Ja po zapełnieniu połowy szuflady zepsutymi czytnikami CF zakupiłem czytnik Chiftec`a jako że mam taka obudowę i jestem bardzo zadowolony od tej pory wszystko działa jak należy ...
Ja po zapełnieniu połowy szuflady zepsutymi czytnikami CF zakupiłem czytnik Chiftec`a jako że mam taka obudowę i jestem bardzo zadowolony od tej pory wszystko działa jak należy ...
------------------
Canon-Foto-Klub
------------------
Sleeping in Light
------------------
It takes love over gold and mind over matter ...
kupiłem sobie taki czytniczek w zaprzyjaźnionej hurtowni:
Unitek Y-3201 USB 3.0 czytnik kart all-in-1
wykonanie okay, bez rewelacji, piękny też nie jest (podobno są różne kolory), ale za niecałe 50 zł nie można się za wiele spodziewać. kabelek nie jest odpinany, więc czytnik nadaje się wyłącznie do laptopa.
więcej info:
http://fen.pl/index.php?go=2&act=3&p...kid=0&pid=2276
http://www.unitek-products.com/en/pr...tail.php?id=44
ciekawa cecha: dioda czytnika po podłączeniu do USB 2.0 świeci na czerwono, a po podłączeniu do USB 3.0 - na zielono. więc czytnik może służyć też za szybki tester portów :wink:
a w praktyce czyta CF, SD, SDHC, SDXC itd. i micro SD bez adaptera. o CF UDMA nie ma nigdzie słowa, a nie mam jak sprawdzić.
wydajność - mam teraz tylko kartę CF PQI 300x deklarowaną przez producenta jako: zapis do 22.5 MB/s i odczyt do 45.0 MB/s, ale wiadomo(choć i tak z nią akurat nie jest źle, do tego była selekcjonowana).
uproszczone uśrednione wyniki prostego testu:
1. USB 3.0
- zapis: 28,3 MB/s
- odczyt: 37,0 MB/s
2. USB 2.0
- zapis: 19,9 MB/s
- odczyt: 28,6 MB/s
oczywiście Windows 7/64 Pro pokazuje większe prędkości - odczyt na poziomie 40-45 MB/s - co wygląda ślicznie - no ale po zmierzeniu stoperem wychodzi tyle, ile podałem powyżej.
3. dla porównania w tych samych warunkach i na tej samej karcie stary czytnik Hama 19in1 na USB 2.0:
- zapis: 14,3 MB/s
- odczyt: 18,1 MB/s
czyli generalnie nie jest źle. fajna zabawka w swojej cenie.
i fajnie, że czyta tyle kart i micro SD - do telefonu jak znalazł.
natomiast i tak docelowo czekam na czytnik Lexara i kupuje karty Lexara 600x. wtedy porównamy wyniki.
a do stacjonarnego nadal szukam dobrego czytnika do 5.25" (ew. 3.5").
kilka fotek. wszystkie karty (musiałem trochę przetrząsnąć szufladę) można wsadzić jednocześnie, są widoczne jednocześnie w systemie i można też kopiować dane bezpośrednio pomiędzy nimi (i jest to całkiem szybkie). nic się nie zacięło ani nie zablokowało. osobiście jestem pozytywnie zaskoczony. :cool:
samego urządzonka na razie nie rozkręcałem bo nie chcę się stresować.![]()
pozdro.,
m.
Dla porównania z tej samej karty poprzez czytnik Sandisk Extreme USB 2.0 15 MB/s.
EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2
flickr
Tak. Warto, jeżeli masz w kompie USB 3.0.
EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2
flickr
Witam, kupiłem niedawno czytnik firmy Lexar na usb 3.0 http://www.lexar.pl/page/4/id3/43 dzisiaj przyszła karta CF Preteca x567, czytnik jej nie widzi. Karty Preteca x233, Sandiska Ultra 2 i nawet jakąś starą PQI bez problemu odczytuje.
Miał ktoś podobny problem? Dodam, że na dwóch starych czytnikach kartę widać, tak samo na dwóch moich body.
Ostatnio edytowane przez ygd ; 07-12-2011 o 14:54
Digital manipulation kills photography.
polecam czytnik HAMA BASIC wygląga tak:
To mój trzeci czytnik tej firmy i wg mnie najlepszy.Pierwszy model jaki miałem był ok, kolejny model był tandetny-gniazdo CF było tak luźne,że rzadko za pierwszym razem trafiałem kartą w slot,aż w końcu urwał się w nim jeden styk i zwrócili kasę.Ten który posiadam teraz (powyżej) jest idealny. Cena jeszcze nie powala- ok 38zł ,jest niesamowicie kompaktowych rozmiarów a na dodatek chowany od spodu mini kabelek do przyłączania USB,przez co nie martwimy się,że go zgubimy i zajmuje mniej miejsca niz standardowy. Karty wchodzą odpowiednio i odczyt też jest na dobrym poziomie.Polecam bardzo szczególnie podróżującym .
Ostatnio edytowane przez merida ; 07-12-2011 o 16:02
ja mogę polecić czytnik Kingstona, chociaż najbardziej chciałbym mieć wbudowany (niestety, jeszcze żaden nie działał)
mimo wszystko uważam, że nie jest to jakaś niesamowicie ważna część, które warto poświęcać tyle uwagi
Zakupiłem czytnik wspomnianego Baltrade na allegro i o to wyniki RAW 1.63 GB:
- antywirus wyłączony
- kabel USB oryginalny od CANONA z aparatu, nie z zestawu.
Lexar 2GB 80x - (zapis 9,7-9.5MB/s) (odczyt 14,6-14,8 Mb/s)
San Disk EXTREME.4 2GB ( zapis 15.3-15.8Mb/s) (odczyt 26-26,8 Mb/s)
Natomiast odczyt filmu avi 700MB zapisanego na san disku, trwa maksymalnie do 6 sekund od 200MB/s do 60MB/s (odczyt ok.15-16 MB/s)
Żadnych problemów z plikami, nawet po wielokrotnym podłączeniu karty do czytnika.
Wykonanie czytnika, trudno mu coś zarzucić, jest bardzo małych wymiarów, dłuższy bok 6,5 cm a krótszy 4cm, grubość 12mm, jakość plastiku jest ok, jest jakby bardziej aksamitny, ale nie jakiś gumowy.
Czytnik który dostałem od znajomego, nie osiąga nawet 3MB/s w zapisie i odczycie - chip AU-6368, widać go przez przezroczysty niebieski plastik:-D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mała pomyłka, kopiowanie filmu z karty na dysk to od 200 do 60MB/s a zapis filmu na karcie ok.15-16 MB/s:wink:
Ostatnio edytowane przez Paul80 ; 15-12-2011 o 16:41 Powód: Automerged Doublepost
Po czytniku można wnioskować, że test był na usb 2.0, więc twoje wyniki nadaja się do kosza bo:
"The theoretical maximum data rate in USB 2.0 is 480 Mbit/s (60 MB/s)"
Każdy test powinien wyglądać następująco:
1. wgranie plików na kartę
2. restart komputera (hibernacja odpada)
3. test odczytu plików z karty
4. prędkość odczytu powinna być liczona jako wielkość_pliku[MB]/czas_sciagania[s]
Powtórz ten test z filmem i zobacz co ci wyjdzie.