Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Przeswietlone czy niedoswietlone, jak poznac?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

na oko na dobrze ustawionym monitorze
    to, co widzisz na ekranie, ma przypominać to, co widziałeś na żywo
    ergo: histogram nie zawsze musi być taki sam
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Zablokowany

Domyślnie

Monitor Dell 2708 wfp kalibruje spyderem2express. Nie wiem czy on usrawia jasnosc obrazu czy tylko kolory. Z histogramem moze byc problem gdy w tle powiedzmy bede mial okno z dziennym swiatlem. Histogram nam powie ze fotka jest totalne przeswietlona..

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

To może o to chodziło właśnie Twojemu fotografowi? O te okna?

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

a w body nie mozesz ustawic podswietlen miejsc przepalonych i sprawdzac od razu na wyswietlaczu?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

No właśnie jest kwestia czy mówimy o przepaleniach czy subiektywnie zbyt jasnych kolorach na zdjęciu.

Ja może grzeszę, bo monitor mam niekalibrowany (tyle że na PVA i sRGB wspiera), drukuję na domowej drukarce bez użycia profili i jest szał -- może mam dobre "oko" ;-)

A tak "po ludzku" -- jak tracisz szczegóły w światłach to masz prześwietlone, jak tracisz szczegóły w cieniach to masz niedoświetlone. Przy czym potrafią być sytuacje w których część zdjęcia będzie prześwietlona a część niedoświetlona...
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    No właśnie jest kwestia czy mówimy o przepaleniach czy subiektywnie zbyt jasnych kolorach na zdjęciu.

Ja może grzeszę, bo monitor mam niekalibrowany (tyle że na PVA i sRGB wspiera), drukuję na domowej drukarce bez użycia profili i jest szał -- może mam dobre "oko" ;-)

A tak "po ludzku" -- jak tracisz szczegóły w światłach to masz prześwietlone, jak tracisz szczegóły w cieniach to masz niedoświetlone. Przy czym potrafią być sytuacje w których część zdjęcia będzie prześwietlona a część niedoświetlona...
    Pisalem raczej o za jasnych kolorach niz o przepaleniach. To przeswielenie e kolorach nastepuje grubo przepaleniem. Mysleze najlepiej bedzie jak cos wrzuce w roznym stopniu ekspozycji. Zaczynajac od tego co wychodzi z puszki a konczac na tym gdy je nieco podkrece z jasnoscia. Wydaje mi sie nieco inaczej sprawa sie ma wfotkach B&W, to co przy kolorze jest powiedzmy odpowiednio naswietlone to przy B&W sprawiaja wrazenie przeswietlenia. Czy sa tu jakies roznice?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Piszac o ekspozycji w zdjeciach B&W, mialem na myslic konwersje tego samego zdjecia z koloru do B&W.
    Ostatnio edytowane przez yellowpliszka ; 12-04-2010 o 12:59 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yellowpliszka Zobacz posta
    Pisalem raczej o za jasnych kolorach niz o przepaleniach.
    A tak w ogóle to oglądałeś swoje "za jasne" zdjęcia na innych monitorach? Albo na telewizorze? Bo jeżeli wszędzie są tak samo jasne i to Ci się podoba to nie widzę problemu. Masz taką wizję i masz do niej prawo

Gorzej, jak Ci monitor zciemnia i wszędzie indziej zamiast +0.5 masz +1.5 EV ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów