Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Manualny zewnetrzny flash

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dostalem oferte dwoch METZ-ów 20BC4 i 30BCT4 za mniejszego 80 zł za większego 120 zł. Stan wygląda na dobry i od znajomego z innego forum, więc raczej walka nie bedzie. Czy to dobre flashe sa?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sprawdzilem na stronie co podaleś, żeby zobaczyć napięcia... i niestety się nie nadaja

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid
    Sprawdzilem na stronie co podaleś, żeby zobaczyć napięcia... i niestety się nie nadaja
    dokładnie to (napięcie na stopce!) należy sprawdzić przed zakupem niefirmowej lampy! (czyli do sklepu albo komisu z woltomierzem)

nie wiem jaki masz aparat, więc nie wiem jakie napięcie toleruje, ale więcej o dopuszczalnym napięciu w naszych canonach masz tu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=4056

i tak jak KuchateK pisał: naprawdę warto kupić lampy z automatyką (z własnym czujnikiem światła) - efekty są naprawdę dobre, dobrze działają także przy odbiciu światła od sufitu, i nie trzeba dużo kombinować z ustawieniami.

jedyny problem to to napięcie. mam nissin'a 36T - bardzo dobra lampka, ale ma na stopce 237V i jakoś nie miałem do tej pory odwagi na podpięcie tego do 350D mimo, że niby mogę (do 250V).

testowałem też w trybie ręcznym 540EZ i tu nie jest już tak fajnie - trzeba szybko dusić na guziczki, choć akurat ta lampka ładnie wyświetla, że przy tej przesłonie i tym ISO i danej sile błysku (1/1, 1/2, 1/4, 1/8, .... 1/128 ) zdjęcia będą dobrze naświetlone w odległości np. 3m, ale to i tak nie jest wygodne. wtedy czasami (na weselu) już lepiej skorzystać z flesza wbudowanego ;-)
    pozdro.,
    m.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów