Pokaż wyniki od 1 do 10 z 300

Wątek: Jaki czytnik kart CF ??

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Sieć

Domyślnie Odp: Jaki czytnik kart CF ??

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    No może i masz racje, ale ja kompa mam pod biurkiem a czytnik na stole na kablu pod ręką i tak wolę
    Zatokowych stacjonarnych na USB 3.0 jakoś nie widać w sklepach
    Szukałem dla siebie czytnik stacjonarny na USB 3.0, więc mogę się podzielić tym co znalazłem.
    3.5" Akasa USB 3.0 SuperSpeed (AK-ICR-14)
    Na tą chwilę trudno znaleźć testy, ludzie nie zawsze mają odpowiednio szybkie karty żeby móc skorzystać z szybkości USB 3.0
    Na jednym z niemieckojęzycznym for znalazłem taką wzmiankę
    "Jetzt habe ich einen Akasa http://www.akasa.com.tw/update.php?t...odel=AK-ICR-14, der funktioniert ansonsten perfekt, meine SD Sandisk Extreme Pro bringt rund 85MB/s durch. " Czyli jest nieźle.
    Strona producenta Akasa Thermal Solution
    Ceneo Akasa USB 3.0 SuperSpeed (AK-ICR-14) - Ceneo.pl
    Jest też tańszy Modecom CR-109, ale nie natrafiłem na informację o jego wydajności.
    550D, EFS 18-55 II, EF 85/1.8 USM, Sonnar 3.5/135, Flektogon 2.8/20, Vario-Sonnar 4/80-200

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Coś znacznie lepszego i tańszego masz na foto 4 posty wyżej
    tak, Transcend TS-RDF8K za około 50,- zł.

co ciekawe, na stronie producenta znalazłem nowy firmware dla tego czytnika.
    chmmm, aktualizować?

a z polecanych czytników jest jeszcze Modecom CR-LEVEL 3 za około 80,- zł.

Cytat Zamieszczone przez Pio35 Zobacz posta
    Szukałem dla siebie czytnik stacjonarny na USB 3.0, więc mogę się podzielić tym co znalazłem.
    3.5" Akasa USB 3.0 SuperSpeed (AK-ICR-14)
    rzeczywiście, wygląda dobrze i wychodzi na to, że ma faktycznie czytnik na USB 3.0, czyli to o co chodzi. :grin:
    (bo niektóre czytniki wbudowane mają tylko przelotkę USB 3.0 do gniazda, ale czytnik działa na USB 2.0)
    czyli jest nieźle, tylko koszt około 100,- zł IMHO trochę duży, tym bardziej, że w zestawie nie ma adaptera 5,25".

natomiast przed zakupem trzeba zwrócić uwagę na wtyczkę - standardowa podwójna wtyczka USB 3.0 na płycie głównej - ale nie wszystkie płyty ją mają, np. mój domowy PC ma USB 3.0 tylko w normalnym "zewnętrznym" gnieździe z tyłu obudowy.

pozdro.,
    m.

Coś już napisał
    Miasto
    Sieć

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    natomiast przed zakupem trzeba zwrócić uwagę na wtyczkę - standardowa podwójna wtyczka USB 3.0 na płycie głównej - ale nie wszystkie płyty ją mają, np. mój domowy PC ma USB 3.0 tylko w normalnym "zewnętrznym" gnieździe z tyłu obudowy.
    Są ciekawe czytniki firmy Koutech, tyle że trzeba kupować za granicą ponieważ w PL nie ma dystrybutora ich produktów. A przynajmniej ja takowego nie znalazłem.
    Kilka z nich ma właśnie wyprowadzony kabel na śledziu i można bez problemu skorzystać z gniazda USB 3.0 z tyłu.
    Test Card Reader Comparison: USB 2.0 vs USB 3.0 - Puget Custom Computers czytnika tej firmy w porównaniu z zewnętrznym Lexarem i zwykłym czytnikiem na USB 2.0
    Test wykonany na szybkiej pamięci 600x więc ładnie widać różnice między USB 2.0 a 3.0

Specyfikacja czytnika RCM330 3.5" z kabelkami na zewnątrz Welcome to Koutech System Inc.
    Specyfikacja czytnika FPM530 5.25" z kabelkami na zewnątrz Welcome to Koutech System Inc. Na tego sam bym się skusił, gdyby był łatwo dostępny w PL.
    + kilka innych różniących się obsługiwanymi pamięciami Welcome to Koutech System Inc.

I na koniec strona z testami zewnętrznych czytników USB 3.0 USB 3.0 Reader Reviews
    12 czytników, jest miedzy innymi Transcend, Lexar, Kingston
    Z tego co widzę, każdy z nich robi z USB 3.0 to co trzeba, czyli odczytuje i zapisuje na maxa. Różnice są bardzo niewielkie. Może jak pojawią się jeszcze szybsze karty, to różnicę będą większe.
    Moim zdaniem póki co, kwestią wyboru jest wygoda użytkowania, wytrzymałość i cena.
    Ostatnio edytowane przez Pio35 ; 29-11-2012 o 23:18
    550D, EFS 18-55 II, EF 85/1.8 USM, Sonnar 3.5/135, Flektogon 2.8/20, Vario-Sonnar 4/80-200

Bywalec Awatar Zybi_S
    Miasto
    Bydgoszcz

Witam

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    tak, Transcend TS-RDF8K za około 50,- zł.

co ciekawe, na stronie producenta znalazłem nowy firmware dla tego czytnika.
    chmmm, aktualizować?
    Przed chwilą zaktualizowałem oprogramowanie w czytniku.
    Przed aktualizacją była wersja TS10, nowe to TS17.

Nie wiem co się zmieniło. Może dodano obsługę nowych kart ??
    Nie sprawdziłem też czy ewentualnie są jakieś różnice w transferze.
    Na oko transfer jest taki sam, lub bardzo podobny.
    W PC mam tylko porty USB 2.0 .

Po podłączeniu czytnika do portu USB ( w moim przypadku USB 2.0) uruchamiamy plik FWUpgradeTool.exe.
    W oknie program pojawi się informacja jaką mamy aktualnie wersję oprogramowania w czytniku, i jaką możemy
    wgrać - plik z wersją jest w katalogu Config.
    Wymianę na nowy firmware musimy potwierdzić - nie nastąpi ona automatycznie po uruchomieniu programu.

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów