ostatnio "się zdziwiłem"
sprawa dotyczy kart SD (konkretnie micro SDHC), ale myślę, że można opisać to tutaj w wątku o czytnikach, bo zakładanie nowego wątku pt. "Jaki czytnik kart SD?" chyba byłoby przesadą - jedynie można poprosić moda o zaktualizowanie tytułu na "Jaki czytnik kart CF/SD?"
otóż zanabyłem nową kartę do smartfona - oczywiście z myślą o jego szybszym działaniu i szybszym robieniu zdjęć i płynniejszym filmów, konkretnie Micro SDHC Sandisk Mobile Ultra Class 10:
moja karta ma jeszcze w narożniku oznaczenie U1 i na opakowaniu marketingowy bełkocik "zapis i odczyt do 30 MB/s". ;-)
wcześniej w tym wątku (post #122) opisywałem zakupiony przy okazji czytnik Unitek Y-3201 USB 3.0:
włożyłem ww. kartę do ww. czytnika i podpiąłem to do portu USB 3.0 w laptopie w celu sprawdzenia prędkości i przekopiowania danych ze starej karty.
co się okazało?
okazało się, że - po pierwsze - ten czytnik USB 3.0 wcale nie jest taki szybki.
po drugie, że - choć zawsze traktowałem czytniki wbudowane w laptopy z lekkim lekceważeniem - że czytnik wbudowany w laptopa (SD) jest prawie dwukrotnie szybszy.
po trzecie, że karty micro SD, pomimo podobnych oznaczeń (Class 10) mogą mieć bardzo różne prędkości, a dla sprawnego działania sprzętu ważniejsza jest prędkość odczytu.
nie powiem, trochę się zdziwiłem.
w takim razie czytniki wbudowane wracają do łask.
szkoda, że nie ma takich na karty CF.
konkretne wyniki pomiarów:
karta micro SDHC Sandisk Mobile Ultra Class 10 16GB:
- czytnik micro SDHC Unitek Y-3201 USB 3.0:
- zapis: 12 MB/s
- odczyt: 21 MB/s
- czytnik SD wbudowany w laptopa + adapter Micro SD:
- zapis: 14 MB/s
- odczyt: 39 MB/s (!)
efekt: smartfon chodzi naprawdę płynnie.
dla porównania wyniki dla poprzedniej karty, która też była klasy 10:
karta micro SDHC Transcend Class 10 16GB:
- czytnik SD wbudowany w laptopa + adapter Micro SD:
- zapis: 18 MB/s
- odczyt: 20 MB/s
efekt: pomimo niby rewelacyjnej prędkości zapisu smartfon czasami się przycinał, a przeglądanie zdjęć w katalogach było zauważalnie wolniejsze.
wykorzystany do testu laptop to HP Pavilion dv6-6150ew, którego swoją drogą przy okazji bardzo polecam.
a ja - myśląc o zakupie kolejnych kart do aparatów foto - zastanawiam się, czy już całkowicie nie przejść tylko i wyłącznie na micro SDHC plus odpowiednie adaptery?
chodzi o uniwersalność.
oczywiście raczej nie dotyczy to kart CF (choć adaptery są), ale pozostałych.
używam obecnie w jednym olku takiej kombinacji (micro SD + adapter XD), spisuje się to bardzo dobrze, a dzięki adapterowi nie musiałem kupować karty XD.