Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: M vs AV

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Nie rozumiem tego mówiąc szczerze - włączasz spota, tryb AV ustawiasz przysłonę 5.6, mierzysz ze ściany i patrzysz jaki czas dostajesz - przełączasz na M, ustawiasz 5.6 ten czas z puntu wcześniejszego, znowu mierzysz i patrzysz co pokaże na drabince - powinien pokazać zero.
    No tak to zwczajne mierzenie bez wprowadzania korekty. Tylko, ze robilem to troche inaczej. Nie bralem czasu z AV, tylko od poczatku mierzylem w M - teoretycznie i tak powinno wyjsc to samo, gdyz warunki byly stale. Dzis zrobie tak jak napisales tj. "sciagne" ustawienia z AV i zobaczre jak wyjdzie ekspozycja w tym wypadku na M.

Btw. jest sens korzystac z spota w M? Skoro musisz ingerowac z czas badz przeslone zdjecie nie bedzie takie jakie chciales zrobic biorac pod uwage czas badz f.. Co innego w AV bedz TV, gdzie pokretlem ingerujesz tylko w eskpozycje nie ruszajac czasu badz przeslony.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    No tak to zwczajne mierzenie bez wprowadzania korekty. Tylko, ze robilem to troche inaczej. Nie bralem czasu z AV, tylko od poczatku mierzylem w M - teoretycznie i tak powinno wyjsc to samo, gdyz warunki byly stale. Dzis zrobie tak jak napisales tj. "sciagne" ustawienia z AV i zobaczre jak wyjdzie ekspozycja w tym wypadku na M.

Btw. jest sens korzystac z spota w M? Skoro musisz ingerowac z czas badz przeslone zdjecie nie bedzie takie jakie chciales zrobic biorac pod uwage czas badz f.. Co innego w AV bedz TV, gdzie pokretlem ingerujesz tylko w eskpozycje nie ruszajac czasu badz przeslony.
    Ja pisałem w kwestii testowania światłomierza - musi pokazać to samo bo to w jakim jest trybie nie ma dla niego żadnego znaczenia. Pomiar ekspozycji to już inna historia - światłomierz jest tylko narzędziem do tego celu i trzeba go korygować.
    W M właśnie sobie ustawiasz ekspozycję jaką chcesz - możesz się sugerować drabinką ale nikt nie mówi że musi być na 0. W Av czy Tv pokrętło właśnie ekspozycji nie zmienia - zmienia przysłonę lub czas, natomiast aparat dobierze mu drugą wartość i będzie to odpowiednikiem ustawienia w M drabinki na 0 - w EV to będzie zawsze tyle samo, oczywiście dopóki nie zaczniesz wprowadzać korekty tejże ekspozycji...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

W M właśnie sobie ustawiasz ekspozycję jaką chcesz - możesz się sugerować drabinką ale nikt nie mówi że musi być na 0. W Av czy Tv pokrętło właśnie ekspozycji nie zmienia - zmienia przysłonę lub czas, natomiast aparat dobierze mu drugą wartość i będzie to odpowiednikiem ustawienia w M drabinki na 0 - w EV to będzie zawsze tyle samo, oczywiście dopóki nie zaczniesz wprowadzać korekty tejże ekspozycji...
    no to czysta podstawa Ale oczywiscie mozesz sobie zmienic ekspozycje (skorygowac) w trybie AV badz TV kolkiem nastaw (o ile jes wlaczysz w pozycji "na kreske"). In np. ustawiasz w AV powiedzmy f/4 czas dobiera sie automatycznie np. 1/250 i drabinka na 0, ale np. lapalismy na suknie slubna ostrosc i musimy wprowadzic korekte +2, wiec samym kolkiem nastaw krecimy do +2 i gotowe. Analogiczna sytuacja w M - ustawiamy f/4, czas 1/250 i teraz zeby wprowdzic korekte juz musimy ingerowac w przeslone badz czas, wiec zmieniamy nasz plan na wykonanie zdjecia, gdyz w tym wypadku zeby podbic o +2 musimy np. zmienic f na 2.2 (przyklad). Zatem gorzej mirzy sie spota w M.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

roshuu proponuję przeczytać instrukcje obsługi aparatu od deski do deski, może jakąś książke o podstawach obsługi aparatów lustrzankowych, bo ja tutaj niestety widze braki w wiedzy podstawowej i sporo typu "gdzieś coś słyszałem", co wprowadza tylko chaos, a nie ugruntowaną wiedze. Nawet prosty test można zepsuć, jeżeli osoba testująca nie rozumie zjawisk, które testuje. Prawie jak sample na optycznych ;-)

Początki nałogu

Domyślnie

Jan przy okazazji tego wątku też mam pewne spostrzeżenie - w takich samych warunkach oświetleniowych ustawiam najpierw tryb AV - mam okreslony czas i przesłonę, następnie tryb M i mam (w odróżnieniu od Autora wątku) takie same ustawienia, czyli uzyskuję dokładnie ten sam czas i przesłonę. Pomiar śwaitła ten sam. Zdjęcia powinny być takie same, jednakże z trybu M są nieco bardziej kontrastowe i zdaje mi się, że bardziej ostre.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przepraszam za literówki - szwankuje mi klawiatura
    Ostatnio edytowane przez rosim ; 07-04-2010 o 11:35 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    roshuu proponuję przeczytać instrukcje obsługi aparatu od deski do deski, może jakąś książke o podstawach obsługi aparatów lustrzankowych, bo ja tutaj niestety widze braki w wiedzy podstawowej i sporo typu "gdzieś coś słyszałem", co wprowadza tylko chaos, a nie ugruntowaną wiedze. Nawet prosty test można zepsuć, jeżeli osoba testująca nie rozumie zjawisk, które testuje. Prawie jak sample na optycznych ;-)
    a nie pomyslales, ze moze cos z aparatem mam?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

no to czysta podstawa Ale oczywiscie mozesz sobie zmienic ekspozycje (skorygowac) w trybie AV badz TV kolkiem nastaw (o ile jes wlaczysz w pozycji "na kreske"). In np. ustawiasz w AV powiedzmy f/4 czas dobiera sie automatycznie np. 1/250 i drabinka na 0, ale np. lapalismy na suknie slubna ostrosc i musimy wprowadzic korekte +2, wiec samym kolkiem nastaw krecimy do +2 i gotowe. Analogiczna sytuacja w M - ustawiamy f/4, czas 1/250 i teraz zeby wprowdzic korekte juz musimy ingerowac w przeslone badz czas, wiec zmieniamy nasz plan na wykonanie zdjecia, gdyz w tym wypadku zeby podbic o +2 musimy np. zmienic f na 2.2 (przyklad). Zatem gorzej mirzy sie spota w M.
    A myślisz że jak wprowadzisz korekkę +2EV w Av to co się stanie ? Czas się wydłuży, tylko na ekraniku tego nie będzie widać !
    A myślisz że jak wprowadzisz korekkę +2EV w Av to co się stanie ? Czas się wydłuży, tylko na ekraniku tego nie będzie widać !
    I nie wiem co się gorzej mierzy, ale już się poddaję...
    Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 07-04-2010 o 11:50 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

a nie pomyslales, ze moze cos z aparatem mam?
    Możliwe, chociaż moim zdaniem mało prawdopodobne. Tylko co z tego, jak nie za bardzo wiesz jak to wszystko potestować? Jak tak jesteś pewny że aparat zepsuty to odeślij na Żytnią. Przecież sam nie naprawisz..
    Cytat Zamieszczone przez rosim Zobacz posta
    Zdjęcia powinny być takie same, jednakże z trybu M są nieco bardziej kontrastowe i zdaje mi się, że bardziej ostre.
    Ta ostrość może być złudna przez większy kontrast. A dlaczego są bardziej kontrastowe to nie mam pojęcia. Robisz JPEG czy RAW?
    Ostatnio edytowane przez allxages ; 07-04-2010 o 11:54 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Możliwe, chociaż moim zdaniem mało prawdopodobne. Tylko co z tego, jak nie za bardzo wiesz jak to wszystko potestować? Jak tak jesteś pewny że aparat zepsuty to odeślij na Żytnią. Przecież sam nie naprawisz..

Ta ostrość może być złudna przez większy kontrast. A dlaczego są bardziej kontrastowe to nie mam pojęcia. Robisz JPEG czy RAW?
    sadzilem, ze mierzac spotem w trybie AV i uzyskujac okresony czas a nastepnie wprowadzajac go w M uzyskam identyczna ekspozycje. Ale wychodzi inaczej. Czas w M musi byc inny niz a AV..
    Dobra nie ma co. EOT
    Krzychu dziki za pomoc.

Początki nałogu

Domyślnie

allxages - jpg, chociaż nie są to aż tak duże różnice, jednak są

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów