Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Przeswietlone czy niedoswietlone, jak poznac?

Widok wątkowy

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    No właśnie jest kwestia czy mówimy o przepaleniach czy subiektywnie zbyt jasnych kolorach na zdjęciu.

Ja może grzeszę, bo monitor mam niekalibrowany (tyle że na PVA i sRGB wspiera), drukuję na domowej drukarce bez użycia profili i jest szał -- może mam dobre "oko" ;-)

A tak "po ludzku" -- jak tracisz szczegóły w światłach to masz prześwietlone, jak tracisz szczegóły w cieniach to masz niedoświetlone. Przy czym potrafią być sytuacje w których część zdjęcia będzie prześwietlona a część niedoświetlona...
    Pisalem raczej o za jasnych kolorach niz o przepaleniach. To przeswielenie e kolorach nastepuje grubo przepaleniem. Mysleze najlepiej bedzie jak cos wrzuce w roznym stopniu ekspozycji. Zaczynajac od tego co wychodzi z puszki a konczac na tym gdy je nieco podkrece z jasnoscia. Wydaje mi sie nieco inaczej sprawa sie ma wfotkach B&W, to co przy kolorze jest powiedzmy odpowiednio naswietlone to przy B&W sprawiaja wrazenie przeswietlenia. Czy sa tu jakies roznice?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Piszac o ekspozycji w zdjeciach B&W, mialem na myslic konwersje tego samego zdjecia z koloru do B&W.
    Ostatnio edytowane przez yellowpliszka ; 12-04-2010 o 12:59 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów