Strona 18 z 30 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 300

Wątek: Jaki czytnik kart CF ??

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelo1 Zobacz posta
    dinderi te powinny być http://www.x-kom.pl/p/72584-czytnik-...arny-3,5.html# oraz ten http://www.x-kom.pl/p/72582-czytnik-...arny-3,5.html# (...) Dziwi mnie że w opisie jest tylko do 480 Mbit/s przepustowość skoro interfejs których ma 2 na przodzie jest usb 3.0 to i czytnik też musi byc.
    ha, właśnie nie musi.

większość tego typu czytników wewnętrznych "z USB 3.0" to zwykłe stare czytniki USB 2.0, do których dodano przelotkę do gniazdka USB 3.0. czyli "USB 3.0" to tylko "chłyt markietingowy" - ale przynajmniej akurat na tej stronie uczciwie to opisano.

czyli czytnik działa na USB 2.0. i podpina się go swoim kablem do wewnętrznych gniazd USB na płycie.

a całe USB 3.0 to po prostu kawałek drugiego kabla - co znowu też nie jest tak zupełnie bez sensu, bo sporo płyt głównych ma USB 3.0 tylko z tyłu, co jest niewygodne - trzeba tylko najpierw się upewnić, czy wtyczka będzie dobra (wewnętrzna lub zewnętrzna) i czy starczy kabla.

osobiście dość długo szukałem czytnika wewnętrznego na USB 3.0 i ostatecznie spasowałem. kupiłem przenośne czytniki na USB 3.0 (dzięki temu wykorzystuję je i do laptopa i do blaszaka), a PC dostał przelotki USB 3.0 z przodu oraz zwykły czytnik wewnętrzny USB 2.0.

przynajmniej faktycznie, czasami z żoną jakieś słowo też można zamienić.
    Ostatnio edytowane przez mxw ; 06-06-2012 o 16:21
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    ha, właśnie nie musi.

większość tego typu czytników wewnętrznych "z USB 3.0" to zwykłe stare czytniki USB 2.0, do których dodano przelotkę do gniazdka USB 3.0. czyli "USB 3.0" to tylko "chłyt markietingowy" - ale przynajmniej akurat na tej stronie uczciwie to opisano.

czyli czytnik działa na USB 2.0. i podpina się go swoim kablem do wewnętrznych gniazd USB na płycie.

a całe USB 3.0 to po prostu kawałek drugiego kabla - co znowu też nie jest tak zupełnie bez sensu, bo sporo płyt głównych ma USB 3.0 tylko z tyłu, co jest niewygodne - trzeba tylko najpierw się upewnić, czy wtyczka będzie dobra (wewnętrzna lub zewnętrzna) i czy starczy kabla.

osobiście dość długo szukałem czytnika wewnętrznego na USB 3.0 i ostatecznie spasowałem. kupiłem przenośne czytniki na USB 3.0 (dzięki temu wykorzystuję je i do laptopa i do blaszaka), a PC dostał przelotki USB 3.0 z przodu oraz zwykły czytnik wewnętrzny USB 2.0.

przynajmniej faktycznie, czasami z żoną jakieś słowo też można zamienić.
    no i o tym własnie pisałem że pewnie tak jest i nie warto dlatego kupować takiego czytnika bo to jest niezły przekręt. Bo na logike tak powinno być że jak ktoś ma podłączony taki czytnik poprzez płyte główna na usb 3.0 to chodzić taki czytnik powinien na usb 3.0 ale to czysty właśnie marketing i oszustwo i ktoś może się nabrać na to i pewnie dużo ludzi się nabierze. Większość bud komputerowych ma już dawno na froncie gniazda usb 3.0 po 2-4 jak i esata również. Lepiej zastosować czytnik zewnętrzny i przedłużacz do 1,8 m do niego i wtedy nie będzie żadnego problemu tym bardziej do tych czytników które mają kable wbudowane w czytnik to przydadzą się do desktopa i na przód obudowy czy na tył.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Nie liczył bym na to, że ten pierwszy czytnik leci po USB 3.0. Z opisu wynika...

"Złącze eSATA + USB 2.0 do obsługi przenośnych dysków twardych"

...więc stawiam na to, że USB 2.0 jest dla czytnika.
    Moooże ten drugi, ale radził bym to sprawdzić dokładnie przed zakupem.

Cytat Zamieszczone przez pawelo1 Zobacz posta
    ...to czysty właśnie marketing i oszustwo i ktoś może się nabrać na to i pewnie dużo ludzi się nabierze...
    "Chłyt materdindowy" - tak; Oszustwo - nie, albowiem panel posiada gniazda interfejsu USB 3.0

No a jak ktoś nie potrafi czytać specyfikacji "między wierszami" to... się nabierze

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 06-06-2012 o 19:47
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ostatnio "się zdziwiłem"

sprawa dotyczy kart SD (konkretnie micro SDHC), ale myślę, że można opisać to tutaj w wątku o czytnikach, bo zakładanie nowego wątku pt. "Jaki czytnik kart SD?" chyba byłoby przesadą - jedynie można poprosić moda o zaktualizowanie tytułu na "Jaki czytnik kart CF/SD?"

otóż zanabyłem nową kartę do smartfona - oczywiście z myślą o jego szybszym działaniu i szybszym robieniu zdjęć i płynniejszym filmów, konkretnie Micro SDHC Sandisk Mobile Ultra Class 10:

moja karta ma jeszcze w narożniku oznaczenie U1 i na opakowaniu marketingowy bełkocik "zapis i odczyt do 30 MB/s". ;-)

wcześniej w tym wątku (post #122) opisywałem zakupiony przy okazji czytnik Unitek Y-3201 USB 3.0:

włożyłem ww. kartę do ww. czytnika i podpiąłem to do portu USB 3.0 w laptopie w celu sprawdzenia prędkości i przekopiowania danych ze starej karty.

co się okazało?
    okazało się, że - po pierwsze - ten czytnik USB 3.0 wcale nie jest taki szybki.
    po drugie, że - choć zawsze traktowałem czytniki wbudowane w laptopy z lekkim lekceważeniem - że czytnik wbudowany w laptopa (SD) jest prawie dwukrotnie szybszy.
    po trzecie, że karty micro SD, pomimo podobnych oznaczeń (Class 10) mogą mieć bardzo różne prędkości, a dla sprawnego działania sprzętu ważniejsza jest prędkość odczytu.

nie powiem, trochę się zdziwiłem.
    w takim razie czytniki wbudowane wracają do łask.
    szkoda, że nie ma takich na karty CF.

konkretne wyniki pomiarów:

karta micro SDHC Sandisk Mobile Ultra Class 10 16GB:
    • czytnik micro SDHC Unitek Y-3201 USB 3.0:
    • zapis: 12 MB/s
    • odczyt: 21 MB/s

• czytnik SD wbudowany w laptopa + adapter Micro SD:
    • zapis: 14 MB/s
    • odczyt: 39 MB/s (!)

efekt: smartfon chodzi naprawdę płynnie.

dla porównania wyniki dla poprzedniej karty, która też była klasy 10:

karta micro SDHC Transcend Class 10 16GB:
    • czytnik SD wbudowany w laptopa + adapter Micro SD:
    • zapis: 18 MB/s
    • odczyt: 20 MB/s

efekt: pomimo niby rewelacyjnej prędkości zapisu smartfon czasami się przycinał, a przeglądanie zdjęć w katalogach było zauważalnie wolniejsze.

wykorzystany do testu laptop to HP Pavilion dv6-6150ew, którego swoją drogą przy okazji bardzo polecam.

a ja - myśląc o zakupie kolejnych kart do aparatów foto - zastanawiam się, czy już całkowicie nie przejść tylko i wyłącznie na micro SDHC plus odpowiednie adaptery?
    chodzi o uniwersalność.
    oczywiście raczej nie dotyczy to kart CF (choć adaptery są), ale pozostałych.
    używam obecnie w jednym olku takiej kombinacji (micro SD + adapter XD), spisuje się to bardzo dobrze, a dzięki adapterowi nie musiałem kupować karty XD.

Ostatnio edytowane przez mxw ; 25-06-2012 o 14:21
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Z racji, że mój aktualny czytnik jest na wykończeniu to jestem zmuszony poszukać czegoś innego. Jest na rynku coś godnego polecenia na USB 3.0, prócz Kingstona i Sandiska ?
    Na allegro widziałem niedawno czytnik na kieszeń 3,5' podobno pod usb 3.0, miał ktoś może z tym styczność ?
    Ostatnio edytowane przez gadget_zary ; 11-07-2012 o 07:43

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

A miał ktoś styczność z czytnikiem cf pod ExpressCard?

http://www.ceneo.pl/12316218
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Domyślnie

Ja jestem w posiadaniu czytnika na USB 3.0 SanDisk http://www.sandisk.com/products/read...-usb-30-reader
    Czytnik jest bardzo szybki nawet pod USB2 działa o wiele szybciej niż na starszym all-in Hamy robiłem jakieś testy dla siebie z stoperem w ręku to plik 1gb zgrywał sie chyba jakieś 5 min szybciej zapis też o wiele szybszy więc polecam nawet pod USB 2.0

Coś już napisał

Domyślnie

Używałem jednego Chiefteca w miejsce stacji dyskietek, wygiąłem drucik (mowa o CF), zamówiłem kieszonkowy za 20 zł, wygiąłem drucik, zamówiłem jeszcze większy złom kieszonkowy, wygiąłem drucik, zamówiłem po raz 3 złom w ogóle nie działa. Więc mam pytanie... Jakiego czytnika używacie, chodzi mi o coś mobilnego, co można zabrać ze sobą i nie ma rozmiarów dysku 3,5 cala... Budżet max 100 zł... (już przekroczyłem kupując tandetę).

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DarkMan Zobacz posta
    Używałem jednego Chiefteca w miejsce stacji dyskietek, wygiąłem drucik (mowa o CF), zamówiłem kieszonkowy za 20 zł, wygiąłem drucik, zamówiłem jeszcze większy złom kieszonkowy, wygiąłem drucik, zamówiłem po raz 3 złom w ogóle nie działa. Więc mam pytanie... Jakiego czytnika używacie, chodzi mi o coś mobilnego, co można zabrać ze sobą i nie ma rozmiarów dysku 3,5 cala... Budżet max 100 zł... (już przekroczyłem kupując tandetę).
    od kilku lat tego
    Kingston FCR-HS219
    jestem zadowolony z transferu i jakości

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Kiedyś kupiłem czytnik firmy Omega (jest pokazany gdzieś w temacie) na usb 2.0 i był to najlepszy czytnik jaki miałem. Kilka dni temu widziałem go w sklepach sieci Kaufland za cenę ~30 zł. Jeżeli to dokładnie ten sam czytnik to polecam z czystym sumieniem.

Ja sam się zdecydowałem na czytnik Modecom CR-LEVEL 3 - SuperSpeed USB 3.0, o którym jest napisane kilka stron wcześniej. Wydaje się to sensownym i budżetowym rozwiązaniem (cena w okolicy ~60 zł), a cudów i tak nie wymagam.

Strona 18 z 30 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów