Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: S.S.C, S.C czyli o co chodzi??

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Radom/Warszawa

Domyślnie

Jeśli dobrze pamiętam S.S.C. to Super-Spectra Coating - były to nowe powłoki przeciwodblaskowe które Canon wprowadził około '73 roku. W pewnym momencie Canon wycofał się jednak z oznaczenia SSC pomimo dalszego stosowania tych samych powłok.

S.C. oznacza Spectra Coated - były to również powłoki antyodblaskowe, ale o innej jakości.

stokrotka28
    Guest

Domyślnie

no wlasnie nie jestem pewna czy to tylko chodzi o powloki bo np na pierwszy rzut oka np FD 50mm f/1.4 S.S.C. rozni sie budowa od FD 50mm f/1.4

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stokrotka28 Zobacz posta
    no wlasnie nie jestem pewna czy to tylko chodzi o powloki bo np na pierwszy rzut oka np FD 50mm f/1.4 S.S.C. rozni sie budowa od FD 50mm f/1.4
    są to inne obiektywy ,także jeśli chodzi o jakość optyczną,
    a swoją drogą to Fd 50/1,8 bym nigdy nie nazwał kitowym obiektywem :-D
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    popatrz na tej stronie,dowiesz się dużo

http://www.mir.com.my/rb/photography...nses/index.htm
    Ostatnio edytowane przez analogforever ; 11-04-2010 o 13:33 Powód: Automerged Doublepost
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

stokrotka28
    Guest

Domyślnie

dziekuje za odpowiedzi. mam jeszcze jedno pytanie- odnosnie filmow.

fotografowalam ostatnio krajobrazy Fuji Reala 100 i jestem bardzo zadowolona, ale szukam jakichs dobrych, dostepnych filmow do reportazu (BW, kolor) i architektury (BW, kolor- osobne filmy)

myslalam o Fuji Pro 400H jako kolor do archit. ale reszty nie wiem, generalnie nie mam duzego doswiadczenia z analogami i ciezko samemu dobrze wybrac. tak czy inaczej zalezy mi na jakosci. filmy maja byc do AE-1

co polacacie?

Uprawnienia umieszczania postów