Cytat Zamieszczone przez Shadow
No właśnie, pytanie dość prozaiczne a sens jego jest taki czy warto równoważyć poziomy w PS czy maszyny w fotolabach zrobią to z automatu. Zabawa z histogramem chwilę trwa a jak się ma 100 czy 200 zdjęć do wywołania to trwa nawet więcej niż trochę.

Podrasowuja - nad kazda fotka siedzi laborant i robi wg swojego widzimisie.
Jesli nie zalezy ci mocno na koncowym efekcie kazdej z tych fotek, i nie byly one robione w wymyslny sposob czy w trudnych warunkach a sa to proste fotki np z wyjazdu czy imprez - to raczej bez obaw mozesz oddac je do wywolania do labu, nawet zaznaczajac "z korekta" .
Tylko daj na poczatek np 5 fotek, tych samych ale z rozna zawartoscia (jedna nocna/imprezowa, jedna spacerowa, jedna jakas trudniejsza, jedna jakas BW itp) do kilku labow, wybierz ten ktory wg ciebie zrobil najlepsze odbitki i dopiero do tego labu wrzuc te swoje 200 fotek "z korekta".

Ja jednak osobiscie wole przygotowac zdjecie od pcozatku do konca i do labu dac "bez korekty" - sprawdzilem juz ze kolory na monitorze zgadzaja mi sie (w akceptowalnych dla mnie granicach) z tym co uzyskuje z odbitek dlatego prosze bez korekty by mi nic w efekcie koncowym nie namieszali i zdjecie wyszlo tak jak je przygotowalem na monitorze. No ale ja daje po kilka a nie kilkaset zdjec do odbitek .