Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Portretowy zoom do Canona 50D

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Bierz Tokinę. Genialne i niedrogie szkło. Jeśli nie chcesz stałki (a dlaczego?) to ten zadowoli Cię w zupełności. Miałem i bardzo go lubiłem - ale mając 85/1,8 nie chciało mi się go nosić. AF jest stosunkowo wolny (w porównaniu z USM) - ale celny. Biorąc pod uwagę zastosowania portretowe - AF nie jest problemem. Piękny bokeh, nie do odróżnienia w porównaniu z 85/1,8 (70-200/4 niech się schowa). Ostrość- super od 2,8. A światło- przy dłuższych szkłach bez stabilizacji - nie do przecenienia. Warto pamiętać, że jest to bliźniacze szkło Pentaksa 50-135* - takiej pentaksowej "elki" - jakość wykonania jest na najwyższym poziomie. Polecam.
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Janusz66
    Guest

Domyślnie

rbucz
    Bierz Tokinę. Genialne i niedrogie szkło. Jeśli nie chcesz stałki (a dlaczego?) to ten zadowoli Cię w zupełności. Miałem i bardzo go lubiłem - ale mając 85/1,8 nie chciało mi się go nosić.
    Prawdopodobnie kupię C85/1,8 ale nie w tym momencie po prostu nie ma kasy na wszystko na raz. Chcę teraz kupić tele bo mogę w portrecie zrobić zbliżenia a jednocześnie 50mm pozwoli na szersze objęcie sylwetki w pomieszczeniach - gdzie nie ma możliwości się cofnąć.
    rbucz
    AF jest stosunkowo wolny (w porównaniu z USM) - ale celny.
    Właśnie o to mi chodziło żeby AF był celny...
    Do jakiego popularnego szkła można by porównać szybkość AF Tokiny?
    Janusz

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz66 Zobacz posta
    Prawdopodobnie kupię C85/1,8 ale nie w tym momencie po prostu nie ma kasy na wszystko na raz. Chcę teraz kupić tele bo mogę w portrecie zrobić zbliżenia a jednocześnie 50mm pozwoli na szersze objęcie sylwetki w pomieszczeniach - gdzie nie ma możliwości się cofnąć.
    To może zrób odwrotnie. Najpierw 85/1.8, a później może stwierdzisz, że zoom Ci nie potrzebny... Zresztą f/2.8 w pomieszczeniach to wcale nie tak jasno...
    Ja bym prędzej wziął 85/1.8 i 50/1.4.

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    To może zrób odwrotnie. Najpierw 85/1.8, a później może stwierdzisz, że zoom Ci nie potrzebny... Zresztą f/2.8 w pomieszczeniach to wcale nie tak jasno...
    Ja bym prędzej wziął 85/1.8 i 50/1.4.
    dokładnie...

ja kupiłem i nie żałuję.. ostatnio 85 i 50 nie schodzą z puszki.. a na domowe briefy zapinam 17-55/2.8 i świeczkę.. lepiej wyjdziesz na zakupie stałki 85 niż pakowaniu kasy w zooma, który też może się przydać.. ale.. przecież nie będziesz walił portretów z 300m.. a nawet jeśli, to zobacz ten wątek.. kitowy zoomik potrafi nieźle zmalować

.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz66 Zobacz posta
    Właśnie o to mi chodziło żeby AF był celny...
    Do jakiego popularnego szkła można by porównać szybkość AF Tokiny?
    Jest celny, bez najmniejszych problemów. Co do szybkości... hm... nie mam porównania do niczego ze stajni Canona, co byłoby wolniejsze (mam same USM). Mam cosinę 100m, która jest znacznie wolniejsza... Stary Canon 100mm/2,8 (bez USM) też był znacznie wolniejszy. Ale to naprawdę niewielkie różnice - trdno je opisać - najlepiej, gdybyś sam pomacał. Zakres ogniskowych Tokiny jest b. fajny - odpowiednik 70-200 na FF - to b. wygodne.

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

W sumie opisze moja historie.
    Mialem T70-300 i stwierdzilem ze i tak zadko uzywam tele wiec kupilem 85mm. Po pewnym jednak czasie stwierdzilem ze czasem przydalo by sie cos > 100mm dlatego sprzedalem 85mm i kupilem T70-200. Wszystko fajnie ale jednak jego ciezar bardzo mi przeszkadzal bo co do jakosci obrazka ani AFu nie mialem zastrzezen. Sprzedalem wiec T-70-200 i kupilem ponownie 85mm ale tym razem gdy braknie mi >100mm to dokupie tylko zooma 55-250IS i na te rzadkie potrzeby on w zupelnosci wystarczy a do fajnych portretow mam i nie oddam 50mm i 85mm.
    Proponuje jak inni kupic wpierw 85mm bo jego bedziesz uzywal w 80% a pozniej ew dokupisz jakiegos tanszego ale dobrego zooma tele.
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Ale jak pisali poprzednicy, pomyśl jeszcze nad "50" + "85" lub "100" - dużo wiecej światła, lżejsza torba... tylko przekładać trzeba.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Jak się nie chcesz denerwować po sesji, że Ci jakieś zdjęcie nie wyszło bo obiektyw dał d. to tylko Canon. Nawet 50 1.8 mm jest już bardziej przewidywalny niż coś niesystemowego w moim przypadku.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    ... to tylko Canon. Nawet 50 1.8 mm jest już bardziej przewidywalny niż coś niesystemowego w moim przypadku.
    akurat Nie święci garnki lepią, nie jeden Canon jest na świecie. Nie ma się co bać niesystemowych szkieł. A już na pewno nie tej Tokiny.

Początki nałogu

Domyślnie

Ja proponuje dokładnie takie rozwiązanie jak ElSor - sam mam 3 stałki (35/50/85), a na bardzo rzadkie zdjęcia ogniskową ponad 85 kupiłem nawet nie 55-250IS, tylko taniego tamrona 55-200 i zupełnie mi wystarcza

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów