Sam się zmartwiłem trochę wcześniej przeglądając cennikico do realizacji projektów trochę mi jeszcze daleko...ale dzięki za odpowiedzi i za łopatologicznie łopatologiczne wyjasnienie...pzdr !
Sam się zmartwiłem trochę wcześniej przeglądając cennikico do realizacji projektów trochę mi jeszcze daleko...ale dzięki za odpowiedzi i za łopatologicznie łopatologiczne wyjasnienie...pzdr !
hej
może poszukaj czegoś na gwint M42 z przejściówką w tych ogniskowych. nakłady finansowe odrobinę mniejsze a czy autofocus potrzebny to już sam musisz odpowiedzieć. Osobiście nie miałem zamontowanej takiej ogniskowej, ale z tego co wiem to wspomina się o problemie telecentryczności.
Piotrek S.
za ok. 800 zł można kupić używany 35f2.0
Bardzo dobry. Swego czasu z analogiem wielu (w tym ja) używało tylko "50"... i jakoś się żyło. Dziś... mając dostęp do dziesiatek obiektywów, można sie wiele nauczyć, robiąc dłużej fotki właśnie jednym szkłem. A "50" + FF bardzo się do tego nadaje. Oglądałem kiedyś reportaż ślubny, zrobiony właśnie takim 1 szkłem - nie znajdę tego teraz - bardzo ciekawie i fajnie to wyglądało - ten sam kąt widzenia na wszystkich fotkach, bardzo spójne kadry... no ale i fotograf był niezły.
Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka
Już widzę, jak profesjonalny fotograf odkłada na prawie na ponad półtora miesiące pozostałe szkła i foci jedynie 50tka
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
MOTYLA NOGA, co się stało z opcją EDYTUJ?
Ostatnio edytowane przez MaciekH ; 06-04-2010 o 17:02 Powód: Automerged Doublepost
20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R
oh , oh , oh...
a dlaczegoz to 50 mm obiektywem na kropie 1,6 czyli kacie widzenia ok 28 st po przekatnej ( takim samym jak dla ff daje 80mm ) nie mozna robic portretow ?
to jest od lat typowy kat widzenia stosowany w w tzw portrecie klasycznym.
I nie chce przy tej okazji wogole poruszac watku ogniskowych w portrecie innym niz klasyczny - nie ma obligatoryjnych przeszkod by stosowac dowolna ogniskowa w zaleznosci od wizji , zamierzen potrecisty.
Generalnie Twoja wypowiedz jest mocno nieprzemyslana a wzwiazku z tym delikatnie mowiac bledna.
2 EOSy (jeden na film), pare dalmierzy, troche szkla...
Blog: http://blazejstrazak.blogspot.com/ | Artscape