Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: CZ Jena DDR SOnnar 2.8/180 - co z przysłoną?

dedeKrk
    Guest

Domyślnie CZ Jena DDR SOnnar 2.8/180 - co z przysłoną?

Witam serdecznie.
    Od razu przyznam, że nie jestem maniakiem fotografii. W porządkach wiosennych natknąłem się na cacko opisane jak w temacie.
    Chcę dowiedzieć się dokładnie, jakie ma parametry, żeby móc go sprzedać, bo po co ma się u mnie kurzyć.

Na wygląd zewnętrzny to wersja taka jak tu: http://www.allegro.pl/item987908965_..._180_psix.html

Wizualnie nówka - bez żadnych obtarć, rys itd. Są dekielki, futerał.

Z tego co wyczytałem na sieci, to jest to wersja starsza i nie electric tylko auto, co można zdaje się poznać po stylistyce (brak "zebry").
    Nie mam natomiast pojęcia, czy jest to stało czy zmiennoogniskowy obiektyw (coś takiego podobno ma znaczenie, ja nie mam o tym zielonego pojęcia

Pytanie: na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę i jak wogóle sprawdzić, czy jest w pełni sprawny, żeby się potem nie ogłupić przy sprzedaży Po czym poznać, czy jest z adapterem czy bez. Itd. Martwi mnie też, że przysłona nie chce chodzić, albo może ja coś źle robię. Ponoć trzeba przy kręceniu pierścieniem dociskać jakiś bolec czy coś ;p Jak sprawdzić, czy nie jest uszkodzona?

Z góry dziękuję za pomoc

PS. Gdyby ktoś był zainteresowany, mogę wystawić na allegro za satysfakcjonująca cenę, ewentualnie sprzedać z ręki do ręki w Krakowie lub Wieliczce.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

To jest zdecydowanie stałoogniskowy obiektyw. Przysłona powinna się domykać po przestawienia przełącznika na M. Jeżeli się nie domyka to wystąpiła standardowa przypadłość Zeiss'ów z Jeny - skleiły się listki przysłony. Trzeba oddać do serwisu foto na czyszczenie, pewnie jakieś 50-100 zł robocizny.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Od strony filmu, matrycy w aparacie powinieneś mieć bolec, taki wystający ze 3mm z obiektywu. Spróbuj go docisnąć.
    Skasowali mi ;(

Domyślnie

A mi tam sie czerwona lampka zapala i mam nawet hipoteze, ze to nowy chuuyyyt materkindowy na ominiecie 2-tygodniowych przerw z dzialu SPRZEDAM w dodawaniu ogloszen z ofertami sprzedazy
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VomitroN Zobacz posta
    A mi tam sie czerwona lampka zapala i mam nawet hipoteze, ze to nowy chuuyyyt materkindowy na ominiecie 2-tygodniowych przerw z dzialu SPRZEDAM w dodawaniu ogloszen z ofertami sprzedazy
    No w sumie fajne szkło, ale jeśli przysłona nie działa... :razz:
    Skasowali mi ;(

dedeKrk
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VomitroN Zobacz posta
    Fatalne pudło.

Panom wyżej dziękuję za poradę, w takim razie udam się do serwisu.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dedeKrk Zobacz posta
    w takim razie udam się do serwisu.
    Zdecydowanie do serwisu, to bardzo zacne szkło i warte jest reaktywacji przesłony i dalszego użytkowania. W dzisiejszych czasach jedyną wadą (na szczęście nie dla wszystkich) jest brak autofokusa, pod względem optycznym ten "staruszek" bije na głowę niektóre nóweczki.

Coś już napisał
    Miasto
    Namysłów

Domyślnie

Mam taki sam obiektyw i taki sam problem z przysłoną. Daj znać ile taka usługa kosztuje. Zastanawiam się nad naprawą i sprzedażą tego szkła, ale nie wiem czy ta gra warta jet świeczki...

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

To jest tylko czyszczenie listków i ponowne smarowanie, raczej 100 zł nie przekroczy. Ja pewnie też będę oddawał - mój tak ma od roku, ale ostatnio go nie używam wcale i nie mam motywacji.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dedeKrk Zobacz posta
    Fatalne pudło.
    To nie byl strzal. To tylko hipoteza, oparta zreszta na zbyt szczegolowym opisie samego obiektywu a w znacznie mniejszym stopniu problemu z przyslona
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów