you upgrade and Lightroom 3 does not find a registry entry for either Lightroom 2.0 or 1.0, it prompts you for a serial number.
    http://helpx.adobe.com/lightroom/kb/...ighroom-3.html
    Ostatnio edytowane przez rOOmak ; 14-02-2013 o 19:34

Coś już napisał Awatar tomicher

kolejny raz rOOmak dziękuję !

Jeszcze jedno pytanie.

Workflow wygląda mniej więcej tak:
    1. selekcjonuje które zdjęcia uploadować do lightrooma
    2. oznaczam jednym kolorem jakieś 20% najlepszych zdjęć i chciałbym żeby ustawiały się jako pierwsze w folderze (były obok siebie)
    3. ręcznie przestawiam je miejscami tak jak chcę żeby miały kolejność

No właśnie ręcznie... raz potrafię metodą przeciągnij i upuść ustwić je tak jak chcę a czasami są nie do ruszenia i nie zmieniają kolejności. Bez względu czy to Develop czy Library.
    Gdzie popełniam błąd ?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez tomicher Zobacz posta
    No właśnie ręcznie... raz potrafię metodą przeciągnij i upuść ustwić je tak jak chcę a czasami są nie do ruszenia i nie zmieniają kolejności. Bez względu czy to Develop czy Library.
    Gdzie popełniam błąd ?
    są w różnych katalogach
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    są w różnych katalogach
    wszystkie są w jednym folderze, wszystkie to rawy

Uzależniony

Nawet powinna się wyświetlić informacja że się nie da gdy są z różnych źródeł ( znajdują się w innych folderach).
    Zastanawia mnie tylko czemu je przenosisz. Przecież można wyświetlić tylko zaznaczone.

W ogóle twój workflow wydaje się mało wydajny.
    Nie lepiej zaimportować wszystkie zdjęcia do LR i dopiero wyselekcjonować najlepsze przy pomocy gwiazdek?
    Ja mam zaznaczoną opcję Auto Advance która jest w trybie Library w opcjach Photo.
    Wciskam 0 na każdym zdjęciu które mnie nie interesuje i LR automatycznie przeskakuje do następnego. 1 na każdym które w najmniejszym stopniu może być przydatne.
    Następnie ograniczam filtr do wszystkich z jedną gwiazdką i wybieram z tych które idą dalej. Jak dojdę do 4 gwiazdek to mam praktycznie ok 5 zdjęć z sesji.
    Następnie idę do tych które nie mają żadnej gwiazdki żeby zobaczyć czy coś się może jednak przydać i jeżeli nie to zaznaczam je X i po kilku tygodniach usuwam.
    To wszystko potrafi mi zająć 20-30min przy sporej ilości zdjęć.

Siemanoo. Pewnie jako doświadczeni fachowcy fotografii ogarniacie choć trochę lightrooma. Wrzuciłem w program 500 plików RAW, automatycznie program zaczął ładować jakiś preset na zdjęcia- można to jakoś wyłączyć? A druga sprawa to jak zapisać wszystkie 500zdjęć na raz ( nie przerabiając ich) do formatu jpeg bo nie wierzę że trzeba każde zdjęcie zapisywać pojedynczo jako jpeg ?

NIE BIĆ, NIE KRZYCZEĆ, ZROZUMIEĆ, WYTŁUMACZYĆ.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez adrj Zobacz posta
    NIE BIĆ, NIE KRZYCZEĆ, ZROZUMIEĆ, WYTŁUMACZYĆ.
    ad.1 - rtfm (jak widzisz, nie krzyczę).
    ad.2 - zaznaczyć je i wyeksportować jako JPEG.

Zamiast we wspomnianej instrukcji, możesz też poszperać w niniejszym wątku - odpowiedzi na Twoje pytania padały co najmniej kilkukrotnie. Dlatego m.in. jest taki długi.
    Tak, sam musisz poszukać - ja muszę spadać, bo fotel bujany czeka, sorry.

Bywalec

Zaznaczasz wszystkie zdjęcia CTRL+A klikasz Export i wskazujesz katalog, rozmiar, nazwe itp - to tak na szybko
    2x5Dmk2/fish15/ 17-40L/ 24LII /85 /135L/ 430 EX II/ 2x600EX
    Regulamin pkt8.

Coś już napisał

Witajcie. Czy ktoś wie, w jakim programie ocenić zdjęcie gwiazdką, tak, żeby później ta ocena była też widoczna w lightroomie?

Strona 112 z 147 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114122 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów