tylko takie pytanie macie 5D czy 5DMkII?
tylko takie pytanie macie 5D czy 5DMkII?
Kontakt z 5d2
Ja zupelnie nie rozumiem tych watkow.
Jakie szklo do 300d, 350d, 450d..
Jakie szklo do 20d, 30d, 40d, 50d..
Jakie szklo do 5d, 5dmkII, 1ds, 1dsII, II, IV, V, VI.
Poza oczywista roznica crop/ff - co to za roznica jaka puszka?
30d a 40d - 5d mkI a 5d mkII?
Czy to chec pochwalenia sie kupowanym aparatem czy zwykle lenistwo zeby wyszukac sobie watek i wyrobic wlasna opinie?
Kto ma Ci powiedziec jaka ogniskowa jest dla Ciebie najlepsza jezeli nie Ty sam?
Nie podajesz przedzialu finansowego w pierwszym poscie, nie podajesz jakimi ogniskowymi chcialbys pracowac.
Takie watki sa wg mnie z marszu do zamkniecia.
Po raz setny walkowanie tego samego, tego co juz bylo napisane i rozlozone na najdrobniejsze czynniki.
Zrozumialbym gdyby nie bylo nic na ten temat na forum, ale tak nie jest.
Wstydz sie leniu.
Z marszu to na forum powinna byc dobra wyszukiwarka. A nie posilkowanie sie tym co ludzie zaczeli robic "zewnetrznie" zeby jako tako zalatac dziure.
Jak chcesz wiedziec jak wyglada szukanie informacji w takim "burdelu", to wejdz sobie na jakies obce forum ktorego nei czytasz na codzien i znajdz cos konkretnego.
--
Pozdrawiam
Krzysztof Zagórski
Jezu nie o krytykowanie prosilem...przeczytalem testy chyba wszystkich obiektywow na dpreview i optycznych... Chcialem poznac wasza opinie odnosnie interesujacych mnie obiektywow, poniewaz moze je macie albo mieliscie z nimi stycznosc. Sprecyzowalem o jakie szkla mi chodzi czyli 2 jasne stalki szerokokatna i tele/portretowa pod konkretnym body, wspomnialem rowniez o innych obiektywach jakie kupuje zeby ktos nie wyskoczyl mi z egzotycznym pomyslem typu "kup sobie 24-70 zamiast kilku stalek jak chcesz miec dobra jakosc w rozsadnej cenie"
Jesli temat nie jest strasznie popularny jak np. 24-105 czy 24-70 to wole zaczac swoj watek niz szukac w 15 czy 20 tematach strzepkow informacji
Roznica miedzy 5DMk2 a 5D jest taka ze Mk2 ma az 21 cholernych MP i podobno czesc obiektywow ma za niska rozdzielczosc obrazu i trzeba zmieniajszac i robic 15 MP. Ale z racji tego ze jest to informacja zaslyszana chcialem sie cos na ten temat dowiedziec![]()
Nie kieruj się takimi zasłyszanymi rzeczami. Może się narażę onanistom sprzętowym, ale uważam że nie sprzęt robi zdjęcia tylko fotograf. Dobierz sobie szkła pod względem ogniskowych, które wydają Ci się atrakcyjne i wybieraj raczej stałki. Szkła Canon'a bardzo powoli tracą na cenie, więc nie przejmuj się, bo wiele nie stracisz jeśli coś Ci nie podpasuje.
Zoom na początek to nie jest złe wyjście, bo szybko złapiesz jakich ogniskowych używasz. Ja 5d kupiłem z 24-70 i bardzo szybko zauważyłem, że zdjęcia robię na 24mm lub 70mm, co pokierowało moimi dalszymi zakupami
Mam znajomego fotografa, gościa który na zdjęciach zarabia masę kasy - robi duże kampanie reklamowe, jest jednym z moich autorytetów w tej dziedzinie. Nigdy nie wszedł na to forum, a jego opinie o sprzęcie są najczęściej odwrotne niż te spotkane w internecie. Zdjęcia robi piękne i to jest najważniejsze![]()
Skasowali mi ;(
Te 21 megapikseli, jak dla mnie, to świetna sprawa. Głównie dlatego, że większość obiektywów na takiej matrycy wyrabia. Nawet te stare, ruskie. Mam Pentacon'a 50/1,8, czyli taniutkie szkiełko porównywalne jakościowo do 50/1,8 od Canona. I spokojnie daje na tej matrycy radę. Tak samo jak moje pozostałe szkła - 17-40, 24-70, najtansze 70-200, 28/1,8, 50/1,8, t-s 24L i ów pentacon. Nie ma się co przejmować, to nadal zagęszczenie matrycy jak w ośmiomegapikselowym 350D sprzed paru ładnych lat. Oczywiście, nie ma żylety takiej jak na 5DI, ale ilość szczegółów wgniata w fotel.
Tak więc, możesz spokojnie brać szkiełka jakie chcesz i bezproblemowo ich używać na tym aparacie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A co do stałek, ja bym optował za 28/1,8 USM / 20/2,8 USM i 85/1,8, albo 100/2. Z naciskiem na 28 i 85mm. Bo po prostu, lubię te ogniskowe, a same obiektywy są bardzo w porządku.
Ostatnio edytowane przez _igi ; 11-04-2010 o 22:37 Powód: Automerged Doublepost
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Napewno 85 1.8 poprostu swietne szklo. Do tego bral bym 28 jesli lubisz ta ogniskowa. Moja sztuka jest naprawde ostra od f1.8 jedynie trzeba uwazac na aberacje.
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK