Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Trochę inne pytanie o crop'a dla 50 mm

Mieszany widok

eldirector
    Guest

Domyślnie Trochę inne pytanie o crop'a dla 50 mm

Witam

ostatnio przeglądałem sobie projekt Berta Stephani 50/50. Polega on na strzelaniu przez 50 dni zdjęć przez obiektyw 50 mm, Używa do tego Canon 5D mkII. (czyli matryca wielkości pełnego obrazka o ile się orientuje ? )

Sam chcę sobie kupić obiektyw Canona EF 50 mm f/1.8 II z tym, że już w tej chwili się pogubiłem. 50 mm tego obiektywu to jest 80 dla małego obrazka ? Czy jak to rozumieć ?

Albo to samo pytanie od drugiej strony...czy uzyskam taki sam kąt jak w w/w projekcie (link do YouTube poniżej - polecam) kupując EF50 i używając z Canonem 450d czyli matrycą APS-C. Czy muszę kupić obiektyw po przeliczeniu cropa 1.6 dla Canona ok. 35 mm żeby uzyskać ten sam efekt jak on z pełnym obrazkiem i obiektywem 50 mm.

Mam nadzieje że rozumiecie o co mi chodzi bo ja w tej chwili zgłupiałem.

http://www.youtube.com/user/bertstep.../7/ZFhO5e8olMk

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

tak dla takiego samega kata musisz kupic 35mm
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Używając obiektywu na FF czy cropie ogniskowa się nie zmienia - pozostaje taka sama.
    Zmienia się ekwiwalent ogniskowej, czyli używając na FF obiektywu o ogniskowej 50mm, na cropie uzyskasz podobny kąt widzenia z obiektywem 30/35mm. Np. Sigma 30/1.4, Canon 35/2.
    Jeżeli na cropie użyjesz obiektywu o ogniskowej 50mm, to tak jakbyś na FF założył obiektyw o ogniskowej około 85mm. Pomijając oczywiście ogromną ilość zalet jaką ma FF. ;-)
    W skrócie, bardzo uogólniając i mijając się nieco z prawdą - crop "przybliża".

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

swoja droga to co to za pomysl na fotki 50tka przez 50 dni?

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    swoja droga to co to za pomysl na fotki 50tka przez 50 dni?
    Bardzo dobry. Swego czasu z analogiem wielu (w tym ja) używało tylko "50"... i jakoś się żyło. Dziś... mając dostęp do dziesiatek obiektywów, można sie wiele nauczyć, robiąc dłużej fotki właśnie jednym szkłem. A "50" + FF bardzo się do tego nadaje. Oglądałem kiedyś reportaż ślubny, zrobiony właśnie takim 1 szkłem - nie znajdę tego teraz - bardzo ciekawie i fajnie to wyglądało - ten sam kąt widzenia na wszystkich fotkach, bardzo spójne kadry... no ale i fotograf był niezły.
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbucz Zobacz posta
    Bardzo dobry. Swego czasu z analogiem wielu (w tym ja) używało tylko "50"... i jakoś się żyło. Dziś... mając dostęp do dziesiatek obiektywów, można sie wiele nauczyć, robiąc dłużej fotki właśnie jednym szkłem. A "50" + FF bardzo się do tego nadaje. Oglądałem kiedyś reportaż ślubny, zrobiony właśnie takim 1 szkłem - nie znajdę tego teraz - bardzo ciekawie i fajnie to wyglądało - ten sam kąt widzenia na wszystkich fotkach, bardzo spójne kadry... no ale i fotograf był niezły.
    no tak w kwestii kompozycji to fajny test/pomysl

eldirector
    Guest

Domyślnie

Masz racje ogniskowa się nie zmienia, źle sformułowałem pytanie.

Czyli reasumujac...aby uzyskać ekwiwalent standardu dla FF muszę kupić sobie coś pomiędzy 30 - 35 mm.

Czyli w podanych parametrach obiektywów dane są odnośnie FF ? czy jak z wszystkim innym odpowiedź brzmi "zależy" ?

http://www.allegro.pl/item972112973_..._cena_449.html

dzięki za wyjaśnienie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nie wiem miał człowiek ochotę podszkolić oko używając ograniczonego sprzętu. Oglądając 6 części z pokazów slajdów na YouTubie z tego projektu myślę że mu wyszło całkiem ciekawie. Chociaż PRO to ja raczej nie jestem więc co ja mogę wiedzieć
    Ostatnio edytowane przez eldirector ; 06-04-2010 o 14:26 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

nie kupuj 50mm jesli chcesz na cropie pobawic sie w w/w projekt
    Musze Cie troche zmartwic, gdyz ogniskowe 30-35 kosztuja znacznie powyzej 1000zl..

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    nie kupuj 50mm jesli chcesz na cropie pobawic sie w w/w projekt
    Musze Cie troche zmartwic, gdyz ogniskowe 30-35 kosztuja znacznie powyzej 1000zl..
    Kolega eldirector powinien, przy cropie, zmodyfikowac w/w projekt do 30/30
    CANON EOS 40D z dodatkami

eldirector
    Guest

Domyślnie

Sam się zmartwiłem trochę wcześniej przeglądając cenniki co do realizacji projektów trochę mi jeszcze daleko...ale dzięki za odpowiedzi i za łopatologicznie łopatologiczne wyjasnienie...pzdr !

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów