Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: M vs AV

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

W sumie racja. Dla matrycowego mogą wyjść różne wyniki dla wydawałoby sie jednakowych scen. Jakieś małe odchylenia itd mogą powodować, że inne elementy ze sceny będą brane jako priorytetowe. Aczkolwiek różnic pokroju 2EV nie spodziewałbym się. To raczej może być +/- 1/3EV.

A wracając do sprawy matrycowy vs spot. Wiadomo - spot lepszy i dokładniejszy. Aczkolwiek to też często jest sama teoria. Większość reportaży (w tym takie co wygrywają nagrody na WPP itd) robiona jest na trybach półautomatycznych Av/Tv ze światłem mierzonym matrycowo i często (choć to akuat już nie taka reguła) JPEGi.
    A dlaczego tak? Przeważnie podytkowane jest to brakiem czasu na dobranie idealnych parametrów. Toczy się akcja i kadr jest 1000 ważniejszy, niż to czy dałoby się wyciągnąć jeszcze 1/3EV rozpiętości w scenie

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    W sumie racja. Dla matrycowego mogą wyjść różne wyniki dla wydawałoby sie jednakowych scen. Jakieś małe odchylenia itd mogą powodować, że inne elementy ze sceny będą brane jako priorytetowe. Aczkolwiek różnic pokroju 2EV nie spodziewałbym się. To raczej może być +/- 1/3EV.
    nawet z dokładnie tej samej sceny mogą wyjść różne wyniki - toć to mierzenie światła jest związane z punktem AF
    (a jak używamy MF, to już w ogóle musi być bałagan )
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    nawet z dokładnie tej samej sceny mogą wyjść różne wyniki - toć to mierzenie światła jest związane z punktem AF
    (a jak używamy MF, to już w ogóle musi być bałagan )
    A to zależy już od konkretnej puszki.

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

ja juz sam nie wiem, ktory lepszy. W praktyce robilem matrycowym i troche spotem. Robie w RAW i zawsze koryguje EV max + 1/ -1. W sumie po takim zabiegu prawie nie widac roznicy pomiedzy potem a matrycowym. Czesto mi brak czasu na "spotowe podkrecanie", stad wiecej razy wlaczam matrycowy. Zreszta przy pracy w trybie M czasem przez spota musze rezygnowac z zamierzonego efektu przez manipulacje czasu badz przeslony w celu ustawienia poprawnej ekspozycji dla mierzonego przedmiotu. Przy matrycowym sprawa jest o wiele prostsza - oczywiscie z ryzykiem szaroburego zdjecia :P
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie mogę się doszukać - błyskałeś przy tych zdjęciach?

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Nie mogę się doszukać - błyskałeś przy tych zdjęciach?
    Czesc.

Nie, fotki bez blysku.
    A i uwaga - wlasnie zrobilem testy na spocie i AV nadal buja innym czasem niz M na tych samych ustawieniach. Ewidentnie u mnie te 2 tryby dzialaja inaczej pod wzgledem ekspozucji. Wyciagne instrukcje - moze cos przeoczylem..

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Czesc.

Nie, fotki bez blysku.
    A i uwaga - wlasnie zrobilem testy na spocie i AV nadal buja innym czasem niz M na tych samych ustawieniach. Ewidentnie u mnie te 2 tryby dzialaja inaczej pod wzgledem ekspozucji. Wyciagne instrukcje - moze cos przeoczylem..
    A było jasno ? I jesteś pewien że nie masz korekty ekspozycji dla AV (wskaźnik na drabince przesunięty gdzieś w bok od zera) ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Czasami ten problem nie wynika z przesuwaniem ekspozycji w trybach AV i TV.
    W 30d tą funkcję możesz wyłączyć w ...CF16 :wink: no chyba, że już to sprawdzałeś.

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    A było jasno ? I jesteś pewien że nie masz korekty ekspozycji dla AV (wskaźnik na drabince przesunięty gdzieś w bok od zera) ?
    nic nie ruszalem (mowa o matrycowym), a w spocie dalem +1 dla AV. Niestety nie da sie odwazorowac wiarygodnie spota na AV i M, gdyz w M juz ingeruje w czas badz przyslone i tutaj test nie bedzie miarodajny ze wzgldu na w/w roznice.
    Natomiast sam pomiar spotem bedz ustawiania poprawnej ekspozycji wg systemu strefowego dal identyczne efekty jak matrycowy. Jednym slowem zadne nowe.

marecky tez liczylem, ze mam wlaczona korekte ekspo, ale tam piekny napis Disabled

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    nic nie ruszalem (mowa o matrycowym), a w spocie dalem +1 dla AV. Niestety nie da sie odwazorowac wiarygodnie spota na AV i M, gdyz w M juz ingeruje w czas badz przyslone i tutaj test nie bedzie miarodajny ze wzgldu na w/w roznice.
    Nie rozumiem tego mówiąc szczerze - włączasz spota, tryb AV ustawiasz przysłonę 5.6, mierzysz ze ściany i patrzysz jaki czas dostajesz - przełączasz na M, ustawiasz 5.6 ten czas z puntu wcześniejszego, znowu mierzysz i patrzysz co pokaże na drabince - powinien pokazać zero.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów