Zakładam, że każda ze stron ma argumenty na swoją obronę, a bez ich szczegółowej konfrontacji można się wzajemnie przekomarzać w nieskończoność.
Jeżeli posiadający dowód osiemnastolatek, zatrudniony przez dobrze płacącego wujka pójdzie do banku i zaciągnie kredyt na kilka następnych lat, bo mu się wypasiona fura marzyła, a następnie po kilku spłaconych ratach przychodzi z powrotem do banku i stwierdza, że nie stać go na takie wysokie raty, bo niewiele mu zostaje na życie, bo nie jest pewny czy za rok będzie miał tak dobrze płatna pracę, bo czuje się oszukany, że na godzinnym spotkaniu z doradcą nie dowiedział się wszystkiego o wysokości opłat, oprocentowania, bo nikt mu nie poradził, czy odradził i postąpił pochopnie a teraz już wie ...????
Życie jest wredne i jak ktoś ma w d.pie realia to za błędy trzeba płacić i się na nich na przyszłość uczyć.
Wiedza kosztuje, a niewiedza też nie jest tania i nie zwalania od odpowiedzialności.
5D + grip + 50D + grip + C 70-200IS/2,8L + C 35/1,4L + C85/1,8 + C17-55/2,8 + 580 EX II + 430EX + slikpro330dx
))
to nie takie oczywiste. W dzisiejszych czasach, gdzie "zaawansowana" bankowość ma swoje systemy oceny (mające na celu zachować obiektywną ocenę - w rzeczywistości po to by zatrudnić taniej niedoedukowanych), które na podstawie suchych faktów same wyliczają zdolność kredytową. W efekcie Doradca jest czysty a kolo idzie do działu windykacji, gdzie premiują za to co się od kolesia ściągnie![]()
5D + grip + 50D + grip + C 70-200IS/2,8L + C 35/1,4L + C85/1,8 + C17-55/2,8 + 580 EX II + 430EX + slikpro330dx
Wybaczcie, nie chce mi się czytać tego wszystkiego, ale widzę, że nastroje są bardzo jednostronne. Dlatego chciałbym zwrócić uwagę na kilka detali.
Nie wiecie, jaka była umowa, nie wiecie ile panna wiedziała, a ile nie chciała powiedzieć, że wie. Nie wiecie, ile zarobiła. Jeśli fotograf ma prawo do publikacji, to możecie go ewentualnie ładnie poprosić, żeby nie publikował tego dalej. Ale prosić, nie grozić, nie obić mordę, czy coś tam jeszcze. A ja na jego miejscu naprawdę dobrze przejrzałbym sprzęt, czy mi czegoś nie brakuje i dopiero podjął decyzję czy sprzedawać je dalej, czy nie.
Fotograf działał zgodnie z prawem. Podjął decyzję, że w ten sposób będzie zarabiał pieniądze, jego sumienie, jego wybór. Rynek jest ciężki, panienki są głupie i to naprawdę nie jego problem, że mu się udaje. Lament robi się dopiero później.
Bo widzicie, panienki naprawdę są różne. Podejrzewam, że cały kontekst sprawy "modelka" dojrzała dopiero, jak matka przechodziła obok kiosku i po powrocie do domu zrobiła awanturę. I teraz wszyscy załamują ręce.
Ze dwa tygodnie przed świętami została mi po sesji jakaś laska. Ubzdurała sobie, że ją odwiozę do domu i co tam jeszcze. Nawet nie wiedziałem, jak ma na imię. W rezultacie awantury przylazł policjant ze strażnikiem i zgadnijcie kogo spisali..
Jarek
A widzisz... trzeba było jednak przeczytać wątek przed wypowiedzeniem się, to byś się nie wygłupił tym stwierdzeniem: http://www.canon-board.info/showpost...7&postcount=55
no to chyba mojego posta należy zaliczyć do tych nie doczytanych, bo ogólnie ujmując odniosłem się do odpowiedzialności za swoje czyny w kontekście podpisywanych dokumentów. W końcu jest pełnoletnia.
Przyznam też nie czytałem całego wątku i dopiero po załączeniu linka przez Viteza znalazłem umowę. Czy jest ona do podważenia, bo ma luki - nie wiem, prawnikiem nie jestem. Jedno co natomiast mogę teraz stwierdzić to powtórzenie dokładnie tego samego co przytoczyłem wcześniej:
"Życie jest wredne i jak ktoś ma w d.pie realia to za błędy trzeba płacić i się na nich na przyszłość uczyć.
Wiedza kosztuje, a niewiedza też nie jest tania i nie zwalania od odpowiedzialności."
Dziewczyna albo nie czytała co podpisywała, albo ma problemy z interpretacją prostych sformułowań, albo kombinuje.
Jeżeli czuje się pokrzywdzona ostatnim stwierdzeniem, to sorry ale nie mam argumentów aby jednoznacznie i z czystym sumieniem jej współczuć.