IMHO masz dwie możliwości:
1) tak jak piszesz - dokupić express card z USB 3.0 i czytnik na USB 3.0
albo
2) po prostu dokupić czytnik na express card.
sam, gdy miałem laptopa bez USB 3.0 korzystałem właśnie z czytnika CF na express card (foto poniżej). ma to swoje zalety: głównie wygoda, żadnych kabli, żadnych sterowników, żadnych dodatkowych urządzeń poza laptopem (czytnik siedzi w lapku, nie przeszkadza, nie wystaje, nie widać go, nie można go zgubić ani zapomnieć) - generalnie żadnych problemów, a prędkość na dość przyzwoitym poziomie (to niestety zależy mocno od samego laptopa - na nowszym sprzęcie u mnie wychodziło około 25-35 MB/s).
po kupieniu lapka z USB 3.0 (pamiętaj, że najlepiej mieć co najmniej dwa porty USB 3.0 - na szczęście dziś to już prawie standard) od razu kupowałem czytnik USB 3.0 (czytnik na express card kurzy się więc w szufladzie, a tani 6 lat temu nie był) - dlatego być może rozwiązanie pierwsze (karta USB 3.0 + czytnik) będzie dla ciebie bardziej przyszłościowe i szybsze, ale być może będzie też dość problematyczne (mniejsza wygoda, kable, zewnętrzny czytnik, problemy z zasilaniem, problemy ze sterownikami USB 3.0, czego oczywiście nie życzę).