Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 76

Wątek: Wybór szkoły średniej

Mieszany widok

Zablokowany
    Miasto
    Nowa Ruda / Świdnica

Domyślnie

Hmmm...ja proponowałbym technikum (ale dobre a nie byle jakie) co prawda trwa to rok dłużej ale czy ma to jakiekolwiek znaczenie? (w sumie ma...jesli masz fajną zgraną klasę, to będzie bardziej bolało jak będziecie się żegnać po 4 latach)...w dobrym technikum zdasz maturę i będziesz miał już zawód, od Twoje własnego widzimisię będzie dalej zależało co zrobisz ze swoim życiem, jakie będziesz miał potrzeby (czyt. czy pójdziesz na studia, czy uda Ci się otworzyć własną działalność)

Coś już napisał Awatar pawlack
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Byłem na studiach na informatyce. na 300 osób 3 dziewczyny. Koszmar

Idź do tego liceum

Drugi punkt - po co marnować rok życia na papierek technika?
    Vs .

Cytat Zamieszczone przez Dreamer Zobacz posta
    Hmmm...ja proponowałbym technikum (ale dobre a nie byle jakie) co prawda trwa to rok dłużej ale czy ma to jakiekolwiek znaczenie? (w sumie ma...jesli masz fajną zgraną klasę, to będzie bardziej bolało jak będziecie się żegnać po 4 latach)...w dobrym technikum zdasz maturę i będziesz miał już zawód, od Twoje własnego widzimisię będzie dalej zależało co zrobisz ze swoim życiem, jakie będziesz miał potrzeby (czyt. czy pójdziesz na studia, czy uda Ci się otworzyć własną działalność)
    Tak właśnie ciągle biją się moje myśli .

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dreamer Zobacz posta
    w dobrym technikum zdasz maturę i będziesz miał już zawód

Mam nadzieję że nie pomyliłeś ZAWODU z PRACĄ ... to jest wielka różnica. Zawód to można mieć i doktora a jeździć na truskawki...
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Dokonałeś słusznego wyboru
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Znawu nie spojrzałem na liczbę stron w wątku...
    Ostatnio edytowane przez MatusP ; 19-05-2010 o 22:19 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    Dokonałeś słusznego wyboru
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Znawu nie spojrzałem na liczbę stron w wątku...
    chodzi że liceum ,czy że technikum ?
    ten słuszny wybór

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

liceum. no chyba, że coś się zmieniło i idziesz do technikum?

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

na tą chwile liceum ,jutro składam podanie ,jeśli ktoś chce mnie jeszcze w czas powstrzymać - niech pisze ;]

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Przeczytałam cały wątek. Nie będę Ci mówić, co zrobić, ale ;-)

Sama skończyłam informatykę na PG, moja aktualna praca wymaga tylko wiedzy, którą ma niejeden gimnazjalista, ale myślę, że te 5 lat orki i kształtowania myślenia programistycznego mimo wszystko się opłaciły. Nie mówiąc o tym, że to był całkiem fajny czas Tylko ja nie wyjeżdżałam na studia i przez większość czasu rodzice mnie utrzymywali. Nie miałam żadnego problemu ze znalezieniem pracy -- w sumie to praca mnie sama znalazła. Nie słyszałam o tym, żeby ktoś ze znajomych miał problemy -- najwyżej z wysokością zarobków, a i tak wszystko wyżej niż średnia krajowa. Z opłacalnych rzeczy w informatyce: Java, analityka, projektowanie, "rzadkie" technologie.

Znajomy studiuje zaocznie dziennikarstwo (drugi kierunek). Z tego co mówi to są kiepskie widoki na dobrą pracę. Środowisko dość zamknięte, często umowy czasowe itp itd.

Żeby zacytować znaną polską komedię "Musisz sobie odpowiedzieć na bardzo ważne pytanie -- co chcesz w życiu robić? I zacząć to robić".

Albo dać się porwać prądowi (jak ja np.) i zobaczyć co z tego wyjdzie (mi wyszło dobrze, choć z liceum zastanawiałam się między plastycznym a mat-fizem, a finalnie wyszedł profil informatyczny i tak mi zostało). Ale ja zakładałam studia z góry i finalnie okazało się, że wykształcenie techniczne do mnie pasuje.

Nie jestem w stanie stwierdzić, czy jesteś tzw "umysłem ścisłym" -- stereotyp stereotypem ale są osoby, które nigdy w życiu nie nauczą się programować i nie zakumają tych wszystkich bitów i bajtów. Jeżeli nie jesteś -- w technikum będziesz się tylko męczył. Grafika komputerowa to nie tylko photoshop ale też kupę matmy. Jeżeli jesteś nastawiony na własną działalność, to matura z LO Ci wystarczy, bo nikt Cię o wykształcenie pytać nie będzie, a po drodze możesz zrobić studia zaoczne czy wieczorowe.

Jak na mój gust -- technikum by Ci się opłacało jakbyś chciał iść na studia informatyczne (po samym technikum dobra praca w dużej firmie informatycznej to rzadkość). Liceum -- jak chcesz robić cokolwiek innego ;-)

Się rozpisałam... ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Ale miałem i taki plan ,że
    w Liceum bawić się tym co bardzo lubie - dziennikarstwo ,fotografia
    a na studiach zacząć myśleć o przyszłości i pójść na informatykę ,co również jest moją pasją. Oczywiście w czasie liceum będe sie kształtował w programowaniu i grafice na bierząco.

To dobre wyjście ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Skoro sam je sobie wymyśliłeś , to tak jest to dobre wyjście.

Ja w liceum chciałem iść na studiach , głupi byłem , poszedłem na Architekturę , i teraz mam problem skończyć bo się okazało po 4 latach że to nie to...

Więc bądź i na taką opcje przygotowany.
    no comment...

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów