Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: 350-ka z gripem, a dłuższe zoomy

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz
    Chodzi to robienie zdjęć z ręki, z dużym (ciężkim) obiektywem i małym (lekkim) korpusem. Wtedy trzymanie za korpus jest niewygodne.
    No jedyny cięższy od tej sigmy jakim miałem się okazję bawić to 70-200/4L. I jakoś problemów nie było - ale ja zawsze trzymam oburącz z lewą łapą pod szkłem.

Cytat Zamieszczone przez ukasz
    A, no i jeśli jest to Sigma z podpisu to jest to leciutki obiektywik w porównaniu z tymi o których pisze autor wątku.
    Fakt, super ciężka nie jest. W końcu to superamatorskie szkło.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Popróbujcie pobawić się 350D i stary, manualnym obiektywem 500 (chyba niemiecki jakiś - nie pamiętam, M42) nie lustrzanym. Waga super ciężka (chyba z 5 kilo ?) długi na dobre 0,5 metra. To jest coś ! A ustawić ostrość, tak żeby nie kręcić aparatem razem ze statywem - po prostu miód !

PASTOR
    Guest

Domyślnie

Moim zdaniem warto zainwestowac w gripa wlasnie ze wzgledu na dluzsze obiektywy - bo o ile przy 50 jest mi on zbedny - to po przypieciu 70-300 jest ZNACZNIE lepiej.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PASTOR
    Moim zdaniem warto zainwestowac w gripa wlasnie ze wzgledu na dluzsze obiektywy - bo o ile przy 50 jest mi on zbedny - to po przypieciu 70-300 jest ZNACZNIE lepiej.
    eee, ale jak założysz 75-300 to możesz przynajmniej chwycić... za 75-300 - w sensie za obiektyw (drugą ręką).

natomiast jak założysz do 350 z kitem albo 50-tką lampę błyskową (np. 580EX z 4 akumulatorami) to dopiero jest balet, jak to w łapach utrzymać bez gripa i nie zwalić. tu wg mnie przede wszystkim grip się przydaje
    pozdro.,
    m.

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

a ja ogolnie powiem ze wszystko zalezy od reki.. uzywam 70-200 sigmy ktora lekka nie jest oraz 100-400 bez gripa i zyje
    Troche Panowie poruszac tymi łapkami nie zaszkodzi by miec w nich nieco stabilnego oparcia - na zdrowie to wyjdzie..
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asterix
    a ja ogolnie powiem ze wszystko zalezy od reki.. uzywam 70-200 sigmy ktora lekka nie jest oraz 100-400 bez gripa i zyje
    no ok, ja też, ale co z kombinacją 50mm + 580EX gdzie nie ma za co chwycić a środek ciężkości jest zdecydowanie nie tam, gdzie powinien...?
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

a da sie palce na obiektywie a spod dloni idzie pod body tak ze trzymasz sobie jak na statywie dzieki temu calkiem dobrze mi sie stabilizuje nawet 1/5 jak w przypadku tego zdjecia hehe
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

zakrywamy tez tym samym cale body dlonmi i onanisci sie zastanawiaja.. co to jest

a odnosnie srodka ciezkosci to kompletnie sie nie zgadzam.. akurat 50mm z lampa i 350 idealnie jest wywazona w przypadku takowego chwytu jaki na w/w ladnie zaprezentowalem

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asterix
    a da sie palce na obiektywie a spod dloni idzie pod body tak ze trzymasz sobie jak na statywie dzieki temu calkiem dobrze mi sie stabilizuje nawet 1/5 jak w przypadku tego zdjecia hehe
    he, he, no ładnie ci to wyszło, rzeczywiście sposób jest dobry :-D
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

o ile oczywiscie ktos nie ma 190-200cm wzrostu i łap jak łopaty to da sie.. do niedawna focilem na pentaxie istD, dlatego wielksoc 350d mi zupelnie nie przeszkadza. Grip w pewnym sensie mi utrudnia uzywanie owej 50siatki gdyz jestem przyzwyczajony do powyzszych wygibusów recznych

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów