Witam!
Świeżo może wyglądam na forum, ale jakiś czas już tu siedzę tylko właśnie się zorientowałem że nie mam konta. Chciałbym się was poradzić względem małych zakupów, bo sam nie ogarniam sprzętu aż tak żeby być pewnym siebie co chcę.
Posiadam aktualnie Canona 30D do tego stałkę 50, 1.8. Mam też starego Zenita TTL. Wzbogaciłem się do kwoty około 4tys. Nie wiem co kupić aby tę kasę jak najbardziej pożytecznie wydać. Na razie zajmuję się fotografią bardzo amatorsko, ale mam zamiar iść na jakieś studia z tym związane jak tylko poczuje się na tyle znośny w tej dziedzinie aby się tam dostać. Jak myślicie co najlepiej kupić?
Myślałem o kupnie jakiejś fajnej lampy, bo to ważne i potrzebne mi. Do tego interesowałby mnie jakiś lepszy analog i skaner do klisz. Z tego względu że na filmówce na przykład słyszałem że lubią zdjęcia analogowe to raz, a dwa, że dużo podróżuję po festiwalach itp. W takie miejsce boję się brać mojego canona, bo prędzej czy później stanie się tragedia, a i bym go pilnował bardzo i tracił wiele radości z otoczenia. A z analogiem mógłbym się śmielej wybrać. Na koniec statyw porządny potrzebuję, bo mam jakiś lipny. Jakby coś jeszcze zostało to mógłbym sprzedać 30D i kupić 40D, albo np wybrać się na jakieś warsztaty. O obiektywach myślałem, ale zawsze ostatecznie dochodzę do wniosku że to nie ma sensu, wszystko co mi przypada do gustu jest dostatecznie drogie że mi się odechciewa. A z moim jest mi w sumie dobrze, nie narzekam. I właściwie to nie chodzi mi o konkretne modele sprzętu, bo to na forum można odnaleźć, chodzi mi tylko o wasze zdanie jaką hm... kombinację sprzętów kupić.