Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
ha, właśnie nie musi.

większość tego typu czytników wewnętrznych "z USB 3.0" to zwykłe stare czytniki USB 2.0, do których dodano przelotkę do gniazdka USB 3.0. czyli "USB 3.0" to tylko "chłyt markietingowy" - ale przynajmniej akurat na tej stronie uczciwie to opisano.

czyli czytnik działa na USB 2.0. i podpina się go swoim kablem do wewnętrznych gniazd USB na płycie.

a całe USB 3.0 to po prostu kawałek drugiego kabla - co znowu też nie jest tak zupełnie bez sensu, bo sporo płyt głównych ma USB 3.0 tylko z tyłu, co jest niewygodne - trzeba tylko najpierw się upewnić, czy wtyczka będzie dobra (wewnętrzna lub zewnętrzna) i czy starczy kabla.

osobiście dość długo szukałem czytnika wewnętrznego na USB 3.0 i ostatecznie spasowałem. kupiłem przenośne czytniki na USB 3.0 (dzięki temu wykorzystuję je i do laptopa i do blaszaka), a PC dostał przelotki USB 3.0 z przodu oraz zwykły czytnik wewnętrzny USB 2.0.

przynajmniej faktycznie, czasami z żoną jakieś słowo też można zamienić.
no i o tym własnie pisałem że pewnie tak jest i nie warto dlatego kupować takiego czytnika bo to jest niezły przekręt. Bo na logike tak powinno być że jak ktoś ma podłączony taki czytnik poprzez płyte główna na usb 3.0 to chodzić taki czytnik powinien na usb 3.0 ale to czysty właśnie marketing i oszustwo i ktoś może się nabrać na to i pewnie dużo ludzi się nabierze. Większość bud komputerowych ma już dawno na froncie gniazda usb 3.0 po 2-4 jak i esata również. Lepiej zastosować czytnik zewnętrzny i przedłużacz do 1,8 m do niego i wtedy nie będzie żadnego problemu tym bardziej do tych czytników które mają kable wbudowane w czytnik to przydadzą się do desktopa i na przód obudowy czy na tył.