Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Uszkodzenie 50mm 1,4

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czikabonita Zobacz posta
    Rozebrawszy. Posluze sie obrazkiem z forum .A wiec zebatki na czerwono obracaja sie, a na niebiesko stoja w miejscu przy pokreceniu pierscieniem. Co poszlo?
    Tak w sumie chyba powinno być - bo zębatka 1-7 to tzw. sprzęgło - jak kręcisz zębatką silnika to chyba 1-5 sa nie ruchome co by nie kręcił się pierścień AF, a jak krecisz pierscieniem czyli chyba zebatka 5 to nie kreca sie te od silnika 7-9, a kreci sie 6 ktora przekazuje ruch do soczewek. Ale jeszcze wieczorem sprawdze jak bede w domu, mam ten element po wymianie wiec sprawdze i napisze.

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Rozebrawszy. Posluze sie obrazkiem z forum .A wiec zebatki na czerwono obracaja sie, a na niebiesko stoja w miejscu przy pokreceniu pierscieniem. Co poszlo?
    Jezeli zebatki obracaja sie to sprawdz czy tubus nie ma uszkodzen mechanicznych, czy nic nie wyskoczylo z prowadnic itp.
    CANON EOS 40D z dodatkami

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Na zdjeciu jest lustrzane odbicie, ale mniejsze z tym. U mnie jest tak - zebatka 5 napedzana jest pierscieniem ostrosci i jak sie ja kreci to kreca sie wszystkie czerwone, natomiast jak kreci sie silnikiem to kreca sie wszystkie oprocz tych odsprzeglonych czyli 5 i 6.

Takze tutaj wyglada ze jest dobrze, zobacz jak jest z przekazaniem napedu na czlon soczewek, w tych trzech prowadnicach skretnych.

Zablokowany

Domyślnie

Nic nie jest polamane oraz wszystko siedzi na miejscu - tak na moje oko.

Szwayku gdzie mam szukac prowadnic o ktorych piszesz?

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Szwayku gdzie mam szukac prowadnic o ktorych piszesz?
    w linku podanym wyzej przez MaksymilianH - zobacz zdjecie nr 8 - zobacz czy tam sie to przynnie przesuwa - tzn ruch obroty pierscienia gdzie jest namalowana skala odleglosci przesuwa tubus z soczewkami w przod i w tyl.

MOzesz tez zlozyc tak obiektyw bez wkladania tubusu soczewek i zobaczyc czy sam silnik chodzi, ja tak zrobilem - trzecie zdjecie z tego postu http://canon-board.info/showthread.php?t=24125&page=3.

Zablokowany

Domyślnie

Tubus chodzi soczewki chodza. Po przylozenie do zebatek niestety nie chodzi - czyli pewnie padl silnik.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów