ja mam 50D i nie widzę takich problemów robię na iso 100
a z lampą nie pomogę bo nie bawiłem się zewnętrzną![]()
ja mam 50D i nie widzę takich problemów robię na iso 100
a z lampą nie pomogę bo nie bawiłem się zewnętrzną![]()
Ostatnio edytowane przez Sieku ; 29-05-2011 o 20:18
Odbiegając od tematu (...a może nie) z niecierpliwością czekam na wątek o tytule - zakupiłem Hasselblad-a H4D-200MS i mam problem z szumem na zdjęciach...
7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.
Kolega zle zacytowal- w ogole nie uzyl funkcji cytatu ...
Oprócz zmiany poziomu naświetlenia i zmiany krzywej (co pozwala uzyskać więcej szczegółów w jasnych partiach) daje... większe szumy w cieniach :-D
A tak na poważnie. Jeśli denerwują cię szumy, to:
- od ISO 800 używaj SRAW1,
- odszumiaj mocniej chrominancję (a jeśli szum bardziej drażni cię niż mydło, to również luminancję),
- ostrz metodą Unsharp Mask z odpowiednio dobranym progiem (aby nie wzmacniać szumów) lub używaj akcji Janusza Body,
- zrób kilka odbitek w formacie A3, to doznasz olśnienia![]()
Z wbudowaną lampą na wprost bo tak chyba ta fotka została zrobiona to i na ISO400 szumi,powiem ci tak idz na dwór zrób zdjęcie lasu i jak ktoś Cię zapyta co to?to odpowiesz las.Potem ty zapytasz co robi las?i jak nie uzyskasz odpowiedzi , odpowiesz SZUMI![]()
Normalnie ostatnio to wysyp tematów nt. szumy, ziarno w 50d... Jakaś propaganda czy co?
Ja walę na 1600 i w Lr lekko luminacje podciągnę i po problemie. Bez niej także nic po wydrukowaniu nie widać...
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
na iso 800 szumy widoczne,ale jeszcze do zakceptowania to w starych nikonach i 10d ,ale ty to chyba w paranoje popadłeś jakąś![]()
Robiłem Krizikova Fontanne na H1 i ja tam szumu nie widzęjak suwak luminescencji przesuwam ostro. Widać 2.8 to za mało kup szkło 1.4.
Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
http://rafalfoto.y0.pl