Lexar może i pokazał się jako pierwszy czytnik na usb 3.0, ale to nie ma znaczenia. Bo jako pierwszy nie został wyprodukowany o czym poniżej mowa, a takie rzeczy się testuje wcześniej czy osiąga wysokie parametry. Śledziłem temat czytników bo interesuje się nowościami z branży IT, a chciałem też taki zakupić. Zapowiedzi z każdym miesiącem było coraz więcej. Dużo firm wypuszczało informacje, że taki będzie dostępny, ale z dostępnością było krucho. A na nasz rynek to już wogóle wolno czytniki napływały. Pierwszym na świecie zaprezentowanym na targach Computex w czerwcu 2010 r. w Tajwanie był czytnik pretec p240 na którego czekałem aż pojawi się u nas. Następnym czytnikiem był media-tech hurricane, później dopiero lexar, delkin, transcend, kingston i sandisk no i chyba na końcu modecom cr-level3. Wszystko zależy na jakim chipie są te czytniki zbudowane, dlatego będą się różnić transferami. Może kingston mieć ten sam co transcend czyli gl 3220, a lexar jakiś inny. Modecom,delock i transcend mają ten sam chip, a reszta jest zagadką dopóki takiego czytnika się nie rozbierze. Pozdro