Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Witam / EF 75-300MM 1:4-5.6II USM i 450D

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Da__FreaK Zobacz posta
    Apropo DPP
    Nie jestem specjalista od DPP, ale nie rozumiem dlaczego rawy w miniaturkach i na duzych zdjeciach mam bardziej ostre od JPG ?! Przeciez JPG zazwyczaj sa ostrzejsze od rawow...
    Dopiero to dzis zauwazylem, bo zazwyczaj do obrobki Rawow uzywam CR.
    Raw nie jest ostry czy nie ostry. Raw jest obrazem tego, co zarejestrowała matryca, koniec kropka.

Do obrazu tego przykładane są zlecone za pomocą interfejsu DPP czynności takie jak korekta temperatury barwowej, przetworzenie antyaliasingowe (sharpness), przetworzenia NR itd. Ciąg tych zadanych korekt jest zapisywany w pliku .raw jako tzw. metadane, obok samych danych z matrycy.

Łatwo zobaczyć, że DPP rawy wyświetla na raty - najpierw oryginał, potem przykładana jest do niego korekta.

Nie ma co się sugerować podglądem - jest on wykonywany celem ogólnej orientacji, JPEG docelowy wcale nie musi tak wyglądać, choćby przez kompresję stratną tego formatu.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

MariuszJ, sugerujesz aby bawić się RAWami na "chybił-trafił", czy jest lepsza metoda poznania obróbki zdjęć niż tutoriale?

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom_kaz Zobacz posta
    MariuszJ, sugerujesz aby bawić się RAWami na "chybił-trafił", czy jest lepsza metoda poznania obróbki zdjęć niż tutoriale?
    Wygłosiłem tylko nieco kąśliwą uwagę co do niektórych internetowych tutoriali - czasem można mieć wrażenie, że sens ich zamieszczenia polega na onieśmieleniu czytającego i niedopuszczeniu go tym samym do elity "wiedzących" Oraz oczywisty efekt "gurowania".

Sugeruję, że z niektórymi programami w tym DPP oraz - bardzo mi się podobającym DxO - właśnie tak jest, tak są napisane, żebyś się "bawił".

Jedną z najfajniejszych cech DPP jest to, że domyślne ustawienia dla każdego RAWa są pobierane z puszki. Oznacza to, że nie tykając niczego w ogóle i uruchamiając "Convert" dostajesz (mniej więcej) to co dostałbyś z JPG-a z puszki. Ponieważ DPP może być całkiem niezłym selektorem/przeglądarką zdjęć, nie widzę żadnego powodu, żeby nie używać RAW+DPP.

To że podchodzisz do tego z nieśmiałością jest właśnie winą takich "poradników" jak http://canon-board.info/showthread.php?t=20393.

Na "chybił-trafił"... może lepiej by było powiedzieć "na oko". Ale w końcu - jakby inaczej? Jesteś autorem zdjęcia, ma się podobać przede wszystkim Tobie, to Ty masz powiedzieć - tak, to tak miało być. I ocenić to masz właśnie "na oko".

Trochę pojechałem nie na temat, wybaczcie

Pstryknij jakiego RAWa, podlinkuj go tu. Spróbuj znaleźć jakąś płaszczyznę 20-30m od siebie z kontrastowymi elementami (jakiś bilbord?), zobaczymy. Ja z tych Twoich fotek nie wiem nic.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Dzięki MariuszJ.
    Czekam na jakieś miłe "okoliczności natury" aby coś pstryknąć.
    A jak się nie zdarzą, to poszukam czegoś w kontrastach i pstryknę tego RAWa.
    I wtedy mu pokażę.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów