Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Sample photos z 430EX lub 420EX

Początki nałogu Awatar maro25
    Miasto
    Skawina

Domyślnie

W skrócie wygląda to tak:
    wiesz jak wygląda efekt jak walniesz standardową wbudowaną lampą, jeśli użyjesz EX 420 i też walniesz prosto w obiekt to efekt w sumie będzie bardzo podobny, no może troche lepiej zdjęcie będzie wyglądać po błyśnięciu EXem bo oświetli więcej i ma większy zasięg.
    Ale jeśli podniesiesz palnik lampy do góry i odbijesz od sufitu albo założysz jakiś dyfuzor no to będzie miodzio.
    Nie widzę sensu porównywania EX420 i EX430 jeśli zdjęcia robisz głównie w Rawach i sam dobierasz WB

Kalim
    Guest

Domyślnie

no wlasnie o to mi chodzilo, nie mialem pojecia ze moge swiatlo tej lampy odbic od sufitu, a to cenna informacja. Jezeli ktos stoi na tle sciany w takim przypadku nie powinno byc za nim takiego brzydkiego cienia prawda??

Zablokowany Awatar Hoody
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tak nie będzie takiego cienia, choć musze przyznać że jedna lampa rozmyje mocno cień, ale jesli chodzi o całkowitą eliminację to albo doświetlenie ściany albo PS :-)

Kalim
    Guest

Domyślnie

jeszcze jedno pytanie mi sie nasuwa, jakie efekt daje lampa z dyfuzerem??

Zablokowany Awatar Hoody
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

dyfuzor rozproszy Ci to na boki i tochę w góre troche w dół, jak nie masz żadnej lampy to kup nawet 430 ex bo lampa daje jedno tak wg mnie, jak robiłem z 350d wbudowanej to wszyscy byli rozświetleni i mieli często czerowone oczy, a teraz robie osobę w takim sobie srednio cimnym pokoju, a ona jest równomiernie oświetlona i robi to wrażenie nie jak lamy a poprostu dobrego miękkiego rozproszenia się swiatła. Co do dyfuzora to lepiej kupić lumiquesta system, masz 4 nakładki a dyfuzor da CI podobny efekt jak byś swiecił w góre a miał wyciągniętą w lampie białą kartkę...

Miasto
    Skawina

Domyślnie

jak obiekt będzie blisko białej ściany to może być delikatny cień, ale powiedzmy że przy odbiciu od ściany raczej go nie ma. co do dyfuzora to używa się go zazwyczaj w miejscach gdzie się nie da odbić światła od sufitu lub ściany - daje gorszy efekt od odbicia ale lepszy niż walnięcie lampą prosto w oczy

Dopiero zaczyna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Zdjęcia testowe szkieł ok, ale lampy to IMHO onanizm sprzętowy do kwadratu :-)
    Czy ktoś już robił zdjęcia porównawcze z oryginalnego wężyka Canona i podróbek?
    A jak już się nauczę robić zdjęcia to kupię sobie analoga...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Eeee... Najpierw trzeba jeszcze sprawdzic CF'y... Wkoncu to niby odpowiednik zelatyny (teoretycznie)
    ...

Miasto
    Skawina

Domyślnie

ja proponuje porównanie dekielków na obiektyw Canona i Hamy

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maro25
    ja proponuje porównanie dekielków na obiektyw Canona i Hamy
    Ty sie smiej, ale dekielek Tamrona mi bardziej pasuje niz dekielki Canona...
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów