Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Trochę inne pytanie o crop'a dla 50 mm

eldirector
    Guest

Domyślnie

Sam się zmartwiłem trochę wcześniej przeglądając cenniki co do realizacji projektów trochę mi jeszcze daleko...ale dzięki za odpowiedzi i za łopatologicznie łopatologiczne wyjasnienie...pzdr !

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vroo Zobacz posta
    Można chyba kupić EF 28/2.8 za ~800zł, który daje odpowiednik 45mm, a paroma milimetrami nie będziemy sobie przecież głowy zawracali. :-) Jakby był w cenie 50/1.8, to bym może i wziął do takiej zabawy.
    Tylko, ze przy takim swietle to mozna kupic zooma i korzystac z 28mm
    Raczej w tym projekcie wielokrotnie wyorzystana byla przeslona ponizej 2.0
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Bywalec Awatar pietro.s
    Miasto
    Wrocław/Lubrza

Domyślnie

hej
    może poszukaj czegoś na gwint M42 z przejściówką w tych ogniskowych. nakłady finansowe odrobinę mniejsze a czy autofocus potrzebny to już sam musisz odpowiedzieć. Osobiście nie miałem zamontowanej takiej ogniskowej, ale z tego co wiem to wspomina się o problemie telecentryczności.
    Piotrek S.

Początki nałogu

Domyślnie

za ok. 800 zł można kupić używany 35f2.0

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    swoja droga to co to za pomysl na fotki 50tka przez 50 dni?
    Bardzo dobry. Swego czasu z analogiem wielu (w tym ja) używało tylko "50"... i jakoś się żyło. Dziś... mając dostęp do dziesiatek obiektywów, można sie wiele nauczyć, robiąc dłużej fotki właśnie jednym szkłem. A "50" + FF bardzo się do tego nadaje. Oglądałem kiedyś reportaż ślubny, zrobiony właśnie takim 1 szkłem - nie znajdę tego teraz - bardzo ciekawie i fajnie to wyglądało - ten sam kąt widzenia na wszystkich fotkach, bardzo spójne kadry... no ale i fotograf był niezły.
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbucz Zobacz posta
    Bardzo dobry. Swego czasu z analogiem wielu (w tym ja) używało tylko "50"... i jakoś się żyło. Dziś... mając dostęp do dziesiatek obiektywów, można sie wiele nauczyć, robiąc dłużej fotki właśnie jednym szkłem. A "50" + FF bardzo się do tego nadaje. Oglądałem kiedyś reportaż ślubny, zrobiony właśnie takim 1 szkłem - nie znajdę tego teraz - bardzo ciekawie i fajnie to wyglądało - ten sam kąt widzenia na wszystkich fotkach, bardzo spójne kadry... no ale i fotograf był niezły.
    no tak w kwestii kompozycji to fajny test/pomysl
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Już widzę, jak profesjonalny fotograf odkłada na prawie na ponad półtora miesiące pozostałe szkła i foci jedynie 50tka
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    MOTYLA NOGA, co się stało z opcją EDYTUJ?
    Ostatnio edytowane przez MaciekH ; 06-04-2010 o 17:02 Powód: Automerged Doublepost
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Dlatego opowiadanie ze na cropie 50mm nadaje sie np do portretow jest zwykla bzdura.
    .
    oh , oh , oh...

a dlaczegoz to 50 mm obiektywem na kropie 1,6 czyli kacie widzenia ok 28 st po przekatnej ( takim samym jak dla ff daje 80mm ) nie mozna robic portretow ?

to jest od lat typowy kat widzenia stosowany w w tzw portrecie klasycznym.

I nie chce przy tej okazji wogole poruszac watku ogniskowych w portrecie innym niz klasyczny - nie ma obligatoryjnych przeszkod by stosowac dowolna ogniskowa w zaleznosci od wizji , zamierzen potrecisty.

Generalnie Twoja wypowiedz jest mocno nieprzemyslana a wzwiazku z tym delikatnie mowiac bledna.

Bywalec Awatar blazejs
    Miasto
    Czechowice-Dziedzice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    Już widzę, jak profesjonalny fotograf odkłada na prawie na ponad półtora miesiące pozostałe szkła i foci jedynie 50tka
    Tak sie sklada, ze np. Henri Cartier-Bresson uzywal glownie 50-ki... I da sie... Wszystko zalezy od tego jakie zdjecia robisz.
    2 EOSy (jeden na film), pare dalmierzy, troche szkla...
    Blog: http://blazejstrazak.blogspot.com/ | Artscape

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Dlatego opowiadanie ze na cropie 50mm nadaje sie np do portretow jest zwykla bzdura.
    Bardzo ciekawe stwierdzenie. Możesz poprzeć?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów