Wygłosiłem tylko nieco kąśliwą uwagę co do niektórych internetowych tutoriali - czasem można mieć wrażenie, że sens ich zamieszczenia polega na onieśmieleniu czytającego i niedopuszczeniu go tym samym do elity "wiedzących"Oraz oczywisty efekt "gurowania".
Sugeruję, że z niektórymi programami w tym DPP oraz - bardzo mi się podobającym DxO - właśnie tak jest, tak są napisane, żebyś się "bawił".
Jedną z najfajniejszych cech DPP jest to, że domyślne ustawienia dla każdego RAWa są pobierane z puszki. Oznacza to, że nie tykając niczego w ogóle i uruchamiając "Convert" dostajesz (mniej więcej) to co dostałbyś z JPG-a z puszki. Ponieważ DPP może być całkiem niezłym selektorem/przeglądarką zdjęć, nie widzę żadnego powodu, żeby nie używać RAW+DPP.
To że podchodzisz do tego z nieśmiałością jest właśnie winą takich "poradników" jak http://canon-board.info/showthread.php?t=20393.
Na "chybił-trafił"... może lepiej by było powiedzieć "na oko". Ale w końcu - jakby inaczej? Jesteś autorem zdjęcia, ma się podobać przede wszystkim Tobie, to Ty masz powiedzieć - tak, to tak miało być. I ocenić to masz właśnie "na oko".
Trochę pojechałem nie na temat, wybaczcie
Pstryknij jakiego RAWa, podlinkuj go tu. Spróbuj znaleźć jakąś płaszczyznę 20-30m od siebie z kontrastowymi elementami (jakiś bilbord?), zobaczymy. Ja z tych Twoich fotek nie wiem nic.