Strona 29 z 30 PierwszyPierwszy ... 1927282930 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 300

Wątek: Jaki czytnik kart CF ??

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Jaki czytnik kart CF ??

różnica pomiędzy usb 2.0 a usb 3.0 jest 10 razy w teorii bo usb 2.0 ma przepustowość 480 Mbps a usb 3.0 ma 5000 Mbps (5Gbps). W praktyce jest dużo mniej. Na usb 2.0 transfer max to 30 MB/s, a na usb 3.0 jak masz karte sandisk extreme 16 GB ( ja posiadam 32 Gb też extreme) transfer karty osiąga taką jak producent podaje a nawet idzie więcej 68 MB/s. Jak jest mniej plików to nawet nie zdąży sie ustabilizować transfer. Zawsze zrzucam raw+jpg z tej karty sandiska i czytnik spisuje się tak jak powinien. To już od Ciebie zależy czy za karte express card z dwoma wyjściami usb 3.0 te 50 zł trzeba dać plus czytnik 50 zł. Miałbyś to już na dłuższy czas i napewno Ci sie przyda. USB 3.0 jest kompatybilne wstecz czyli 2.0 i 1.1. Karta express card z dwoma wyjściami usb 3.0 powinna osiągać tyle ile ma interfejs usb 3.0 czyli 5 Gbps. Jak się spisują te karty w praktyce to nie wiem bo nie posiadam laptopa. Napewno będzie szybciej niż byś korzystał z usb 2.0 a transfer powinien być taki jak na usb 3.0. Istnieją też adaptery z esata na usb 3.0, ale lepsza byłaby karta express kart niż sie tym bawić. Pozdrówki
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 06-01-2013 o 15:10

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez tomcio.13 Zobacz posta
    Kolego pawelo1, niestety nie posiadam USB 3.0 . Może wart dokupić do laptopa kartę express card z dwoma wyjściami USb 3.0 i czytnik o jakim Pisałeś. Wyczytałem że express card obsługuje do 250 mb, a moje karty to Sandisk Extreme CF 16 i Pretec CF 16GB 567x PCF516G, czy może nie zapszątać sobie głowy takimi różnicami. Jakoś nie mam zdolności
    do oceniania testów i prędkości.
    IMHO masz dwie możliwości:

1) tak jak piszesz - dokupić express card z USB 3.0 i czytnik na USB 3.0

albo

2) po prostu dokupić czytnik na express card.

sam, gdy miałem laptopa bez USB 3.0 korzystałem właśnie z czytnika CF na express card (foto poniżej). ma to swoje zalety: głównie wygoda, żadnych kabli, żadnych sterowników, żadnych dodatkowych urządzeń poza laptopem (czytnik siedzi w lapku, nie przeszkadza, nie wystaje, nie widać go, nie można go zgubić ani zapomnieć) - generalnie żadnych problemów, a prędkość na dość przyzwoitym poziomie (to niestety zależy mocno od samego laptopa - na nowszym sprzęcie u mnie wychodziło około 25-35 MB/s).

po kupieniu lapka z USB 3.0 (pamiętaj, że najlepiej mieć co najmniej dwa porty USB 3.0 - na szczęście dziś to już prawie standard) od razu kupowałem czytnik USB 3.0 (czytnik na express card kurzy się więc w szufladzie, a tani 6 lat temu nie był) - dlatego być może rozwiązanie pierwsze (karta USB 3.0 + czytnik) będzie dla ciebie bardziej przyszłościowe i szybsze, ale być może będzie też dość problematyczne (mniejsza wygoda, kable, zewnętrzny czytnik, problemy z zasilaniem, problemy ze sterownikami USB 3.0, czego oczywiście nie życzę).

pozdro.,
    m.

Bywalec
    Miasto
    Pszczyna

Dzięki wielkie za podpowiedzi, myślę że kupię expresscard - usb 3, wydaje się bardziej przydatne. Pzdr

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez tomcio.13 Zobacz posta
    Dzięki wielkie za podpowiedzi, myślę że kupię expresscard - usb 3, wydaje się bardziej przydatne. Pzdr
    Dokladnie tak, bo masz dwa porty USB 3.0 i możesz jednocześnie podłączyć czytnik i dodatkowo inne urządzenie zewnętrzne
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał

Panowie mam takie pytanie, nie wiem czemu ale nie zawsze czytnik czyta mi odrazu kart CF.. niekiedy jest tak że muszę wyłączyć czytnik i podpiąć jeszcze raz pod usb. Czy jest jakaś opcja w windowsie która jest odpowiedzialna za to ? Miał ktoś taki problem?
    czytnik Transcend TS-RDF8K , przy innych też się tak dzieje...

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez christoo Zobacz posta
    Panowie mam takie pytanie, nie wiem czemu ale nie zawsze czytnik czyta mi odrazu kart CF.. niekiedy jest tak że muszę wyłączyć czytnik i podpiąć jeszcze raz pod usb. Czy jest jakaś opcja w windowsie która jest odpowiedzialna za to ? Miał ktoś taki problem?
    czytnik Transcend TS-RDF8K , przy innych też się tak dzieje...
    Win 7/64 Home. Z Modecom CR-Level3 mam tak, że jeśli jest wpięty do komputera, to po uruchomieniu komp woła, ze nie rozpoznał urządzeni czy tam coś, jednakże mam w nosie jego fochy - wypinam i wpinam ponownie i jest ok, a zajmuje mi to 2 sekundy. Naprawdę szkoda mi życia na tropienie przyczyn tego typu usterek. Windows to Windows - z założenia ma, za przeproszeniem, ch...wo działać.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Nie wiem dlaczego psy wieszacie na Windowsie "znafcy" - równie dobrze może to być konflikt natury sprzętowej ;P
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Czy dobrze kombinuję? Zakupuje do laptopa TRANSCEND Express Card USB 3.0 x2 do jednego portu podpinam czytnik 3.0 z kartą CF a do drugiego zew dysk i cieszę się kosmiczną prędkością kopiowania jaką dale mi USB 3.0 ;-)
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    Czy dobrze kombinuję? Zakupuje do laptopa TRANSCEND Express Card USB 3.0 x2 do jednego portu podpinam czytnik 3.0 z kartą CF a do drugiego zew dysk i cieszę się kosmiczną prędkością kopiowania jaką dale mi USB 3.0 ;-)
    Dobrze kombinujesz o ile posiadany dysk zewnętrzny pójdzie na pojedynczym zasilaniu z USB - jedne idą bez problemu a inne starsze nie bardzo
    Ja korzystam z takiego rozwiązania przy użyciu czytnika Transcend i dysku WD Passport Elite i jest OK.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Mój dysk a raczej dyski wszystkie maja swoje zasilanie.
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Strona 29 z 30 PierwszyPierwszy ... 1927282930 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów