Już kumam - skrót myślowy był za duży - dzięki.![]()
EOS - conditio sine Kwanon...
najzabawniejsze ze wystarczylo by zrobic nowy soft i dodac tylko te wartosci do wyboru co 1/3EV i bez ograniczen i bylo by w pelni autoISO, ale wiadomo ze tego Canon nie zrobi,
ale fakt ze autoISO w "trybie M" (czyli Tv) dziala tak jak powinno wlasciwie, a czytajac forum to ludzia wlasnie na tym glownie zalezalo, mi jednak bardziej by zalezalo na Av
moze w mk5u nikona jeszcze iso skacze co chyba 1/6ev w autoiso (tak czy owak maja jakies dziwne wartosci;])
no w Av tez jesttylko do wyboru czas co 1EV.... i z tego co zauwazylem to w Av jaja sa, niektore zdjecia mialem wykonane przy 1/800 (a powinna byc zawsze 1/1000)
i kiedy już byłem zdecydowany na 1d4 poszedłem sobie na mecz 5kosza, gdzie 70% (pozostałe 30% to ja, jeden z 50d i jeden nikoniarz) robiło 7d z panem z PAPu włącznie...
i masz tu babo placek...
Siódemka po prostu jest tańsza, no i ma większego crop'a. To chyba główny powód, dla którego większość ludu sportowego ma tą puchę.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Mam do dyspozycji 1D Mark IV i 7D. Oba aparaty idealne do sportu i przyrody. Z 1D Mark IV korzystam tam gdzie mam słabe światło i potrzebuje 100 % precyzji, do pozostałych zleceń 7D w zupełności wystrczy.
Odkopuję.
A da się zrobić, żeby to "AutoISO" podbijało do 3200? Bo mi tylko do 1600 podbija.
Mam ustawione podbicie co 1/3, Av, min 1/8000, max 1/60 (szkoda ze nie mozna dac wiecej ehh). Dziala ladnie. Utrzymuje mi najnizsze iso, chociaz w przedziale 100-800 wolalbym miec max np. 1/250, ale zawsze moge sobie recznie podbic ISO minimalne i juz.