Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Witam / EF 75-300MM 1:4-5.6II USM i 450D

Domyślnie Witam / EF 75-300MM 1:4-5.6II USM i 450D

Witam serdecznie szanownych forumowiczów.
    Jako użytkownik aparatu Canon chciałbym bardzo podziękować za to forum i tak rozbudowaną bazę wiedzy tutaj zgromadzonej.

Niestety, im bardziej się wczytuję, tymbardziej jestem zagubiony i widzę jak wiele nauki przede mną (nie dość, że samego aparatu, to jeszcze obróbki zdjęć w komputerze).
    Moja przygoda z Canonem zaczęła się od kliszowego EOS'a 300v.
    Rok temu przesiadłem się na 450D, głównie dlatego, że (jak myślałem) znam już Canona, oraz że po 300v pozostał mi obiektyw "EF 75-300MM 1:4-5.6II USM".

Teraz jak się zacząłem wczytywać w szczegóły, zastanawiam się, czy moje rozczarowanie jakością zdjęć robionych tym EF 70-300 może wynikać z faktu, że obiektyw był tworzony z myślą o kliszy, a używam go w aparacie cyfrowym (matryca APS-C)?
    Dlatego chciałbym zapytać fachowców, czy powinienem jeszcze popracować nad tym obiektywem, czy jest szansa żeby poprawić jakość zdjęć tego zestawu, czy może lepiej kupić (w sumie chwalonego) EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS (do kompletu z posiadanym już kitowym 18-55)?
    Wiem, że ten 55-200 to plastik, ale chyba lepiej plastik który będzie lepiej współpracował z cyfrówką, niż metalowy, który nie daje zadowalających efektów?

Dziękuję i pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Na czym polega Twoje niezadowolenie? Co konkretnie Ci przeszkadza?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Problemy z ostrością.
    Choćbym ustawił aparat na statywie (ok, Velbon, niezby stabilny), to jakieś takie te zdjęcia mydlane wychodzą.
    Ostatnio (dzięki Forum) spróbowałem robić zdjęcia z funkcją podniesionego lustra i jest nieco lepiej, ale nadal mam wrażenie, że mogłoby być lepiej.
    Przykłady (z ręki, z podniesionym lustrem)), po podciągnięciu w DPP ostrości do 250:

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    I jedno kompletnie nieprzetworzone, po za zmniejszeniem rozmiaru przez imageshack:

Ostatnio edytowane przez tom_kaz ; 05-04-2010 o 18:55 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Ten 75-300 to nawet na analogu nie był mistrzem świata, a metalowy to był w nim co najwyżej bagnet.
    U mnie nawet z 6-milionową matrycą 10D nie dawał rady, więc nie dziwię się, że rozczarowuje Cię na 450D.
    Sprzedaj to-to i kup 55-250 - będziesz bardziej zadowolony.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom_kaz Zobacz posta
    Przykłady (z ręki, z podniesionym lustrem)), po podciągnięciu w DPP ostrości do 250
    To mnie trochę zastanowiło.
    Wyostrzasz w zakładce RGB? Czy to oznacza, że nie robisz rawów i wyostrzasz jpegi z puszki?
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS
    Wiem, że ten 55-200 to plastik,
    nie myl ich bo to dwa różne obiektywy. polecam ten pierwszy

Domyślnie

MaiuszJ, do tej pory nie robiłem RAWów, bo sądziłem że to zabawa "dla wtajemniczonych". Po przeczytaniu tutoriala na tutejszym forum jeszcze bardziej się utwierdziłem w tym przekonaniu, ale jednocześnie bardziej zainteresowałem tematem.
    A więc pracuję (pracowałem) w jpeg, wyostrzam w RGB.
    Idzie wiosna, pobawię się RAWami (jak doczytam jak je ugryźć ), ale chyba poważnie pomyślę o tym 55-250.
    Jeśli by się okazało, że to ja tak słabo sobie radzę z tym aparatem i obróbką, przynajmniej nie rzucę się z mostu, że wydałem majątek na nowy obiektyw, a efekt nadal mierny.
    Dziękuję Wam bardzo za rady.

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Kup 55-250. Miałem 75-300. Najpierw używalem go na analogu (EOS300). Na ogniskowej 300mm lekkie mydełko było już widać na odbitkach 10x15. Na cyfrze spisywał się bardzo kiepsko, ogniskowa 300mm była całkowicie nie do przyjęcia. Sprzedałemgo , kupiłem 70-200 a to już inna bajka :-D.
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

MaiuszJ, do tej pory nie robiłem RAWów, bo sądziłem że to zabawa "dla wtajemniczonych". Po przeczytaniu tutoriala na tutejszym forum jeszcze bardziej się utwierdziłem w tym przekonaniu, ale jednocześnie bardziej zainteresowałem tematem.
    Nie czytaj więc takich tutoriali.

DPP jest banalne w obsłudze co już zapewne wiesz, ale nie ma co robić pewnych rzeczy po prostu źle. A za taką rzecz uważam utrwalenie RAWa w JPGu (czy to w puszce, czy w wołarce) i pracę nad tym ostatnim.

W ten sposób ocena jakichkolwiek cech Twojego zestawu nie jest miarodajna.

Gorąco polecam któryś raz już na forum DPP jako kompletne narzędzie do zrobienia wszystkiego co potrzebne między RAWem a docelowym JPGiem, oczywiście bez efektów "artystycznych" Nierobienie pewnych rzeczy, takich jak np. korekta WB, korekta optyki obiektywu, ustawienie niepsującego obrazka poziomu NR oraz ostrości (odmydlania RAWa), bezstratne kadrowanie i obrót, są grzechem ciężkim, bo sugerują olewanie jakości produktu końcowego, co czyni dyskusję o innych aspektach tejże jakości bezcelowymi.

Idzie wiosna, pobawię się RAWami (jak doczytam jak je ugryźć ), ale chyba poważnie pomyślę o tym 55-250.
    Nie spodziewaj się tylko, że razem z 55-250 złapiesz Pana Boga za nogi. Być może postęp w jakości nie będzie wart tych kilku setek.
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Apropo DPP
    Nie jestem specjalista od DPP, ale nie rozumiem dlaczego rawy w miniaturkach i na duzych zdjeciach mam bardziej ostre od JPG ?! Przeciez JPG zazwyczaj sa ostrzejsze od rawow...
    Dopiero to dzis zauwazylem, bo zazwyczaj do obrobki Rawow uzywam CR.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów