Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: 5d2 + 7d vs. 1d4

Coś już napisał Awatar ppawcio
    Miasto
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie 5d2 + 7d vs. 1d4

W związku z tym, że niedługo stanę przed dylematem kupna puszki (30d coraz częściej odmawia posługi) proszę o poradę co wybrać i dlaczego to a nie to drugie:

a) 7d + 5d2
    b) 1d4

na razie zajmuję się reporterką głównie sportową na nienajjaśniejszych halach, wręcz ciemnych. W przyszłości planuję focić także inne "imprezy": śluby, portrety, itp. itd.

PLUSY zestawu A (wg mnie)
    - 2 body a nie 1
    - pełna klatka
    - 1d to nowość i prędzej czy później stanieje
    - trochę mniej kasy wydam

plusy zestawu B
    - wyższe używalne ISO
    - co 1-ka to 1-ka
    - myślę, że prędzej czy później (raczej później ze względu na $) mając zestaw A będę myślał o kupnie 1-ki
    - do wymarzonego zestawu (1d4 + 5d2) już większa (pod względem finansowym) część jest i nie ma wydanej kasy na trzeci korpus
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    %^@&#*%^@#*&, pomyliłem tematy bardzo ładnie proszę o przesunięcie jeden wyżej
    Ostatnio edytowane przez ppawcio ; 08-04-2010 o 14:45 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Zestaw A wg. mnie.
    Masz pełną klatkę. A drugie body masz z pełnymi uszczelnieniami. W obu masz bardzo dobre wysokie iso. W 7D bardzo dobrego AFa. Zawsze masz dwa body prawda?

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

A jakiego typu zdjęcia robisz?

Miasto
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

a napisałem, że reporterka, głównie sportowa, głównie koszykówka

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Przepraszam, nie zauważyłem.
    Ale także opowiadam się za zestawem "A".

Miasto
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

ależ ja się nie gniewam

mi też bardziej odpowiada zestaw A (nie będę oszukiwał - ze względu na kasę i 2 w cenie mniejszej niż 1), ale serce mówi "wybierz B, wybierz B"

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Hmmm, no ja gdybym stał przed takim wyborem na milion procent jestem pewien że nie miałbym wątpliwości! Do ślubów musisz mieć backup nawet jak masz niezawodne 1D.
    1D to nadal crop co prawda 1.3 ale crop. I nie ma bata nie zrobisz z cropa pełnej klatki. Ale z pełnej klatki możesz zrobić cropa 1.3 , 1.6, 2.0 czy ile sobie tam zamarzysz. Do szerokich kątów najlepsza jest pełna klatka. A do przyrody zdjęć sportowych długie jasne szkła, a ty to będziesz załatwiał poprzez cropa 1.6, któy automatycznie da Ci dłuższą ogniskową, do tego masz bardzo dobrego focusa, sterowanie lampami, pełne uszczelnienia. 1D to taki wół roboczy. I jeśli nie jedziesz na wojne albo nei jesteś reporterem z warszawki co cyka 1000 klatek dziennie to jest to bez sensu!

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Z tym, że do szerokich kątów najlepsza jest pełna klatka to już bym polemizował.
    Wystarczy porównać zdjęcie z 50D+Tokpina 11-16 oraz 5D2+C16-35. Szczególnie jest chodzi o narożniki...

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Z tym, że do szerokich kątów najlepsza jest pełna klatka to już bym polemizował.
    Wystarczy porównać zdjęcie z 50D+Tokpina 11-16 oraz 5D2+C16-35. Szczególnie jest chodzi o narożniki...
    Dobra a jakim aparatem uzyskasz możliwie najszersze pole widzenia ? cropem czy FF ? Oczywiście nie używając fisheye.

sigma 12-24 na FF :>
    Bo na cropie najszerzej to w tym momencie 10-20, 10-22. Czekamy co prawda na 8-16 ale jak z jakością tego szkłą to nie mam pojecia

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Mam na myśli takie same kąty widzenia ;-)

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów