Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Jak zrobić takie foto...

Janek___
    Guest

Domyślnie Jak zrobić takie foto...

http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=763949

http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=750396

Zapewne wielu z Was, to pytanie wyda sie prymitywne hehe, nie mniej jednak ciekawi mnie, na jakiej zasadzie robie sie takiego typu zdjecia, jak uzyskac tak jednolite czarne tlo w momencie gdy bok obiektu tak jak na drugim zdjeciu jest oswietlony. Jakies filtry specjalne itd itd?

Bede wdzieczny za szczegolowa odpowiedz, ew jakies rady podczas robienia takich zdjec.

Pozdrawiam
    Janek

Bywalec

Domyślnie

Mimo że jestem mocno początkującym fotografikiem, to w każdej książce do nauki tej profesji jest napisane, że gdy światło pada z boku na obiekt i nie oświetla tła, to to tło wyjdzie czarne... a pozatym jest jeszcze Photoshop :-)
    EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.

Janek___
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Domini-Q
    Mimo że jestem mocno początkującym fotografikiem, to w każdej książce do nauki tej profesji jest napisane, że gdy światło pada z boku na obiekt i nie oświetla tła, to to tło wyjdzie czarne... a pozatym jest jeszcze Photoshop :-)
    Ale "podobno" mozna zrobic takie foto bez photoshopa. Nie jestem tutaj przeciwny uzywaniu Ps ale chcialbym dowiedziec sie jak wyciagnac MAX ze zdjecia a dopiero pozniej zajac sie obrobka na kompie.

Bywalec Awatar ziemna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janek___
    jak uzyskac tak jednolite czarne tlo w momencie gdy bok obiektu tak jak na drugim zdjeciu jest oswietlony.
    1. Czarne lub bardzo ciemne tło, możliwie oddalone od obiektu. Im bardziej, tym jaśniejsze może być (czasem nie ma pod ręka zupełnie czarnego)
    2. Punktowe oświetlenie. Bardzo przydatne są lampy z regulacją mocy.
    3. Dużo czasu na eksperymenty

Aparat naświetla na jasne części obiektu, z niewielkim przesunięciem, żeby dostać też trochę cieni.
    EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

To światło nie jest z boku (nie 90 stopni od osi obiektywu) tylko bardziej z tyłu (ponad 120 stopni np). I prawdopodobnie plaster miodu do ukierunkowania, albo przynajmniej jakaś deska od strony tła.
    Poza tym są tła, które znakomicie pochłaniają światło.

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

A mnie zawsze wydawało się, że najtrudniej to z dziewczyną do takich zdjęć... skąd taką wziąść?

Bywalec Awatar ziemna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Taką ładną czy taką chętną?
    EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

@ziemna... dwa w jednym czyli ładną i chętną...

Początki nałogu Awatar maro25
    Miasto
    Skawina

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacab1
    A mnie zawsze wydawało się, że najtrudniej to z dziewczyną do takich zdjęć... skąd taką wziąść?
    Mi też to się wydaje najtrudniejsze

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Bzdura, wystarczy popytać. Największy problem to nie spaprać zdjęć. (-: Ładna dziewczyna przed obiektywem to wcale nie samograj.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów