Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: 5d2 + 7d vs. 1d4

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Słabiutki ten "user report", autor w żaden sposób nie odniósł się np. do układu AF w 7D.
    Cóż - pozostaje zatem poczekać na raport Autora wątku
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Moim zdaniem lepiej mieć 2 body, po pierwsze to nie masz obawy, że jak jedno Ci padnie to klapa, a po drugie można robić na 2 sztuki z różnymi obiektywami, co jest nieocenione w pewnych sytuacjach.
    Zgoda. Kolega ma już 30D - więc w razie awarii pewnie mógłby się z nim przeprosić
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 09-04-2010 o 11:15 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ppawcio Zobacz posta
    ale serce mówi "wybierz B, wybierz B"
    Ja bym to określił, że nie serce, a onanizm sprzętowy

Mimo wszystko stałem przed podobnym dylematem jak Twój, tylko trochę innym.

Miałem 5DII i potrzebowałem back-upu. Stwierdziłem, że do wyboru mam: 5D I, 7D, 1DsII, 1DIII.

Stwierdziłem, że w nowym aparacie chce pewnie pracować na bocznych punktach i w tym momencie stara "5" odpadła w przedbiegach. Na placu boju zostały: 1DsII, 1DIII, 7D.

1Ds chyba zrobił się dla mnie za stary technologicznie i zbyt ograniczony w kategorii ISO w stosunku do pozostałych dwóch aparatów.

Zostały 1D i 7D. Przyznam, że 7D z gripem wypadał cenowo podobnie do używanego 1D. Za 7D mocno przemawiała nowsza technologia aparatu oraz wyświetlacz, trochę wyższe ISO. Za 1D, że jest to "1" z jej AFem, bateria, wbudowany grip, dwa sloty kart, nie najgorsze ISO, wytrzymałość migawki, szybkość aparatu (magiczne 55ms) i do tego wartość onanistyczna

Szukałem bardzo dużo porównań i opinii fotografów, którzy być może mieli podobne rozterki do moich. Odpowiedź dostępna jest dopiero na zagranicznych forach. Znalazłem parę osób, która miała analogiczną sytuację do mojej i decyzja ostatecznie zapadła...

1D III

...w moim wypadku onanizm sprzętowy wygrał z rozsądkiem i nowszą technologią, ale mimo wszystko nie żałuję. Pro-feel, pro-look i zazdrość w oczach innych foto-ziutków jest bezcenna

Może pomocna będzie ta informacja

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

To ja jeszcze tylko dodam że jakiś czas temu szukałem porównania AF-a między 1D(mk2N/mk3), a 7D i znalazłem stronę (której teraz niestety nie mogę znaleźć ponownie), gdzie autor pokazywał że AF w 7D fajny jest, ale nie jest to jeszcze niestety poziom jedynkowy.
    Zresztą kilka wiadomości temu sugerowałem autorowi aby zerknać na używane jedynki, właśnie z tego samego powodu.
    Znalazłem :-)
    http://www.stanford.edu/~ahazeghi/Photos/EOS7DAF/
    Zastosowanie specyficzne (ptaki w locie), ale pokazuje dosyć obrazowo różnicę (być może pomoże komuś podjąć decyzję za/przeciw :-)
    Ostatnio edytowane przez sal ; 09-04-2010 o 12:23 Powód: Automerged Doublepost
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukaszlada Zobacz posta
    z warszawki
    Troche szacunku do stolicy swego Państwa!
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Coś już napisał Awatar ppawcio
    Miasto
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Zgoda. Kolega ma już 30D - więc w razie awarii pewnie mógłby się z nim przeprosić
    ja nie zamierzam się z nim nawet kłócić po kupnie czegoś nowego zamierzam i tak go oddać na Żytnią aby go ożywili ale przy wersji A miałbym 3 body a nie 2

Cytat Zamieszczone przez kondeusz Zobacz posta
    jak zwał tak zwał

...w moim wypadku onanizm sprzętowy wygrał z rozsądkiem i nowszą technologią, ale mimo wszystko nie żałuję.
    u mnie byłaby i nowsza technologia i onanizm i te wyższe iso...

Pro-feel, pro-look i zazdrość w oczach innych foto-ziutków jest bezcenna
    nie można tak było od razu? przekonałeś mnie

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Ja miałem taki dylemat 5DII+7D czy 1D MkIII (czwórki jeszcze nie było, a potrzebowałem na wyjazd życia). Wybrałem 1D, bo:
    1. 1D
    2. Przy zdjęciach, które ja robię (nie ślubne) nie byłoby wielkiej różnicy pomiędzy body
    3. Mniejsze pliki, niż w 5D, czy 7D - dla mnie 10M wystarcza
    4. AF - po prostu bajka - nigdy nie zamienię jedynki na nic innego, zakochałem się (i to w MkIII!)
    5. AF przy F/8
    6. Bateria, która trwa i trwa i trwa i naprawdę ładuję raz na nie wiem ile - kosmiczna technologia
    7. Jedno body. Niby fajnie mieć dwa, ale czasem lepiej jedno - jednak lżejszy plecak jak się wszystko policzy, a przy mojej fotografii waga często ma znaczenie! Na ostatnim wyjeździe skończyłoby się na dylemacie co wziąc? 7D czy 5D? i żaden wybór nie byłby dobry - 1D był idealny
    8. Cena używanego - był w cenie 5-tki - za 5D+7D zapłaciłbym więcej!!!
    9. Okazało się, że ISO 3200 jest używalne jak się odszumi Topaz DeNoisem - naprawdę byłem w szoku! Przykłady na moim blogu
    10. Aha, JPG-i idą na SD, RAW-y na CF - super feature!!!

