Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Najlepsza klisza do fotek WB z dużym ziarnem??

Coś już napisał Awatar szymon400

Domyślnie Najlepsza klisza do fotek WB z dużym ziarnem??

No własnie. Jaka jest najlepsza?? Chodzi mi o duże ziarno i kontrasty Polecicie coś??:wink:

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

co to znaczy duze ziarno? musialbys zdefiniowac. jezeli chcesz duze ziarno to wywolaj trixa w rodinalu. i nie patrz na temperature, tylko nie polecam tak wolac "bardzo-waznych-filmow[tm]"
    Martin Gorczakowski

Domyślnie

@krwisty: zapomnialem dodać, że nie mam pojęcia o samodzielnym wywoływaniu slajdów więc nie tłumacz mi jak to zrobic, bo nie mam pojęcia o czym mówisz

duże ziarno?? Chodzi mi o takie fotki z ziarnem aby było widac tylko kontury, zarysy przedmiotów...

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

slajdów? jezeli chcesz miec slajdy BW, to chyba tylko Fomapan R... chyba, ze znajdziesz kogos kto ci wywola negatyw pozytywowo...
    Martin Gorczakowski

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Nie widzisz, że chłopak ( 13 lat! ) nie ma zielonego pojęcia o czym mówi i czego chce?
    Odpuść odpowiedzi, to chyba bezcelowe.
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Domyślnie

Ja nie mam zielonego pojecia jak wywołuje się sljady, pozytywy i negatywy, i co tylko bog wie:/
    ja się pytam jaką kliszę polecacie do fotek WB o dużym zarnie, dużych kontrastach....pomożecie????

Uzależniony Awatar mxdanish
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

pomożemy!!!
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Kup na allegro jak najstarsze ORWO NP27, parę rolek i przetestuj pierwszą rolkę naświetlając na 400, 800 i 1600 ISO. I wołaj po kawałku w Rodinalu 1+25, każdy odpowiednio dłużej. Czasów startowych poszukaj na digitaltruth.com.
    Albo jak wyżej. Trix @1600, Rodinal 1+25, 24 stopnie.
    Podobno bardzo dobre rezultaty jeśli chodzi o rozmiar ziarna daje przepracowany D76 (taki, gdzie wywołano ponad 10 filmow w litrze)

Innymi słowy - do filmu musisz dobrać sposób wołania. Jeśli nie masz o tym pojęcia i nie będziesz wywoływał sam, to spytaj o radę tego, komu oddasz te filmy do wołania i ustal jakie wykorzytasz filmy, jak je naświetlisz, a on niech dobierze odpowiedni wywoływacz i proces.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Koledzy, mam sugestie bo chyba nie zrozumieliscie pytajacego - on ten film chce NA PEWNO wolac w labie a nie wlasnorecznie, gdyz nie ma o tym pojecia.
    Dlatego poleccie jakis dobry film do takich wlasnie zastosowan - najlepiej jakis C-41.
    Ilford XP2 ma takie sobie ziarno, Kodak Profoto 400 rowniez.. kontrasty wg mnie lepsze na XP2.... innych filmow na razie nie uzywalem, pozostaje przy XP2 z ktorego odbitki zamawiam "kontrastowo" w labie i jest OK 8)

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ale żeby ziarno było duże i wyraźne z xp2 musisz powiększać co najmniej do 30x45.
    Poza tym ziarno z chromogena jest brzydkie ((((-:
    O, jeszcze jeden pomysł - to co chcesz mieć na zdjęciu rób na małym wycinku klatki.
    I następnie kadruj ten fragmencik, przec co uzyskasz normalnych rozmiarow odbitkę z wielkim ziarnem.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów