No własnie. Jaka jest najlepsza?? Chodzi mi o duże ziarno i kontrastyPolecicie coś??:wink:
No własnie. Jaka jest najlepsza?? Chodzi mi o duże ziarno i kontrastyPolecicie coś??:wink:
co to znaczy duze ziarno? musialbys zdefiniowac. jezeli chcesz duze ziarno to wywolaj trixa w rodinalu. i nie patrz na temperature, tylko nie polecam tak wolac "bardzo-waznych-filmow[tm]"![]()
Martin Gorczakowski
@krwisty: zapomnialem dodać, że nie mam pojęcia o samodzielnym wywoływaniu slajdówwięc nie tłumacz mi jak to zrobic, bo nie mam pojęcia o czym mówisz
![]()
duże ziarno?? Chodzi mi o takie fotki z ziarnem aby było widac tylko kontury, zarysy przedmiotów...
slajdów? jezeli chcesz miec slajdy BW, to chyba tylko Fomapan R... chyba, ze znajdziesz kogos kto ci wywola negatyw pozytywowo...
Martin Gorczakowski
Nie widzisz, że chłopak ( 13 lat! ) nie ma zielonego pojęcia o czym mówi i czego chce?
Odpuść odpowiedzi, to chyba bezcelowe.
EOS is SILENCE
"Enjoy the silence."
---
Wróciłem...!
analog & digital / black & white / calm & easy...
Ja nie mam zielonego pojecia jak wywołuje się sljady, pozytywy i negatywy, i co tylko bog wie:/
ja się pytam jaką kliszę polecacie do fotek WB o dużym zarnie, dużych kontrastach....pomożecie????![]()
pomożemy!!!![]()
5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC
Kup na allegro jak najstarsze ORWO NP27, parę rolek i przetestuj pierwszą rolkę naświetlając na 400, 800 i 1600 ISO. I wołaj po kawałku w Rodinalu 1+25, każdy odpowiednio dłużej. Czasów startowych poszukaj na digitaltruth.com.
Albo jak wyżej. Trix @1600, Rodinal 1+25, 24 stopnie.
Podobno bardzo dobre rezultaty jeśli chodzi o rozmiar ziarna daje przepracowany D76 (taki, gdzie wywołano ponad 10 filmow w litrze)
Innymi słowy - do filmu musisz dobrać sposób wołania. Jeśli nie masz o tym pojęcia i nie będziesz wywoływał sam, to spytaj o radę tego, komu oddasz te filmy do wołania i ustal jakie wykorzytasz filmy, jak je naświetlisz, a on niech dobierze odpowiedni wywoływacz i proces.
Koledzy, mam sugestie bo chyba nie zrozumieliscie pytajacego - on ten film chce NA PEWNO wolac w labie a nie wlasnorecznie, gdyz nie ma o tym pojecia.
Dlatego poleccie jakis dobry film do takich wlasnie zastosowan - najlepiej jakis C-41.
Ilford XP2 ma takie sobie ziarno, Kodak Profoto 400 rowniez.. kontrasty wg mnie lepsze na XP2.... innych filmow na razie nie uzywalem, pozostaje przy XP2 z ktorego odbitki zamawiam "kontrastowo" w labie i jest OK 8)
Ale żeby ziarno było duże i wyraźne z xp2 musisz powiększać co najmniej do 30x45.
Poza tym ziarno z chromogena jest brzydkie ((((-:
O, jeszcze jeden pomysł - to co chcesz mieć na zdjęciu rób na małym wycinku klatki.
I następnie kadruj ten fragmencik, przec co uzyskasz normalnych rozmiarow odbitkę z wielkim ziarnem.