Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: 350-ka z gripem, a dłuższe zoomy

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie 350-ka z gripem, a dłuższe zoomy

Czy ktoś mający 350-kę z gripem i któryś z długich zoomów (70-200/2.8 IS, 100-400) mógłby podzielić się wrażeniami jak to się trzyma? Czy jest tak fatalnie jak myślę? U mnie aparat już przy 17-40 leci do przodu... Ale może w praktyce z długimi zoomami się da jakoś żyć w takiej kombinacji?
    Ostatnio edytowane przez sal ; 22-10-2005 o 21:16
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

konradmal
    Guest

Domyślnie

chciałbym miec taki problemy ;-)

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal
    Czy jest tak fatalnie jak myślę? U mnie aparat już przy 17-40 leci do przodu... Ale może w praktyce z długimi zoomami się da jakoś żyć w takiej kombinacji?
    Jak podepniesz dluga lufe do 350tki to i tak bedziesz musial trzymac lewa reka za szklo. Nie ma innej mozliwosci. Dodatkowo BG zapewni Ci pewniejszy chwyt prawej reki. Mysle, ze nie powinno byc problemow.

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    Jak podepniesz dluga lufe do 350tki to i tak bedziesz musial trzymac lewa reka za szklo.
    Tyle to i ja wiem Chodzi mi raczej o to jak to sie trzyma ogolnie i o 'stabilnosc' takiego zestawu.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Czy ktoś mający 350-kę z gripem i któryś z długich zoomów (70-200/2.8 IS, 100-400) mógłby podzielić się wrażeniami jak to się trzyma?
    Za samo body i grip to się boję trzymać, gdyż odnoszę wrażenie że mocowanie obiektywu zostanie wyrwane z korzeniami. Wydaje mi się (gdyż obiektyw mam raptem kilka dni), że najwygodniejszym sposobem jest podparcie stopki do statywu na lewej dłoni ręki zgiętej w łokciu i trzymanej na odcinku do łokcia opartej o tułów a prawa normalnie za body/grip. Czasem też zaciskam palce lewej dłoni na stopce ale utrudnia to szybkie przejście do trybu "zmiana ogniskowej". Pozdrawiam!

Paweł
    350D+grip+kit+70-200/2.8L IS+580EX

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

U mnie aparat już przy 17-40 leci do przodu...
    To znaczy że trzymasz za body?

Mam 350 bez gripa i Sigmę 135-400 (1,2kg, ok 30cm po wysunięciu) i da się tego używać, trzymając mniej wiecej w połowie długości obiektywu lewą ręką, prawą operując aparatem

Jako standardu do niedawna używałem Tokiny 28-80 (większa i cięższa niż 17-40) i było to znacznie wygodniejsze niż focenie z lekkim kitem czy 50/1,8.

Ale może jestem dziwny ;-)

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Tak naprawdę to nie wiem gdzie tu jest problem i w ogóle o czym tu się rozprawia
    Nie wiedziałem, że można focić długą lufą bez podpierania tejże, ale..
    350D mam, grip mam, robiłem zdjęcia swoją sigmą ze statywu przykręconego do gripa Znaczy się aparatu przykręconego do statywu za grip.. no czy jakoś tak. 30s (bo nocne) i nic mi nie urwało, nic sie nie chwiało, grip nie odpadł, obiektyw nie wyrwał bagnetu. Coś jeszcze?
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No to chyba rzeczywiście nie rozumiesz

Chodzi to robienie zdjęć z ręki, z dużym (ciężkim) obiektywem i małym (lekkim) korpusem. Wtedy trzymanie za korpus jest niewygodne.

A, no i jeśli jest to Sigma z podpisu to jest to leciutki obiektywik w porównaniu z tymi o których pisze autor wątku.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz
    To znaczy że trzymasz za body?
    No właśnie... Bo przecież nawet z lekkimi obiektywami wygodniej trzymać aparat oburącz, lewą ręką pod obiektywem. W takim miejscu aby wygodnie się trzymało i kręciło zoomem czy ostrością.

Cytat Zamieszczone przez ukasz
    Jako standardu do niedawna używałem Tokiny 28-80 (większa i cięższa niż 17-40) i było to znacznie wygodniejsze niż focenie z lekkim kitem czy 50/1,8.
    No, ciężkie to jest. I już z przymiarek przed kupnem batterygripa wiem, że do ciężkiego się on przydaje. Pewniejszy chwyt to raz, ale dla mnie najważniejsze jest zdublowanie kontrolek zmniejszące groźbę zwichnięcia nadgarstka przy zdjęciach w orientacji pionowej. No ale ja mam dość krótkie palce i sama wielkość uchwytu w 350D mi nie przeszkadza.

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Posiadam 350-kę z gripem + canona 400/5,6 i można to bez prblemu trzymać w jednej ręce.
    Tylko,że ja mam np. taki nawyk-nawet kita kilkudekowego podtrzymuję lewą ręką.
    Stabilność takiego zestawu(350+grip+ długa lufa) jest jak najbardziej ok.Czy to "z ręki" czy ze statywu.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów