Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: Canon 100 2.8 macro kontra Canon 100 2.0

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hmm, a mi się zdaje, że "to zależy" AF w 100/2.8 Macro jest dość wolny (przynajmniej w porównaniu z tym co mam/miałem w tym zakresie - stopka plus 28-135IS). Z opisów na FM Reviews wynika zaś, że szybkośc 100/2.0 jest zupełnie przyzwoita. Także jeśli do ma być np. do sportu to wybór wcale nie jest taki oczywisty. No i jedna działka do przodu...

Coś już napisał Awatar Termos
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Także jeśli do ma być np. do sportu to wybór wcale nie jest taki oczywisty.
    Do sportu raczej nie (domyślam się że mógłbym ze złości okaleczyć body )ale portrety dzieci...
    Powiem szczerze z własnego doświadczenia przy foceniu 1,5 rocznych dzieci, to przydałby się AF tak szybki jak w sporcie

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Obawiam się że będziesz musiał ostro zmiękczać zdjęcia w PS lub sobie dokupić filtr zmiękczający. Dobry na 58mm kosztuje kilka stówek albo bawić siew wazelinę na byle jakim filtrze lub pończochę. Ja dalej będę lansował zamiast 100/2.x canona 85/1,8 za jego rozmycie tła!!! Jak czytałem że ten obiektyw w jakiś rewelacyjny sposób to robi to nie wierzyłem a teraz odkąd go mam jak tylko istnieje możliwość to go używam najlepiej na pełnej dziurze lub minimalnie przymknięty. Naprawdę polecam. AF jest szybki, testowałem również na dzieciach – nie swoich

Domyślnie

w moim odczuciu AF obiektywu 100 macro jest taki sam (jeśli nie szybszy) jak 28-105 USM
    oczywiście pod warunkiem że przełacznik ogranicznika jest w pozycji od 48 cm

różnica pomiędzy tymi obiektywami pomijając funkcje macro jest głównie w rozmiarach i cięzarze, macro jest cięższy i większy oraz w przesłonie, macro ma do 32 na "zwykła" 100 ma do 22

ja mam 100 macro i nie zamieniłbym się na "zwyklą " 100-tke

M.
    EOS 5d mkII ++++ i jeszcze lampa :-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Termos
    Dlaczego zakładasz, że wszyscy mają D30, D60, 300D, 350D, 10D, 20D?;-)
    Taki stereotyp... jesli chcesz uniknac porownania do stereotypow to po prostu nie wstydz sie i wpisz w podpisie jakie masz body - w celach informacyjnych oczywiscie a nie chwalenia sie.

Początki nałogu Awatar maro25
    Miasto
    Skawina

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot
    Obawiam się że będziesz musiał ostro zmiękczać zdjęcia w PS lub sobie dokupić filtr zmiękczający. Dobry na 58mm kosztuje kilka stówek albo bawić siew wazelinę na byle jakim filtrze lub pończochę. Ja dalej będę lansował zamiast 100/2.x canona 85/1,8 za jego rozmycie tła!!! Jak czytałem że ten obiektyw w jakiś rewelacyjny sposób to robi to nie wierzyłem a teraz odkąd go mam jak tylko istnieje możliwość to go używam najlepiej na pełnej dziurze lub minimalnie przymknięty. Naprawdę polecam. AF jest szybki, testowałem również na dzieciach – nie swoich
    Ja dalej twierdze że ostry obiektyw to nie wada, skóra niemowlęcia jest z natury gładka i nie będzie trzeba niczego wygładzać 100/2,8 będzie się świetnie nadawał do robienia portretów starszym ludziom a i na spacerku z dzieckiem czasem się przyda jak ładny motylek siądzie w pobliżu itp.

Ale masz racje jeśli to ma być obiektyw tylko do portretów to można pomyśleć nad tańszym i jaśniejszym 85/1.8
    Ostatnio edytowane przez maro25 ; 24-10-2005 o 16:45

Domyślnie

kolega maro mial zapewne na mysli 85/1,8
    szkielko jak dla mnie wyborne
    body: 94kg,190cm|szkiełka: w lodowce jakies 0,5 i dwa piwka
    digart|wikaad

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miniu
    w moim odczuciu AF obiektywu 100 macro jest taki sam (jeśli nie szybszy) jak 28-105 USM
    oczywiście pod warunkiem że przełacznik ogranicznika jest w pozycji od 48 cm...
    Chyba piszesz o nowszej wersji tego obiektywu z USM. Mam takiego bez USM i przyznam że jest super, no z wyjątkiem właśnie wolnego AF.
    Używam go czasem do portretu, choć częściej chyba z lenistwa wolę używać zooma 70-200/4 USM L. Może właśnie przez jego szybkość ?
    Ostatnio edytowane przez perlpa ; 24-10-2005 o 14:50

Domyślnie

faktycznie mój macro jest w wersji USM

Termos nie dopisał czy chodzi mu o wersję USM czy "zwykłą"

wszystkie 3 obiektywy są dostępne w wesji USM
    ( 100 2,8macro, 100 2,0 i 85 1,8 )

m.
    Ostatnio edytowane przez miniu ; 24-10-2005 o 16:57
    EOS 5d mkII ++++ i jeszcze lampa :-)

Początki nałogu Awatar maro25
    Miasto
    Skawina