Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
Uważam, że cena w ciągu 3-4 miesięcy dość mocno spadnie.
na pewno.
ale myślę, że tak max do 75% (mówimy o Lexarze) i będzie to po prostu kwestia upowszechnienia się USB 3.0 i tańszej chińskiej konkurencji.

z drugiej strony mój obecny czytnik (expresscard), który kupowałem prawie 4 lata temu za stówę nadal kosztuje w okolicach stówy. jedyna różnica jest taka, że wtedy był tylko jeden dostawca (i to import prywatny, bez FV), a dziś jest ich kilkunastu i dają FV.

Różnica w technologii żadna!
oj, ostrożny bym był w takim stwierdzeniu.
może pomiędzy różnymi czytnikami USB 2.0 różnica jest prawie żadna (jedynie jakość wykonania), ale jednak pomiędzy USB 2.0 i USB 3.0 jest spora różnica w prędkości transmisji, częstotliwościach, zapewne i w protokołach transmisji. więc na pewno nie jest to ten sam chip. nawet kabel USB 3.0 jest inny, ma nie 4 a 9 (10) żył, więc choćby z tego powodu może być 2.5 raza droższy :wink:

Gdyby jeszcze karty CF były w stanie osiągnąć takie transfery jak USB 3.0
no to wiadomo.
ale nikt się nie spodziewa, że dane polecą z karty z prędkością 500 MB/s
mi wystarczy te 30...40...50 MB/s i też zakładam, że to bez zakupu najnowszych kart się nie uda.
ale to i tak wystarczy, bo dziś na USB 2.0 i starych kartach CF osiągam coś koło 10-15 MB/s.

czyli w sumie będzie max 3-4 razy szybciej - no, jest postęp!

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
No ja akurat wolę odczepiany kabelek - mniejsza szansa, że się coś upi... ukruszy.
też wolę, poza tym dzięki temu można dokupić taki kabelek, jaki się akurat potrzebuje: długi, krótki, cienki, gruby, czerwony :wink:

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
No nic zrobimy taki test: urządzenia i kontroler USB3, obraz BR - 50 GB, sandisk USB 2 i ten Lexar USB 3. Do tego zrzut setek .rw2/.mov z GF1 (32 GB)
ok, rób - IMHO najbardziej interesujący będzie test ODCZYTU dużej ilości plików CR2 oraz odczyt dużych plików MOV.