Ja mam wersję student i nie jest w niczym okrojona, różnica w cenie i licencji. Kiedyś jeszcze była różnica w możliwościach używania (tylko nie komercyjnie) i w opcjach upgrade (nie można było tego robić - żeby mieć nową wersję trzeba było kupić nową). Ale to byś wiedział z 1 linku jaki by ci wyskoczył po wklepaniu do google albo w sklepu adobe..
Olek nie chodzi o to czy trudno tylko pewne rzeczy to naprawdę 10 sekund samodzielnego szukania..
Witam, podepnę się pod wątek.
Czy ktoś z Was się orientuje jak "zresetować" pamięć/biblioteki Lightroom 4? Całkowicie, do zera.
Chciałabym jakby wymazać mu wszelką pamięć - tak jakbym uruchamiała go po raz pierwszy, żeby nie pamiętał co było, skąd brał, itp. Wszystkie moje zdjęcia są uporządkowane, tak skatalogowane jakbym chciała. Niestety na LR pracowało kilka osób i w efekcie powstał bałagan, bo niektóre źródłowe pliki były w międzyczasie przenoszone w inne miejsca. W chwili obecnej poszukiwanie ich funkcjami "locate" mija się z celem a chciałabym pilnie na nowo obrobić pliki, które były już kiedyś obrabiane. Ponieważ mam back-up wszystkich zdjęć, uznałam, że najlepiej będzie zrobić mu jeden wielki "reset" - niestety nie umiem znaleźć wiarygodnej i pełnej informacji jak to zrobić.
Czy mogę po prostu wyczyścić katalog Lightroom (ten powstały w momencie instalacji - u mnie jest w użytkownicy/dokumenty/obrazy/lightroom?
Wygląda mi na to, że tą "biblioteką" jest plik o rozszerzeniu *.lrcat.
Czy w takim razie *.previews.lrdata (wygląda mi jak cache) też mogę wyczyścić? Może ktoś wykonywał podobne operacje i mógłby poradzić?
Ostatnio edytowane przez malwes ; 21-01-2013 o 17:36
Generalnie mam ochotę postąpić wg tej instrukcji, tylko nie wiem czy to dobry trop:
“Help! My Photos Are Completely Unorganized and Lightroom is a Mess. How can I just start all over?” | Laura Shoe's Lightroom and Photoshop Training, Tutorials and Tips
Ostatnio edytowane przez malwes ; 21-01-2013 o 17:58
Najlepiej utworzyć nowy katalog Lightrooma a następnie zaimportować ponownie zdjęcia.
Tak właśnie zrobiłam (instrukcja w linku też o tym mówi). Udało się wszystko!
Witam ponownie...
Czy da się jakoś ustawić, by podnosząc kontrast na krzywej w panelu tone curve w lightroom 4 nie wpływać na nasycenie kolorów?
W PSie ustawiałem krycie warstwy z krzywimi jako luminosity bodajże i kolory nie reagowały na zmienę krzywej
5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L
Witam,
jak wyłączyć skrót klawiszowy w lightroom... "dokładnie alt + a"... skrót ten powinien dać po prost literkę "ą" a on zaznacza i kasuje część tekstu...
Dzięki za pomoc.
PS.
na koniec zamknięcia LR mam ustawioną opcję automatycznego zapisu... już kilka razy mi się tak zdarzyło że jak nie zrobiłem kopii zapisu to LR mi się nie uruchomił... czy to normalne ? Czy ja coś źle robię ?
było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej
Nie gadajcie że nikt nie ma tego problemu ???
było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej