Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: 20D problem komunikacji z EOS UTILITY VIEWER

Mieszany widok

mcgregork
    Guest

Domyślnie 20D problem komunikacji z EOS UTILITY VIEWER

Witam..
    Jak w temacie problem calkiem swiezutki.... nie udalo mi sie zgrac z karty zdjec do komputera...
    Wymiana karty na inna nic nie daje, podpiecie pod inny komputer tez nie....
    Otoz w programie EOS UTILITY VIEWER powinna pojawiac sie nazwa naszego aparatu w moim przypadku 20D. I tak zawsze bylo. DO dzisiaj. Teraz pojawia sie jak mu sie chce albo 20D i wtedy da sie zgrac, albo 20D 1, albo 20D 2, no i wtedy lipa, juz komputer nie widzi aparatu i nic sie nie da zrobic. Dopiero kilkukrotny restart aparatu przywraca 20D i jest dalej dobrze. Restarty programu i aparatu sa jednak delikatnie mowiac uciazliwe. I nie ma reguly na to kiedy wreszczcie pojawi sie moje upragnione tylko 20D...
    Takie samo zachowanie przy uzyciu innych kart.

Firmware jeszcze orginalne 1.1.0. Aparat ma 6 miesiecy, zadne fizyczne uszkodzenia nie mialy miejsca.

Mial ktos podobny problem?
    Prosze o jakies wskazowki....

Pozdrawiam
    Grzegorz
    Ostatnio edytowane przez mcgregork ; 26-10-2005 o 01:04

Coś już napisał

Domyślnie

Możliwe że masz coś z kablem że źle kontaktuje. Jaki masz windows 98, xp??

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mcgregork
    DO dzisiaj. Teraz pojawia sie jak mu sie chce albo 20D i wtedy da sie zgrac, albo 20D 1, albo 20D 2, no i wtedy lipa, juz komputer nie widzi aparatu i nic sie nie da zrobic. Dopiero kilkukrotny restart aparatu przywraca 20D i jest dalej dobrze. Restarty programu i aparatu sa jednak delikatnie mowiac uciazliwe. I nie ma reguly na to kiedy wreszczcie pojawi sie moje upragnione tylko 20D...
    Takie samo zachowanie przy uzyciu innych kart.(...)
    Prosze o jakies wskazowki....
    A moze stac cie wydac 60-80 zl na czytnik kart? Wtedy twoje problemy znikna 8)

Bywalec Awatar Hipek

Domyślnie

czytnik można kupić już za 25-45 zł i bez problemów wszystko zgrywa i widzi
    20D+BGE2, Canon EF 17-40 L USM, Canon EF 24-105 L USM IS, Canon EF 100-400 L USM IS, EX 580

mcgregork
    Guest

Domyślnie

Witam, dzieki za zaintereswanie z Waszych podpowiedzi wynika, ze to nie jest wina aparatu. Tak to rozumiem....
    Ok, sprobuje z czytnikiem kart zanim odesle aparat do serwisu....
    Dziwi mnie jednak fakt, ze podpinam aparat do dwoch roznych komputerow i taka sama historia...
    I to nie wina windowsa, podpinam pod MAC OS X.

Pozdrawiam
    G
    Ostatnio edytowane przez mcgregork ; 26-10-2005 o 01:04

Domyślnie

Fakt - to nie wina Windows
    Czy wgrałeś updat'y ze strony Canona?
    A może spróbuj DPP (po update do wersji 2.03 czy jaka tam jest na MACa)
    Pozdrowienia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

a sterowniki? nie wiem jak tam w MACu jest bo nigdy nie miałem z tym styczności przez dłuższy czas ale może właśnie stery są winne. Zobacz na stronie Canona.
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

To chyba sterowniki.
    Ja mam innego typu problem związany z nimi: Podłączam 350d do USB, włączam aparat, pojawia się okno Camera Window, zasysam fotki. Wyłaczam CW, Zoombrowsera (zgodnie z instrukcją aparatu nie wolno odłączać PRZED wyłaczeniem aplikacji dostarczonych przez Canona), wyłaczam 350d i mam .. słynny Windowsowski niebieski ekran. Naciśnięcie ESC powoduje wyświetlenie czarnego ekranu, myszka porusza się i to wszystko.. pomaga tylko Reset ...
    Ostatnio edytowane przez MarekC ; 25-10-2005 o 10:00
    Pozdrawiam
    Marek

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarekC
    wyłaczam 350d i mam .. słynny Windowsowski niebieski ekran.
    A to juz wina albo PC (plyta glowna i jej kaprysy odnosnie portow USB - ja wlasnie wymieniam plyte glowna z podobnego powodu). Jesli po reinstalowaniu Windowsow na czysto, bez popinania internetu, bez zadnych dodatkowych programow (czyli zainstaluj Windowsy, podstawowe sterowniki np do plyty glownej, karty graf, muzycznej, myszki, potem tylko soft Canona) i po ew. updecie BIOSa - to samo bedziesz mial to musisz oddac PC do serwisu.
    A podaj jeszcze jaki komunikat masz na tym bluescreenie? (w drugiej linijce).

Co do czytnikow - za 20-45 zlotych to sa takie tansze badziewka, najczesciej "wiele w jednym" . Odradzam taki czytnik bo lubi psuc karty CF lub zdjecia przy zgrywaniu. Jeden z takich tylko moge polecic - Hama (taki neibieski). A z "tylko CF" bez obaw moge polecic iTec oraz Sandisk - Sandisk bardziej bo fajny soft daja razem z czytnikiem 8)

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Vitez,

Z istotnych rzeczy: "Wystąpił krytyczny wyjątek 0E w 0028:C00154A. Naciskam ESC mam czarny ekran, ctr+alt+del i w menedżerze zadań widzę : Msgsrv32 [Mie odpowiada]
    Pozdrawiam
    Marek

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów