Pokaż wyniki od 1 do 10 z 300

Wątek: Jaki czytnik kart CF ??

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Jaki czytnik kart CF ??

Cytat Zamieszczone przez pawelo1 Zobacz posta
    Ja mam 22 strony wątku czyli standardowe ustawienia wyświetlania nic nie zmieniałem.
    ok, ale każdy może mieć tu inne ustawienia, więc na CB trzeba pamiętać, żeby nie podawać odniesień do stron, a jedynie do numerów postów.

Ja polecam tego transcenda z całego serca.
    ok, przejrzałem Twoje posty, i myślę, że I'll give it a try.
    spróbuję go kupić i zobaczymy. szkoda, że nie może go porównać ktoś bezpośrednio np. z czytnikiem delkina czy lexara.

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    No właśnie końcówka kabla od strony czytnika jest taka dość płaska i zagnieciona w połowie długości, tak że inna nie pasuje.
    pasuje, pasuje.
    jak już usłyszałeś, to jest standardowa wtyczka micro USB 3.0.

popatrz tutaj - gniazdo micro USB 3.0:
    File:USB 3.0 Micro B plug.PNG - Wikipedia, the free encyclopedia

a tutaj wszystkie rodzaje gniazd USB:
    Universal Serial Bus - Wikipedia, the free encyclopedia

Bolek02 ten wtyk, o którym piszesz to jest micro B usb 3.0 i dlatego inny wtyk nie będzie pasował bo nie ma takiej możliwości.
    jest możliwość - będzie pasował wtyk micro USB 2.0

taka jest ogólna idea USB - wsteczna kompatybilność.

zagniecenie w połowie micro USB 3.0 jest po to, żeby pasowała wtyczka micro USB 2.0 (taka, jaką mają dziś praktycznie wszystkie komórki). spójrz na wskazany powyżej obrazek gniazda micro USB 3.0 - prawa strona (piny 1-5) to dokładnie gniazdo micro USB 2.0 i spokojnie możesz podłączyć czytnik kabelkiem micro USB 2.0 do komputera i będzie działał prawidłowo. z resztą spróbuj - na pewno masz taki kabelek w domu. oczywiście wtedy piny 6-10 pozostaną niepodłączone i prędkość transmisji zostanie ograniczona do prędkości USB 2.0 (czyli max jakieś 25-30 MB/s).

tak samo będą działały też dyski zewnętrzne na USB 3.0 - można je spokojnie podłączyć kabelkiem micro USB 2.0 (od komórki). będzie działać prawidłowo - sam tak robiłem rok temu, jak miałem już dysk USB 3.0, ale jeszcze laptopa bez USB 3.0 - wtedy zamiast nosić gruby i twardy kabel micro USB 3.0, nosiłem tylko leciutki, króciutki, cieniutki i mięciutki (a do tego czerwony ) kabelek USB 2.0, który... i tak nosiłem z powodu komórki.

i wtedy w terenie na lapku miałem dysk usb 2.0 i męczyłem się z prędkościami zapisu/odczytu na poziomie 20-25 MB/s, a po powrocie podpinałem się do stacjonarki z USB 3.0 i zgrywałem wszystko z realną prędkością ponad 100 MB/s. :-)

teraz już mam lapka z dwoma portami USB 3.0 - właśnie specjalnie do zgrywania zdjęć. pod jeden port podpinam czytnik, pod drugi dysk - i odpalam fotoloadera i posortowane datami foty piorunem lecą jednocześnie na dysk laptopa do obróbki i na dysk usb jako backup. yeah!

Bolek02 jakbyś chciał to taki możesz zakupić metrowy i od razu podpiąć do czytnika zamiast wpinać przedłużacz. To już jak kto woli.
    no właśnie. IMHO zawsze lepiej nie mieć dodatkowego złącza po drodze, niż je mieć - zawsze jest to dodatkowe potencjalne miejsce powstawania problemów.

natomiast nadal szukam kabelków micro USB 3.0 krótszych niż 1 metr. ale skoro mówicie, że w zestawie z transcendem jest taki kabelek 60 cm albo nawet 28 cm, to już z tego powodu warto kupić ten czytnik. :grin:

Zdziwiłem się że canon 5D III nie posiada tego standardu
    a to swoją drogą - faktycznie mógłby mieć micro usb 3.0.
    chociaż.... z drugiej strony... w sumie po co?
    OIDP to ostatni raz podpinałem jakieś body do kompa chyba z 5 lat temu...
    to nie 1D, żeby coś konfigurować tylko przez usb.
    a z trzeciej strony - gniazdko micro usb 3.0 jest większe, niż mini usb 2.0 - o to mogło chodzić w canonie.
    Ostatnio edytowane przez mxw ; 10-09-2012 o 01:27
    pozdro.,
    m.

Uprawnienia umieszczania postów