Cytat Zamieszczone przez tom_kaz Zobacz posta
MaiuszJ, do tej pory nie robiłem RAWów, bo sądziłem że to zabawa "dla wtajemniczonych". Po przeczytaniu tutoriala na tutejszym forum jeszcze bardziej się utwierdziłem w tym przekonaniu, ale jednocześnie bardziej zainteresowałem tematem.
Nie czytaj więc takich tutoriali.

DPP jest banalne w obsłudze co już zapewne wiesz, ale nie ma co robić pewnych rzeczy po prostu źle. A za taką rzecz uważam utrwalenie RAWa w JPGu (czy to w puszce, czy w wołarce) i pracę nad tym ostatnim.

W ten sposób ocena jakichkolwiek cech Twojego zestawu nie jest miarodajna.

Gorąco polecam któryś raz już na forum DPP jako kompletne narzędzie do zrobienia wszystkiego co potrzebne między RAWem a docelowym JPGiem, oczywiście bez efektów "artystycznych" Nierobienie pewnych rzeczy, takich jak np. korekta WB, korekta optyki obiektywu, ustawienie niepsującego obrazka poziomu NR oraz ostrości (odmydlania RAWa), bezstratne kadrowanie i obrót, są grzechem ciężkim, bo sugerują olewanie jakości produktu końcowego, co czyni dyskusję o innych aspektach tejże jakości bezcelowymi.

Cytat Zamieszczone przez tom_kaz Zobacz posta
Idzie wiosna, pobawię się RAWami (jak doczytam jak je ugryźć ), ale chyba poważnie pomyślę o tym 55-250.
Nie spodziewaj się tylko, że razem z 55-250 złapiesz Pana Boga za nogi. Być może postęp w jakości nie będzie wart tych kilku setek.