Teraz jak zamienię to chyba tylko na MkIV...szkoda, że ciągle taki drogi. Wyleczyłem się z 5D II - może jak zrobią III to łaskawie spojrzę...różnica klas jest okrutna
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Myślałeś o kupnie 5Dmk2 i używanego 1D?
    1Dmk3 można w tej chwili dostać za 6-7k, iso 1600 w mk3 się da jak najbardziej używać.
    Ja mam taki zestaw, zresztą, jedynka od kolegi Sal. Naprawdę nie ma na co narzekać, chociaż 1D leży w domu 90% czasu - szkoda, że nie ma pełnej klatki no, szkoda
    Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
    Ja miałem taki dylemat 5DII+7D czy 1D MkIII (czwórki jeszcze nie było, a potrzebowałem na wyjazd życia). Wybrałem 1D, bo:
    1. 1D
    2. Przy zdjęciach, które ja robię (nie ślubne) nie byłoby wielkiej różnicy pomiędzy body
    3. Mniejsze pliki, niż w 5D, czy 7D - dla mnie 10M wystarcza
    4. AF - po prostu bajka - nigdy nie zamienię jedynki na nic innego, zakochałem się (i to w MkIII!)
    5. AF przy F/8
    6. Bateria, która trwa i trwa i trwa i naprawdę ładuję raz na nie wiem ile - kosmiczna technologia
    7. Jedno body. Niby fajnie mieć dwa, ale czasem lepiej jedno - jednak lżejszy plecak jak się wszystko policzy, a przy mojej fotografii waga często ma znaczenie! Na ostatnim wyjeździe skończyłoby się na dylemacie co wziąc? 7D czy 5D? i żaden wybór nie byłby dobry - 1D był idealny
    8. Cena używanego - był w cenie 5-tki - za 5D+7D zapłaciłbym więcej!!!
    9. Okazało się, że ISO 3200 jest używalne jak się odszumi Topaz DeNoisem - naprawdę byłem w szoku! Przykłady na moim blogu
    10. Aha, JPG-i idą na SD, RAW-y na CF - super feature!!!

Teraz jak zamienię to chyba tylko na MkIV...szkoda, że ciągle taki drogi. Wyleczyłem się z 5D II - może jak zrobią III to łaskawie spojrzę...różnica klas jest okrutna
    Tutaj nie ma co zbytnio porównywać, to dwa różne korpusy. 5D jest wolny i flegmatyczny, ale daje taki obrazek że się nie chce nic używać. Jedynką można wbijać gwoździe, niemniej jednak szkoda, że ma ten przelicznik cały, no szkoda po prostu.
    Cytat Zamieszczone przez malkontent Zobacz posta
    Koledzy jeszcze nie napisali o jednej zalecie tego zestawu - wspólne zasilanie. W plecaku wystarczy jedna ładowarka a akumulatory są zamienne.
    Tutaj jeszcze warto zauważyć, ile zajmuje ładowarka do 5DII, a ile do 1D
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 09-04-2010 o 21:30 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

za 1dmk3/4 jeszcze jedno przemawia - konfigurowalne "AutoISO" w hali to olac mozna, ale na zew. przy sporcie juz mocno pomaga

druga puszka jednak sie przydaje, a skoro myslisz o slubach, portretach, to zestaw 5dmk2+1dmk3 bylby wrecz idealny

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    Troche szacunku do stolicy swego Państwa!
    Zyjemy w demokratycznym kraju gdzie podobno mamy wolność słowa, wyznania i zdania. Także Wybacz ale od kiedy poznałem paru ludzi z Warszawy, od tego czasu nazywam ją warszawką, snobizm snobizm i jeszcze raz snobizm. Podkreślanie na każdym kroku statusu społecznego i wydumanego ego z powodu zamieszkiwania solicy brak słów... A jak przyjdzie co do czego to słoma z butów wyłazi. Nie to żebym generalizował bo znam też paru porządnych z warszawki ale wiekszość mi znanych to niestety tacy ludzie jak opisuje. Jeśli Cie uraziłem to mi przykro ale takie jest moje zdanie.

Cytat Zamieszczone przez kondeusz Zobacz posta
    Też chciałem to napisać na początku, ale stwierdziłem że jednak tego nie zrobie;P Dokładniej chciałem napisać że to zaspokojenie onanistycznych zapędów;P

Cytat Zamieszczone przez Andrus Zobacz posta
    za 1dmk3/4 jeszcze jedno przemawia - konfigurowalne "AutoISO" w hali to olac mozna, ale na zew. przy sporcie juz mocno pomaga
    A 5DII tego nie ma?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malkontent Zobacz posta
    Koledzy jeszcze nie napisali o jednej zalecie tego zestawu - wspólne zasilanie. W plecaku wystarczy jedna ładowarka a akumulatory są zamienne.
    jak masz 1D3 lub 1D4 to nie musisz przy sobie nosic ladowarki, jedna bateria starczy spokojnie na 5000 zdjec :-)

ja bym na Twoim miejscu wybral stare 5D + 1D3 i nie tylko dlatego, ze mam to w stopce, to po prostu najrozsadniejszy zakup, ewentulnie 5D2 + 1D3
    Cytat Zamieszczone przez Andrus Zobacz posta
    mam autoISO w 1D3? kurcze musze to sprawdzic ;-)
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 10-04-2010 o 06:04 Powód: Automerged Doublepost
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów